Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Crește așteptarea pentru întâlnirea papei Francisc cu logodnicii în ziua sfântului Valentin

Nu va mai fi Aula "Paul al VI-lea" cea care va găzdui întâlnirea papei Francisc cu logodnicii la sfântul Valentin, așa cum a fost programat într-un prim moment, ci Piața "Sfântul Petru". O notă a Consiliului Pontifical pentru Familie informează, de fapt, că sunt deja peste 17.000 de logodnici înscriși la audiența cu papa, programată pentru vineri, 14 februarie 2014, ziua sfântului Valentin. Despre noutățile acestui eveniment, Ștefan Leszczynski l-a intervievat pe părintele Andrea Ciucci, din dicasterul pentru familie:

R. - Adevărata noutate este tocmai numărul celor înscriși la această audiență: noi ne gândeam la o întâlnire cu câteva mii de logodnici, și pentru că este o zi din timpul săptămânii. În schimb, la încheierea înscrierilor, la sfârșitul lunii ianuarie, am avut peste 17.000 de înscriși: acesta este chiar un lucru frumos care ne-a îmbucurat, pentru că înseamnă că într-adevăr este un moment așteptat și dorit de mulți logodnici!

Î. - Înscrierile au avut loc online: sunt prevalent din Italia sau și din alte părți ale lumii?

R. - Înscrierea este numai online. Desigur, cea mai mare parte este italiană, însă avem proveniențe într-adevăr din foarte multe țări ale lumii: ultimele sosite sunt persoane din comunitatea din Insulele Mauritius. Apoi vin oameni din Londra care iau primul avion de dimineață și îl vor lua pe ultimul pentru a se întoarce acasă; avem foarte mulți din Franța, din Slovenia, din Slovacia; unii din Statele Unite și unii din Mexic... Desigur, sunt numere mici, dar care relatează despre o reprezentare din toată lumea la acest eveniment.

Î. - Mai există posibilitatea de înscriere la audiența papei cu logodnicii prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Familie? Și cum?

R. - Există posibilitatea, pentru că acest număr a creat o mare schimbare: audiența nu va mai fi în Aula "Paul al VI-lea" - unde fusese programată - ci în Piața "Sfântul Petru". Deci, în acest moment, există cu adevărat multe spații și multe locuri. Oricum este importantă înscrierea, trimițând un e-mail - la adresa e-mail events@family.va - specificând numele și prenumele perechii sau al grupului, un contact e-mail și când se căsătoresc. Acest este lucrul la care ținem: toate persoanele care îl vor întâlni pe papa în acea zi sunt persoane care au decis să se căsătorească. Aceasta este și tema acestei întâlniri.

Î. - Cum se va desfășura, în linii mari, evenimentul din 14 februarie? Care vor fi momentele culminante ale zilei?

R. - Evenimentul va începe la ora 11.00. În prima oră - așteptând venirea Sfântului Părinte - împreună cu logodnicii, cu numeroșii logodnici din lume și împreună cu câteva "perechi martore" vom reparcurge istoria unei logodiri: momentele frumoase, importante; dificultățile, momentele de decizii. Totul printr-o serie de mărturii, de texte, de cântece și de poezii. Pe la amiază este prevăzută sosirea Sfântului Părinte. Papa va dialoga cu câteva perechi de logodnici despre temele fundamentale. Vom vedea și ce anume va decide papa să trateze și ce anume va voi să le spună logodnicilor, raționând oricum asupra alegerii de a se căsători și de a spune un "da" pentru totdeauna!

Î. - Ce înseamnă acest eveniment pentru Consiliul Pontifical pentru Familie? Care este scopul? Pentru ce este important să se pună accept pe logodnici?

R. - Monseniorul Paglia ține să ne spună că unul dintre scopurile dicasterului nostru este acela de a pune familia în centru, în centrul vieții culturale, în centrul vieții politice, în centrul vieții economice, dar și în centrul vieții ecleziale. Acest eveniment este unul dintre modurile cu care se repune în centru familia în originea sa, în decizia care o face să apară. Nucleul de bază al acestui eveniment este tocmai acela de a exprima alegerea căsătoriei. Descoperind și acest număr neprevăzut, ne face să spunem că nu este adevărat că este o alegere pe care nimeni n-o mai ia. Nu, există atâția tineri, atâția băieți și fete care și astăzi decid să se căsătorească, să se iubească pentru totdeauna! Aceasta este ocazia pentru dicasterul nostru să readucă în atenție timpul alegerii și pentru a spune tuturor bărbaților și femeilor din lume că este posibil și este frumos.

(După news.va, 9 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat