Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (9 februarie 2014)

În evanghelia din duminica aceasta, care vine imediat după "fericiri", Isus le spune discipolilor săi: "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). Acest lucru ne uimește un pic, pentru că ne gândim la cei pe care Isus îi avea în fața sa atunci când spunea aceste cuvinte. Cine erau acei discipoli? Erau pescari, oameni simpli... Însă Isus îi privește cu ochii lui Dumnezeu și afirmația sa se înțelege tocmai drept consecință a "fericirilor". El vrea să spună: Dacă veți fi săraci în duh, dacă veți fi blânzi, dacă veți fi curați cu inima, dacă veți fi milostivi... voi veți fi sarea pământului și lumina lumii!

Pentru a înțelege mai bine aceste imagini să ținem cont de faptul că Legea ebraică prescria să se pună puțină sare deasupra fiecărei ofrande prezentate lui Dumnezeu, ca semn de alianță. Apoi, pentru Israel lumina era simbolul revelației mesianice care triumfă asupra întunericului păgânismului. Creștinii, noul Israel, primesc, așadar, o misiune față de toți oamenii: cu credința și cu caritatea pot să orienteze, să consacre, să facă rodnică omenirea. Noi toți cei botezați suntem discipoli misionari și suntem chemați să devenim în lume o evanghelie vie: cu o viață sfântă vom da "gust" diferitelor locuri și le vom apăra de alterare, așa cum face sarea; și vom duce lumina lui Cristos cu mărturia unei carități genuine. Dar dacă noi creștinii pierdem gustul și stingem prezența noastră de sare și de lumină, pierdem eficacitatea. Dar ce frumoasă este această misiune de a da lumină lumii! Este o misiune pe care o avem noi. Este frumoasă! Este foarte frumos și a păstra lumina pe care am primit-o de la Isus, a o păzi, a o păstra. Creștinul ar trebui să fie o persoană luminoasă, care aduce lumină, care mereu dă lumină! O lumină care nu este a sa, ci este cadoul lui Dumnezeu, este cadoul lui Isus. Și noi purtăm această lumină. Dacă creștinul stinge această lumină, viața sa nu are sens: este un creștin numai cu numele, care nu aduce lumina, o viață fără sens. Dar eu aș vrea să vă întreb acum, cum vreți voi să trăiți? Ca o făclie aprinsă sau ca o făclie stinsă? Aprinsă sau stinsă? Cum vreți să trăiți? [Mulțimea răspunde: Aprinsă!] Făclie aprinsă! Chiar Dumnezeu e cel care ne dă această lumină și noi o dăm celorlalți. Făclie aprinsă! Aceasta este vocația creștină.

_______________

După Angelus

Poimâine, 11 februarie, vom celebra comemorarea Sfintei Fecioare Maria de Lourdes și vom trăi Ziua Mondială a Bolnavului. Este ocazia propice pentru a pune în centrul comunității persoanele bolnave. A ne ruga pentru ele și cu ele, a fi aproape de ele. Mesajul pentru această zi este inspirat dintr-o expresie a sfântului Ioan: Credință și caritate: "Și noi trebuie să ne dăm viața pentru frați" (1In 3,16). Îndeosebi, putem să imităm atitudinea lui Isus față de bolnavi, bolnavi de tot felul: Domnul se îngrijește de toți, împărtășește suferința lor și deschide inima la speranță.

Mă gândesc și la toți lucrătorii sanitari: ce muncă prețioasă fac! Multe mulțumiri pentru munca voastră prețioasă. Ei întâlnesc în fiecare zi în cei bolnavi nu numai trupuri marcate de fragilitate, ci persoane cărora să le ofere atenție și răspunsuri adecvate. Demnitatea persoanei nu se reduce niciodată la facultățile sau capacitățile sale și nu dispare atunci când persoana însăși este slabă, invalidă sau are nevoie de ajutor. Mă gândesc și la familii, unde este normal să fie îngrijit cel care este bolnav; însă uneori situațiile pot să fie mai grele... Atâția îmi scriu și astăzi aș vrea să asigur o rugăciune pentru toate aceste familii și le spun: nu vă fie frică de fragilitate! Ajutați-vă unii pe alții cu iubire și veți simți prezența mângâietoare a lui Dumnezeu.

Atitudinea generoasă și creștină față de cei bolnavi este sare a pământului și lumină a lumii. Fecioara Maria să ne ajute s-o practicăm și să dobândească pace și întărire pentru toți cei suferinzi.

În aceste zile se desfășoară la Sochi, în Rusia, Jocurile Olimpice de Iarnă. Aș vrea să adresez salutul meu organizatorilor și tuturor sportivilor cu dorința ca să fie o adevărată sărbătoare a sportului și prieteniei.

Îi salut pe toți pelerinii prezenți astăzi, familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi îi salut pe profesorii și studenții care provin din Anglia; grupul de teologe creștine din diferite țări europene, la Roma pentru o întâlnire de studiu; credincioșii din parohiile "Sfânta Maria Neprihănită" și "Sfântul Vincențiu de Paoli" din Roma, pe cei veniți din Cavallina și Montecarelli în Mugello, din Lavello și din Affi, Comunitatea Alinare și Școala Sfântul Luca Bovalino, din Calabria.

Mă rog pentru cei care suferă daune și necazuri din cauza calamităților naturale, în diferite țări - și aici la Roma: sunt aproape de ei. Natura ne provoacă să fim solidari și atenți față de păstrarea creației, și pentru a preveni, pe cât posibil, consecințele mai grave.

Și înainte de a-mi lua rămas bun, îmi vine în minte întrebarea pe care am pus-o: făclie aprinsă sau făclie stinsă? Ce vreți? Aprinsă sau stinsă? Creștinul aduce lumina! Este o făclie aprinsă! Mereu înainte cu lumina lui Isus!

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat