Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea românilor catolici

"Voi sunteți lumina lumii, ... voi sunteți sarea pământului" (Mt 5,13-14), au fost cuvintele care au încurajat cel mai mult, duminică, 9 februarie 2014, când comunitatea catolică românească din Ladispoli (Italia) împreună cu păstorul ei, pr. Adrian Chili, a avut marea bucurie de a avea în mijlocul ei pe episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel.

Aflat la Roma pentru diferite întâlniri, ep. Petru a ținut să fie prezent și în mijlocul comunității noastre atât pentru a ne încuraja și a ne întări în drumul nostru de credință cât și pentru a ne susține și îmbărbăta pentru a trece mai ușor peste problemele și necazurile de fiecare zi.

Chiar dacă ploaia și vântul nu au încetat nici în această dimineață, de la mic până la mare am fost prezenți la celebrarea sfintei Liturghii de la ora 9.30, din biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Ladispoli. Ecce sacerdos magnus a fost cântecul care a deschis celebrarea solemnă prezidată de Mons. Petru Gherghel, la care au concelebrat pr. Isidor Iacovici, pr. Adrian Chili și diaconul Enzo Crialesi, responsabil cu emigranții în această dieceză.

În cuvântul de învățătură, pr. Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului martir de Iași, PS Anton Durcovici, plecând de la textele propuse pentru această duminică, ne-a explicat cum putem fi noi lumină și sare pentru cei din jurul nostru. Iar pentru a-și întări învățătura, pornind de la exemplul sfinților, ne-a prezentat imaginea Mons. Anton Durcovici, episcop martir de Iași, ca model de trăire a credinței și cum a reușit el să fie pentru cei din jurul său "lumină" și "sare". Această trăire a credinței l-a făcut să fie mereu alături de credincioșii care i-au fost încredințați, motiv pentru care a fost aruncat în închisoare, unde a murit martir la 10 decembrie 1951.

Nu numai claritatea și bucuria cu care corul "Sfânta Cecilia" ne-a făcut să trăim mai intens sfânta Liturghie, ci și frumusețea costumelor populare parcă ne-au făcut să trăim din plin aceste clipe de sărbătoare, împreună cu episcopul și preoții de la altar.

După cuvintele de mulțumire și recunoștință adresate episcopului nostru Petru Gherghel de pr. Adrian, parohul acestei comunități, întreaga comunitate a făcut să răsune biserica de puternice aplauze.

Înainte de binecuvântarea finală, ep. Gherghel, prin cuvintele sale de păstor, care ne-au ajuns la suflet, a dorit să încurajeze atât pe credincioși cât și pe parohul lor, cât și să ne reamintească nu numai faptul că știe care sunt dificultățile și problemele noastre, dar că este mereu alături de noi în rugăciunile sale. Folosindu-se de această ocazie ne-a invitat pe noi toți să luăm parte la unul din cele mai mari evenimente ale Diecezei de Iași și anume: beatificarea episcopului martir de Iași, Mons Anton Durcovici, la 17 mai 2014, pe stadionul municipal de Iași.

Îi mulțumim Domnului că ne-a dat nouă tuturor această bucurie și acest dar de a trăi clipe de neuitat și momente de har prin faptul că ni l-a adus din nou în mijlocul nostru pe păstorul diecezei, Petru Gherghel, care să se roage împreună cu noi și să ne binecuvânteze.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 februarie: Ladispoli: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea românilor catolici


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat