Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat al Consiliului Pontifical pentru Laici: Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXIX-a Zi Mondială a Tineretului (2014)

Mesajul Sfântului Părinte adresat tinerilor ca pregătire a celei de-a XXIX-a Zile Mondiale a Tineretului 2014 este centrată pe tema: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3).

Este vorba despre primul mesaj pe care papa Francisc îl adresează tinerilor, inserându-se în tradiția începută de fericitul Ioan Paul al II-lea și continuată de Benedict al XVI-lea cu ocazia fiecărei Zile Mondiale a Tineretului. După extraordinara ZMT trăită la Rio de Janeiro în iulie 2013, papa reia dialogul său cu tinerii din lume și le prezintă temele următoarelor trei ediții ale evenimentului, pentru a demara itinerarul de pregătire spirituală care în perioada de trei ani va conduce la celebrarea internațională la Cracovia, în iulie 2016.

Temele următoarelor trei ZMT, luate din fericirile evanghelice, arată cum Sfântul Părinte consideră acest text din Evanghelia lui Matei un punct de referință central pentru viața creștinilor, chemați să facă din el un program de viață concret.

În mesaj, Sfântul Părinte le amintește tinerilor că însuși Isus a arătat drumul care trebuie urmat, întrupând fericirile în toată viața sa: a trăi fericirile astăzi este pentru tineri o adevărată provocare de a-l urma pe Cristos mergând împotriva curentului și mărturisindu-i noutatea revoluționară. Și pentru că nu este posibil a fi creștini și a avea o idee "mică" despre viață, papa îi îndeamnă pe tineri să respingă orice ofertă de fericire "ieftină", să găsească "curajul fericirii" autentice pe care numai Dumnezeu poate s-o dăruiască.

Papa Francisc le explică apoi tinerilor ce înseamnă a fi săraci în duh, intrând în inima temei următoarei Zile Mondiale a Tineretului. Însuși Isus a ales o cale de despuiere și de sărăcie și papa le adresează tinerilor invitația urgentă de a-l imita, indicându-le exemplul sfântului Francisc de Assisi. Tinerii creștini sunt apoi chemați la convertire, să îmbrățișeze un stil de viață evanghelic marcat de solidaritate, de căutarea esențialului și de solidaritatea concretă față de cei săraci. Săracii, explică de fapt papa, pe de o parte sunt "trupul suferind" al lui Cristos pe care cu toții suntem interpelați să-l atingem personal, dar pe de altă parte pot să devină niște adevărați învățători de viață, având adesea mult de oferit pe planul uman și spiritual.

Papa subliniază apoi legătura profundă dintre tema ZMT de la Rio - "Mergeți și faceți ucenici din toate neamurile" (Mt 28,19) - și fericirea săracilor în duh. De fapt, explică papa Francisc, "sărăcia evanghelică este condiție fundamentală pentru ca împărăția lui Dumnezeu să se răspândească": adesea din inimile cele mai simple provine bucuria autentică ce este însuși motorul evanghelizării.

În sfârșit Sfântul Părinte amintește de a treizecia aniversare a încredințării tinerilor a Crucii Jubileului Răscumpărării, care va fi la 22 aprilie. "Tocmai pornind de la acel act simbolic al lui Ioan Paul al II-lea a început marele pelerinaj al tinerilor care de atunci continuă să străbată cele cinci continente". Și papa Francisc îi anunță pe tineri că după canonizarea sa, "eveniment care umple inima noastră de bucurie", Ioan Paul al II-lea "va fi marele patron al ZMT, al căror inițiator și promotor a fost".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat