Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul papei pentru Ziua Mondială a Bolnavului

Acel schimb de umanitate între sănătos și bolnav

De Zygmunt Zimowski

Anul acesta celebrăm a XXII-a Zi Mondială a Bolnavului cu tema: "Credință și caritatea - «...și noi trebuie să ne dăm viața pentru frați» (1In 3,16)". Această zi, instituită de Ioan Paul al II-lea în comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, ne face s-o imităm pe Maria, Mama noastră, femeie de credință, în primirea luminii lui Dumnezeu, care ne permite să privim pe fiecare frate al nostru bolnav asemenea ei, cu ochii lui Cristos. Cu această ocazie, papa Francisc a adresat Bisericii și în mod deosebit persoanelor bolnave și tuturor celor care le acordă asistență și îngrijire un mesaj în care printre altele a scris: "Biserica recunoaște în voi, dragi bolnavi, o prezență specială a lui Cristos suferind. Este așa: alături, ba chiar înlăuntrul suferinței noastre este cea a lui Isus, care poartă împreună cu noi povara ei și îi revelează sensul. Când Fiul lui Dumnezeu s-a urcat pe cruce, a distrus singurătatea suferinței și i-a luminat întunericul. Suntem puși în acest fel în fața misterului iubirii lui Dumnezeu față de noi, care revarsă în noi speranță și curaj: speranță, pentru că în planul lui Dumnezeu chiar și noaptea durerii se deschide la lumina pascală; și curaj, pentru a înfrunta orice adversitate în compania lui, uniți cu el".

Așadar toți suntem chemați la această misiune, dar este clar că aceia care desfășoară o profesie în domeniul sanitar, nu pot să nu se simtă angajați să fie deosebit de fideli față de această dimensiune fundamentală a vocației creștine. Biserica, în fidelitate față de propria misiune de sprijinire a credincioșilor, chiar și prin asociaționismul catolic propriu lumii sanitare, se dedică îngrijirii celor suferinzi, oferind și ajutorul spiritual necesar celor care se dedică slujirii lor. Asistența și apropierea de cei bolnavi este o cale privilegiată de dialog cu toți oamenii de bunăvoință, precum și o ocazie unică de mărturie a coerenței propriei credinței. Suferința într-un anumit sens izolează: propria durere este netransferabilă. Însă lumina credinței face totuși din ea o ocazie a unui intens schimb interpersonal: bolnavul se deschide celorlalți, de care are nevoie, și ceilalți se simt stimulați să i se dăruiască lui cu generozitate.

Însă această misiune nu aparține numai lucrătorilor sanitari, deoarece în fiecare familie umană, mai devreme sau mai târziu și în tonalități diferite, boala se face prezentă. Papa Francisc amintește după aceea că Fiul lui Dumnezeu făcut om n-a eliminat din experiența umană boala și suferință, ci, asumându-le în sine, le-a transformat și le-a redimensionat. Le-a redimensionat pentru că nu mai au ultimul cuvânt, care în schimb este viața nouă în plinătate; le-a transformat pentru că în unire cu Cristos din negative pot să devină pozitive. Boala nu este numai una dintre multele realități negative pe care Cristos le învinge cu moartea sa răscumpărătoare; face parte și din ansamblul durerii umane pe care el însuși o îmbrățișează pentru a o face să devină instrument al mântuirii noastre. Consecința păcatului devine astfel mijlocul înfrângerii sale. Dacă vrem cu adevărat, împreună cu Maria, să ne configurăm cu Fiul său, trebuie să fim în slujba creaturii suferinde, pentru a alina în măsura omenește posibilă durerea sa. Împreună cu Maria, Mama harului, suntem în măsură și să vedem în fratele suferind și nevoiaș pe Cristos însuși și să experimentăm în credință că duioșia noastră față de cel bolnav este duioșie dăruită lui Cristos.

În mesajul său papa ne amintește și că "în virtutea Botezului și Mirului suntem chemați să ne conformăm lui Cristos, Samariteanul milostiv al tuturor celor suferinzi". Ba chiar tocmai în aceasta "am cunoscut iubirea: el și-a dat viața pentru noi. La fel și noi suntem datori să ne dăm viețile pentru frații noștri" (1In 3,16). Cum să învățăm să avem și noi această privire plină de o iubire care se concretizează în fapte? Cum să trăim și noi în mod concret această duioșie față de fratele bolnav și suferind?

Înainte de toate trebuie să ne amintim și să practicăm mereu faptele de milostenie trupească și spirituală. Caritatea este o adevărată și autentică dovadă a deschiderii Bisericii față de ceilalți. Viața, opera profesională și pastorația trebuie să provină din inspirația spirituală, al cărei centru este contemplarea lui Cristos.

Însă "pentru a crește în duioșie, în caritatea respectuoasă și delicată - învață tot pontiful - noi avem un mode creștin spre care să ne îndreptăm cu siguranță privirea. Este Mama lui Isus și Mama noastră, atentă la glasul lui Dumnezeu și la necesitățile și dificultățile fiilor săi". Această privire maternă are ca destinatari privilegiați pe fiii mai nevoiași, printre care au un loc proeminent persoanele bolnave.

Apoi papa Francisc întorcându-se la imaginea răstignirii, amintește că scena aceea ne face să înțelegem "că nu putem să-l iubim pe Dumnezeu dacă nu-i iubim pe frați". Cel care stă sub cruce împreună cu Maria învață să iubească asemenea lui Isus. Crucea este "certitudinea iubirii fidele a lui Dumnezeu față de noi. Crucea lui Cristos ne invită și să ne lăsăm contagiați de această iubire, ne învață să-l privim mereu pe celălalt cu milostivire și iubire, mai ales cel care suferă, cel care are nevoie de ajutor".

Intuiția credinței noastre trinitare, care ne permite să spunem că "Dumnezeu este iubire" (1In 4,8), ne atrage la el, făcându-ne conștienți că acest adevăr provine din iubire și cere la rândul său iubire. Nu putem să-l iubim pe Dumnezeu dacă nu-i iubim pe frați! Și cine iubește vrea binele celui iubit, nu poate să rămână indiferent, inactiv în fața durerii sale. Tocmai pentru aceasta Dumnezeu se ocupă de creatura sa suferindă: avem mărturia Crucii lui Cristos, în care se arată răspunsul lui Dumnezeu dat condiției noastre umane pătrunsă de durere și moarte.

(După L'Osservatore romano, 11 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat