Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Spiritualitatea episcopului martir Anton Durcovici și viața persoanelor consacrate"

Duminică, 2 februarie 2014, persoanele consacrate din zona Roman ne-am întâlnit la mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" a surorilor de clauzură din Roman pentru a aduce prinos de mulțumire Domnului pentru marele dar al vieții religioase.

Liturghia a început la intrarea din capelă cu sfințirea lumânărilor prilejuită de celebrarea "Întâmpinării Domnului", apoi s-a format procesiunea cu lumânările aprinse a preoților și a persoanelor consacrate către altar. A urmat sfânta Liturghie, adorația euharistică și un moment de comuniune.

În jurul altarului s-au aflat mai mulți preoți. După proclamarea lecturilor și a Evangheliei, părintele profesor Alois Bulai ne-a vorbit la omilie despre frumusețea vieții religioase plecând de la cele două portrete din fragmentul evanghelic: bătrânul Simeon și profetesa Ana. Bătrânul Simeon văzându-l pe prunc a înțeles că a sosit mângâierea lui Israel și îl roagă pe Dumnezeu să-l elibereze pentru că a văzut cu ochii lui mântuirea lui Israel. Ana stătea la templu zi și noapte și vorbea tuturor despre Prunc. Părintele ne-a vorbit apoi despre prima lectură, unde ni se spune că Domnul îl va trimite pe mesagerul său spre purificarea fiilor lui Levi pentru a aduce cultul adevărat la Templu ca în vremurile de la început.

În lectura a doua, din Scrisoarea către Evrei, autorul le vorbește evreilor care s-au convertit la creștinism dar erau descurajați și voiau să se reîntoarcă înapoi la cultul vechi. Autorul le spune că marele preot era Isus care pentru a fi acceptat trebuia să aibă două calități: să fie acreditat la Dumnezeu și să înțeleagă suferințele semenilor. Isus era acreditat deoarece era fiul Tatălui și pentru a înțelege omul s-a întrupat, a luat carne și sânge pentru ca prin moartea sa să-l reducă la neputință pe cel care avea puterea morții, pe diavol. Astfel, i-a eliberat pe cei care de frica morții trăiau ca niște sclavi.

La încheiere părintele ne-a mărturisit că a studiat foarte atent viața PS Anton Durcovici și spiritualitatea sa. Pentru a vorbi despre aceasta, nu ne ajunge timpul, dar un aspect l-a marcat pe părintele Alois și anume acela că pe vremea când preasfințitul era rector la Seminarul Catolic din București, fiecare seminarist se simțea preferatul rectorului, atât de egală și generoasă era iubirea părintelui rector Anton Durcovici pentru fiecare dintre studenții lui. Noi, ca persoane consacrate, avem multe de învățat de la spiritualitatea episcopului nostru Anton. Persoanele pe care le întâlnim trebuie să vadă la noi o iubire generoasă și egală încât să se simtă intr-adevăr special fiecare dintre cei pe care îi întâlnim.

După frumoasele și convingătoarele cuvinte ale părintelui profesor Alois a urmat recitarea rugăciunii la sfânta Fecioară Maria, modelul vieții consacrate.

La finalul sfintei Liturghii a fost expus preasfântului sacrament și au urmat câteva momente de adorație Euharistică la care toate persoanele consacrate și laicii prezenți în capela au adus laudă și preamărire lui Isus euharistic și mulțumire pentru marele dar pe care Domnul l-a făcut Diecezei noastre și Bisericii Universale, acela al beatificării episcopului Anton Durcovici care va avea loc în la 17 mai.

Sr. Elisabetta Barolo

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Roman: "Spiritualitatea episcopului martir Anton Durcovici și viața persoanelor consacrate"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat