Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Am fost bolnav, iar voi ați venit la mine..."

(Ziua Mondială a Bolnavilor - 11 februarie)

Nu cu mult timp în urmă, Sfântul Părinte papa Francisc a făcut un gest care a impresionat o lume întreagă. În timp ce era purtat prin mulțimea de oameni veniți la una din audiențele sale generale, pentru a-i saluta, a văzut o persoana desfigurata de o boală cumplită. În aceeași clipă a coborât din mașina care îl purta, s-a îndreptat către acea persoană bolnavă și a îmbrățișat-o îndelung. Era vorba de un bărbat atins de o boală care stârnește, de obicei, repulsie pentru cei din jur. Aparatele de fotografiat au surprins această scenă și au difuzat-o în mai toate ziarele sau la telejurnalele celor mai importante televiziuni. Dar ceea ce puțină lume a remarcat, a fost chipul bolnavului, chip pe care se amesteca uimirea și bucuria că sfântul părinte papa i-a acordat atenție, că sfântului părinte papa nu îi este indiferentă suferința lui, că pe Sfântul Părinte papa îl doare suferința lui. Or, în gestul sfântului părinte papa noi am întrezărit o concretizare și un simbol a ceea ce Biserica, zi de zi, este chemată să facă și chiar face pentru cei ce suferă.

Deși nu sunt întotdeauna vizibili, bolnavii sunt foarte aproape de noi. Mai ieri alergau și ei în toate direcțiile așa cum o facem noi astăzi. Bolile însă i-au răpus, i-au răstignit prin paturile spitalelor ori ale caselor în care rar mai intră cineva.

Ziua Bolnavului, instituită de către fericitul papă Ioan Paul al II-lea în anul 1992, este menită să ne reamintească de ei... de unul dintre părinți ori frați... de un coleg sau de o colegă cu care, până mai ieri, am colaborat la serviciu... de o persoană alături de care am stat ani de zile în aceeași bancă la biserică... și care trăiesc experiența durerii, a neputinței, a părăsirii. A-i vizita, a le aduce un dram de alinare ar însemna foarte mult pentru ei. Ar însemna să le spunem prin gesturile noastre că, în ciuda bolii de care suferă și care de multe ori îi mutilează, ei continuă să fie pentru noi persoane umane, prieteni, colegi... că nu au intrat în categoria "rebuturilor" de care nimeni nu mai are nevoie... Ar însemna ca noi să înțelegem că, pe lângă durerile cauzate de boală, ei continuă să aibă sentimente, așteptări...

În calitate de asistent medical, îndrăznesc să vă invit să pășiți pragurile spitalelor. Nu vă fie teamă. Un spital nu este un simplu "service" pentru "reparat" oameni. Aici bolnavii vă așteaptă. Au nevoie să veniți și să le prindeți mâinile în mâinile dumneavoastră... au nevoie să-i priviți în ochi... să le spuneți că vă pasă de ei. Împreună cu personalul medical - nu întotdeauna corupt și adesea dăruit profesiei sale - puteți contribui nespus de mult la alinarea suferințelor bolnavilor.

În calitate de persoană consacrată, vă invit să nu-i uitați nici pe cei care suferă, adesea singuri, în casele lor. Unii din ei au nevoie doar de un cuvânt sau de o încurajare. Alții, în schimb, au nevoie nu atât de pomană, cât mai ales ca cineva să le cumpere câte ceva de mâncare ori medicamente, să le achite facturile, să le facă puțină curățenie sau să-i ajute să se spele.

O astfel de atitudine vizavi de cei bolnavi este mai mult decât umanitară. Ea este creștină. Ea se inspiră din atitudinea lui Isus Cristos față de bolnavi. Într-adevăr, mai multe episoade îl arată pe Isus sensibil față de cei bolnavi, iar atunci când are ocazie îi vindecă pe cei care apelează la el cu credință. Ne sunt vii în minte episoadele evanghelice care relatează vindecare unei persoane paralizate (Mt 9,1-8), a unei femei bolnave de 12 ani de scurgere de sânge (Mc 5,25-34), a unor bolnavi de lepră (Mc 1,40-45; Lc 17,11-19). Ne este vie în minte și parabola "Samariteanului milostiv", parabolă în care personajul principal, trecând dincolo de considerente etnice ori religioase, vine în ajutorul unui om căzut pradă bandiților. Deși evanghelistul nu o spune, noi toți știm că Isus Cristos se identifică cu acel samaritean (Lc 10,30-37). Dar slujirea noastră vizavi de bolnavi se fondează mai ales în învățătura evanghelică în care Isus Cristos se identifică cu toți cei care suferă, situație în care slujindu-i pe cei bolnavi noi îl slujim de fapt pe Mântuitorul: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii, căci am fost flămând și mi-ai dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost... bolnav și m-ați vizitat. Atunci îi vor răspunde cei drepți, zicând: «Doamne, când te-am văzut flămând și te-am hrănit, sau însetat și ți-am dat să bei? Când te-am văzut bolnav... și am venit la tine? » Iar regele, răspunzând, le va spune: «Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut»" (Mt 25,34-40).

Nu în ultimul rând, exemplul de slujire a sfintei Fecioare Maria, în sărbătoarea căreia se celebrează această "Zi Mondială a Bolnavului", ne inspiră atenția, gingășia, delicatețea, discreția dar și promptitudinea și determinarea în slujirea celor suferinzi. Într-adevăr, așa cum ne amintește Sfântul Părinte papa Francisc în Mesajul adresat cu această ocazie, sfânta Fecioară a alergat îndată în ajutorul bătrânei sale verișoarei, Elisabeta, atunci când a aflat ca va deveni mamă (Lc 1,39-40.56), a cerut ajutor în favoarea mirilor cărora li s-a terminat vinul la nunta din Cana (In 2,1-12) și mai ales l-a vegheat pe Fiul ei răstignit în timpul agoniei sale (In 19,25-27). De atunci și până astăzi ea veghează și alină suferințele fiilor ei care îi cer ajutorul. Sanctuarul de la Lourdes este unul, nu și singurul, în care mii și mii de bolnavi vin și caută alinare a suferințelor de orice fel din partea Mamei noastre cerești.

Sfintei Fecioare Maria îi cerem astăzi să aducă alinare tuturor bolnavilor, iar nouă să ne inspire gesturile de solidaritate și de slujire față de cei care au nevoie.

Sr. Tereza Ghiurcă (Maria Bambina)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat