Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

11 februarie 2013 în media internaționale

După un an

"Luni, 11 februarie 2013: totul s-a împlinit". Acestea sunt primele rânduri din relatarea lungă pe care Gian Guido Vecchi, vaticanist de la "Corriere della sera", a dedicat-o duminica trecută aniversării în cotidianul milanez. "Pontiful, la 10.55, părăsește apartamentul, coboară cu liftul la loja a doua și intră în salon, pasul scurt și un pic șovăielnic, fața obosită, dar privirea determinată. La 11.41, cardinalii pălesc. Cinci minute mai târziu, la 11.46, lansarea ANSA a vaticanistului Giovanni Chirri informează lumea despre demisie. Iterum atque iterum, silabisește Benedict al XVI-lea.

"Ratzinger explică faptul că a luat decizia sa după ce și-a examinat în mod repetat propria conștiință, «iarăși și iarăși», în fața lui Dumnezeu. În alegerea pontifului trebuie să se distingă lunga formare a deciziei, alegerea datei și momentul în care o comunică persoanelor mai apropiate".

Ratzinger, continuă Vecchi, se gândea de mult timp la asta. "Cu precizie de studios, a calculat și a programat de mult timp fiecare mișcare". În cartea Lumina lumii (2010), "prospectase ipoteza: «Când un papă ajunge la conștiința clară că nu mai este în măsură fizic, mintal și spiritual să desfășoare funcția încredințată lui, atunci are dreptul și în unele circumstanțe chiar obligația de a-și da demisia». Însă atunci eram în miezul scandalului pedofiliei în cler, pe care Benedict al XVI-lea a combătut-o ca nimeni altul înaintea lui și astfel a adăugat: «Chiar într-un timp ca acesta trebuie să rezistăm și să suportăm». Și asta face și în primăvara din anul 2012. Izbucnește scandalul Vatileaks, este arestat și judecat majordomul «corb» Paolo Gabriele care îi fura documente rezervate din birou. Nu este momentul, sunt luni dificile de otrăvuri și lupte de putere în Curie, Ratzinger a decis deja, dar nu vrea să dea senzația că fuge. A spus asta la 24 aprilie 2005, la Liturghia de început al pontificatului: «Rugați-vă pentru mine, pentru ca eu să nu fug, de frică, din fața lupilor». Astfel așteaptă ca procesul să se încheie, așteaptă ca o comisie de cardinali pe care a numit-o pentru a investiga cu privire la ciocnirile din Curie să-i încredințeze lui și numai lui raportul secret care indică manevre și responsabilități. În decembrie are toate elementele pentru a acționa și a face curățenie, știe că este urgent dar simte că nu mai are forța. Va încredința succesorului dosarul".

"Istoria în mai puțin de trei rânduri": este în schimb începutul articolului lui Carlo Marroni în "Il Sole 24" din 9 februarie. "La articolul («canonul») 332, paragraful 2, din Codul de Drept Canonic, unde se prevede că «dacă se întâmplă ca Pontiful Roman să renunțe la funcția sa, pentru validitate este necesar ca renunțarea să fie făcută în mod liber și manifestată în mod regulamentar, fără însă să fie acceptată de cineva». Trei rânduri care au permis Bisericii să schimbe cursul istoriei sale".

După ce a comentat că "demisia lui Ratzinger, oricât ar fi fost trecută prin sită, rămâne unul dintre misterele istoriei Bisericii, chiar dacă însuși papa teologul a făcut totul pentru a o face clară lumii". Marroni încheie: "În demisia papei german, teologul conciliar pus ca să păzească ortodoxia wojtyliană și urcat pe catedra lui Petru în pragul vârstei de optzeci de ani, este probabil toată măreția lui Joseph Ratzinger, care cu acest gest a indicat Bisericii sale un nou drum".

Și dacă Franca Giansoldati în "Il Messaggero" din 10 februarie vorbește despre "o decizie meditată, un act de conducere revoluționar de o luciditate impresionantă", Rubén Gómez del Barrio în "La Razón" din 8 februarie a ales să amintească șocul renunțării prin ochii fratelui Georg, relatându-i momentele de bucurie și de preocupare împărtășită.

Marco Ansaldo în "La Repubblica" din 7 februarie dedică în schimb articolul său zilei tip a lui Ratzinger astăzi. "Papa emerit, așa cum a promis, trăiește «ascuns de lume», și totuși nu ascuns de Biserică. Adesea primește vizite: cardinali, episcopi, preoți pe care-i cunoaște demult, prieteni intelectuali, mereu cu discreție și prudență". Și continuă: "Cu un an în urmă, mulți se temeau că prezența inedită a doi Papi în Vatican ar putea să se dovedească destul de problematică. Nu a fost așa. În fostul convent de patru etaje (inclusiv demisolul), și dotat cu lift, Benedict se ferește să intervină în gestionarea Bisericii. Francisc l-a căutat de mai multe ori. Și, în afară de a demonstra respect și deferență, privește la el ca la o figură cu care să se sfătuiască și să schimbe păreri". Și încheie: "Ultima fotografie a sa, publicată la 17 ianuarie în L'Osservatore romano, îl arată așezat împreună cu fratele în timp ce în Grădinile vaticane ascultă o fanfară muzicală. Pe el, de acum obișnuita jachetă albă, dar pe cap o bască, albă și ea".

Multe comentarii se opresc tocmai asupra preocupării de anul trecut, când mulți se întrebau cum avea să fie conviețuirea inedită între cei doi Papi. Desigur rămâne astăzi în unii tentația superficială - stigmatizată și de Eusebio Val în "La Vanguardia" din 10 februarie - de a-l descrie pe unul ca un supererou modern și pe celălalt ca păzitorul sever al ortodoxiei, însă preocuparea conviețuirii dintre cei doi papi s-a dovedit complet nefondată. Foarte clar în această privință este părintele Federico Lombardi care, lui Alessandro Gisotti de la Radio Vatican, amintește tocmai "semnul foarte frumos și încurajator al continuității slujirii petrine în slujba Bisericii. Dacă se trăiesc problemele în cheie de putere, atunci este clar că două persoane pot să aibă dificultăți să conviețuiască. Dar dacă se trăiește totul exclusiv ca slujire, atunci o persoană care și-a împlinit slujirea sa în fața lui Dumnezeu și în conștiință deplină predă ștafeta acestei slujiri unei alte persoane care cu atitudine de slujire și de deplină libertate de conștiință desfășoare această misiune, atunci problema nu se pune deloc! Există o solidaritate spirituală profundă între slujitorii lui Dumnezeu care caută binele poporului lui Dumnezeu în slujirea Domnului".

De altfel, însuși papa emerit a scris, în scrisoarea din 24 ianuarie adresată lui Hans Küng, așa cum revelează însuși teologul elvețian în cursul interviului dat lui Andrea Tarquini și publicat în "La Repubblica" din 10 februarie: "Sunt recunoscător că pot să fiu legat de o mare identitate de vederi și de o prietenie din inimă cu papa Francisc. Astăzi văd ca unica și ultima mea misiune să susțin Pontificatul său în rugăciune".

Asupra sensului misiunii papei emerit s-a oprit apoi tot părintele Lombardi. La întrebarea lui Gisotti despre ce anume îi dă acum Ratzinger, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun răspunde de fapt: "Îi simt mult prezența spirituală puternică ce însoțește, ce înseninează. Mă gândesc la marile figuri de bătrâni din istoria Bisericii și din istoria sacră; îndeosebi la Simeon". Și încheie: "Acesta este pentru mine, și cred pentru Biserică, Benedict al XVI-lea: marele bătrân, înțelept, și să spunem: sfânt, care ne invită cu seninătate - pentru că este și frumos când este văzut: dă cu adevărat o impresie de mare seninătate spirituală. A păstrat zâmbetul său cu care eram obișnuiți și care ne invită deci să mergem înainte pe drum, cu încredere și cu speranță".

(După L'Osservatore romano, 11 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat