Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Întâlnire formativă pentru tineri - "Cultura: hrană pentru un suflet bun"

Duminică, 9 februarie 2014, între orele 15.00 și 17.30, surorile Campostrini organizează la Tămășeni o nouă întâlnire formativă pentru tineri pe tema: "Cultura: hrană pentru un suflet bun".

Care sunt (re)sursele culturale pe care le utilizăm? Pentru ce le folosim și în ce mod? Ce importanță are cultura în viața noastră zilnică? Am descoperit utilitatea acesteia pentru dezvoltarea sufletului? Ce facem să devenim mai buni?

*

"Apoi a spus: «Cu ce este asemănătoare împărăția lui Dumnezeu și cu ce o voi compara? Este asemănătoare cu un grăunte de muștar pe care un om îl ia și îl seamănă în grădina lui; acesta crește și devine copac, iar păsările cerului își fac cuiburi între ramurile lui» Și a mai spus: «Cu ce voi asemăna împărăția lui Dumnezeu? Este asemenea cu plămada pe care o ia o femeie și o ascunde în trei măsuri de făină până când dospește totul»". (Lc 13,18-21)

*

Textul sfântului evanghelist Luca, ales pentru reflecție, exprimă prin imagini aparent nesemnificative, realități importante și profunde pentru viața fiecăruia. Un grăunte de muștar sau plămada în sine sunt "lucruri" care pot produce multe roade, dacă sunt utilizate în scopul pentru care au fost create, sau dimpotrivă se pot pierde, dacă sunt folosite în alte scopuri. Isus compară împărăția lui Dumnezeu cu aceste două mici realități ascunse, care înăuntrul lor au un potențial extraordinar de mare. Observăm că se întâmplă la fel și cu noi atunci când devenim capabili să primim acea mică sămânță de "împărăție a Domnului" în sufletul nostru, căci aceasta ne transformă și putem fi, la rândul nostru, casă primitoare pentru ceilalți. Tot astfel ne schimbă și cultura înțeleasă și trăită în dimensiunea sa profundă, transformatoare, binevoitoare.

Nu este cultă persoana care citește mult, sau care știe extraordinar de multe lucruri despre un punct minuscul din această lume. Nu este cultă nici persoana capabilă să țină discursuri îndelungate și atrăgătoare prin care dă impresia că stăpânește jumătate din cunoașterea adevărată a rostului lumii. Cultură putem construi fiecare, pas cu pas și zilnic. Cu ajutorul cărților, cu ajutorul celorlalți, cu ajutorul naturii, cu ajutorul unui mic "grăunte de muștar" - oricare ar fi acesta - putem construi cultura vieții proprii, acea cunoaștere profundă a sufletului, capacităților, limitelor, sentimentelor, gândurilor proprii, cunoaștere prin care ulterior permitem ființei noastre să se dezvolte tot mai mult. Cultura adevărată se construiește prin observare, atenție, concretizare. Este o continuă ardoare pentru a înțelege, a ierta, a accepta, a transforma, a îmbunătăți fiecare umbră sau lumină ce ne aparține. Cultura este strada optimă pentru a forma sufletul capabil de bunătate, deoarece la baza tuturor acțiunilor stă atitudinea de a învăța și de a înțelege. Un suflet cult conștientizează faptul că nu e singur și că are nevoie de cei din jurul său și în același timp dăruiește sinceritate, susținere, ospitalitate și alte bunuri interioare ce au dospit în viața sa. Societatea în care trăim are imensă și urgentă nevoie de bunătate matură și echilibrată și deci, de reflecție continuă pentru a construi cultură în noi și în jurul nostru.

Modul nostru de a observa ne influențează mult: putem observa un "grăunte de muștar", fără să ne dăm seama care este puterea sa, o bucățică de "plămadă", fără să o lăsăm să dospească și chiar toate darurile lui Dumnezeu fără să înțelegem care este scopul pentru care ne-au fost date și deci cum să le utilizăm. Avem nevoie de atenție pentru a culege fragmente din realitatea înconjurătoare, din relații, din dialoguri etc., elemente ce pot găsi în noi ospitalitate (precum ramurile copacului din text) și disponibilitate pentru a crește și deveni hrană atât pentru noi cât și pentru ceilalți (precum plămada devenită pâine). Însă pentru a construi adevărată cultură, nu este suficient doar să observăm cu atenție și să culegem diferite elemente de cunoaștere, ci avem nevoie de decizie și concretizare, deoarece cultura presupune armonie între cuvânt și acțiune, între intuiție și practică, între promisiune și fidelitate.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Un nou ciclu de întâlniri formative pentru tineri (2013-2014)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat