Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iubirea cu drept de renunțare

Tinerii, conviețuirile și insula care nu există

De Carlo Climati

Se întâmplă uneori să se vadă la televizor spoturi publicitare de teleshopping care propun obiecte cu drept de renunțare. Telespectatorul poate să cumpere un obiect, să-l încerce și apoi să-l dea înapoi într-un anumit număr de zile.

Același mecanism pare să se repete, în acești ultimi ani, cu moda conviețuirilor, care pare să fie tot mai răspândită printre tineri (și nu numai!).

Unele persoane aleg să nu se căsătorească. Preferă să trăiască împreună pentru a face o "perioadă de probă". Și astfel iubirea se transformă într-un experiment, în care se observă unul pe altul precum cobaii dintr-un laborator.

Asistăm la o adevărată metamorfoză a cuplului. Nu mai este compus din ființă umană, ci din produse de la un teleshopping.

Este fenomenul bizar al iubirii cu drept de renunțare. Mai întâi se face perioada de probă, care poate să dureze și câțiva ani. Și apoi, eventual, se poate exercita dreptul de renunțare, restituind marfa folosită care nu mai este pe plac.

În multe cazuri, în cuplurile de conviețuitori, există o persoană care ar vrea să se căsătorească și alta care nu vrea să audă vorbindu-se despre căsătorie. Persoana care ar vrea să se căsătorească îndură această situație în mod pasiv, din obișnuință sau de frica de a rămâne singură. Și astfel iubirea se transformă într-o dictatură dezolantă.

Principalele victime ale acestui șantaj sunt femeile, adesea constrânse să accepte discursuri evazive ale "partenerilor" lor, care spun: "Căsătorie? Am nevoie de timp pentru ca să mă gândesc la asta". Însă, între timp trăiesc aceeași condiție a persoanelor căsătorite, cu atâtea drepturi și nicio obligație.

Cu toții cunoaștem povestea lui Peter Pan, care a devenit faimoasă grație unui film de Walt Disney. Relatează istoria unui copil care nu voia niciodată să devină mare și care trăia aventurile sale într-un loc imaginar, numit "insula care nu există".

De câțiva ani, insula din povestea lui Peter Pan nu mai este un ținut de fantezie. Există cu adevărat. Putem să-l găsim în viața reală a atâtor tineri care refuză să se maturizeze și să-și asume propriile responsabilități în fața lumii.

Dacă privim în jurul nostru, putem să ne dăm seama că nu sunt puțini. Deja măricei, vor să se distreze în "insula lor care nu există" a conviețuirii, pentru a continua să fie cocoliți și alintați ca niște copii.

Totul pare să meargă înainte într-o oază de pace (sau de anestezie mentală). Apoi, la un moment dat, acești Peter Pan se satură și exercită dreptul de renunțare. Femeia ajunge singură și fără nicio tutelă legală, adesea la o vârstă la care este greu să reînceapă de la zero.

Cum s-a ajuns la această situație? De ce atâția tineri, astăzi, refuză să se angajeze și se refugiază în conviețuiri?

Este de netăgăduit influența mijloacelor de comunicare. Astăzi tinerii trebuie să se confrunte constant cu bombardamentul de mesaje care-i determină să cultive non-cultura non-angajării.

Este suficient să pornim televizorul pentru a ne afla în fața modelelor impuse de dictatura cotelor de audiență. Să ne gândim, de exemplu, la anumite reality show în care triumfă bărbatul afemeiat și pierde-vară sau tânăra disponibilă la orice numai să cucerească cinci minute de celebritate.

Atâția tineri sunt "educați" de interviurile cântăreților și actorilor care trec de la o love story la alta, cufundându-se în așa-numita "viața frumoasă" a distracțiilor în discotecă sau în localurile exclusive.

Anumite exemple de non-cultură a non-angajării sunt într-adevăr dăunătoare pentru tineri și reprezintă primul pas spre parcarea în insula care nu există a conviețuirii. Există o invitație constantă de a șterge conceptul de "angajare" din viața zilnică. Totul ar trebui să fie ușor de obținut, fără sudoarea frunții.

Ce viitor poate să existe într-o lume în care sentimentele au dreptul de renunțare? Lucrul cel mai frumos, atunci când se iubește, sunt visele, proiectele, speranțele unei vieți împreună. Însă pentru a trăi toate acestea este nevoie de un "da" pentru totdeauna și de o autentică îmbrățișare care să știe să privească dincolo de infinit.

(După Zenit, 7 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat