Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2014

Marți, 4 februarie 2014, în Aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2014 despre tema S-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa (cf. 2Cor 8,9). Au intervenit: cardinalul Robert Sarah, președinte al Consiliului Pontifical "Cor Unum"; Mons. Giampietro Dal Toso, secretar al Consiliului Pontifical "Cor Unum"; Mons. Segundo Tejado Muñoz, subsecretar al aceluiași consiliu pontifical; soții Davide Dotta și Anna Zumbo, misionari în Haiti. Publicăm în continuare intervenția președintelui, cardinalul Robert Sarah.

* * *

Dragi prieteni,

Vă mulțumesc pentru prezența voastră la obișnuita prezentare a Mesajului pentru Postul Mare al Sfântului Părinte și, îndeosebi, salut perechea de soți Anna Zumbo și Davide Dotta care, împreună cu copiii lor Iona și Tobia, au trăit de puțin vreme o importantă experiență de caritate în Haiti, lovită în 2010 de un cutremur care a cauzat peste 220 de mii de morți și a implicat în ansamblu 3 milioane de persoane și pe care eu însumi o voi vizita din nou în luna martie pentru a inaugura o școală pe care am finanțat-o în numele Sfântului Părinte ca semn al prezenței sale și al încurajării sale față de acele populații.

Suntem deosebit de fericiți să putem prezenta astăzi presei și întregii lumi Mesajul pentru Postul Mare, dedicat anul acesta temei sărăciei și intitulat în mod semnificativ: "S-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa" (cf. 2Cor 8,9). Este un mesaj extraordinar, prin care papa Francisc vrea să ne conducă pe parcursul Postului Mare, pentru că să fie trăit de toată Biserica în mod deplin și conștient cu privire angajarea pe care fiecare botezat și fiecare păstor trebuie s-o aibă față de cei săraci.

Textul mesajului pentru Postul Mare din acest an este concentrat pe sărăcie și pe sărăcia lui Cristos în mod deosebit. Așa cum știți, acest concept de sărăcie este foarte îndrăgit de papa Francisc, care de la începutul pontificatului său a voit să pună o emfază deosebită asupra acestei dimensiuni a vieții creștinului. Reafirmând din nou această atitudine a sărăciei creștine, ne ajută să desfășurăm un parcurs pentru o înțelegere mai profundă a "sărăciei".

De fapt, viziunea creștină despre sărăcie nu este aceeași care guvernează simțirea comună. Prea des se consideră sărăcia pur și simplu în dimensiunea sa sociologică și se înțelege ca lipsă de bunuri. În afară de asta, conceptul de "Biserică săracă pentru cei săraci" este adesea evocat ca formă de contestare la adresa Bisericii, din păcate opunând și o Biserică a săracilor, o Biserică bună, o Biserică ce face binele, o Biserică a cărei misiune principală ar fi aceea a promovării sociale, unei Biserici a predicării și a adevărului, unei Biserici dedicate rugăciunii și apărării învățăturii și a moralei.

Sunt foarte recunoscător papei Francisc care ne duce din nou la o viziune integrală a sărăciei. Prima referință pentru un creștin ca să înțeleagă sărăcia este de fapt Cristos, care s-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa. Așa afirmă titlul mesajului nostru de astăzi, luat din Scrisoarea a doua către Corinteni. Alegerea sărăciei din partea lui Cristos ne sugerează că există o dimensiune pozitivă a sărăciei, care de altfel răsună și în evanghelie, care îi proclamă fericiți pe cei săraci. Este clar că în această dimensiune a sărăciei există un aspect de despuiere și de renunțare. Dar acest lucru este posibil pentru că - citez din mesaj - adevărata "bogăție a lui Isus este faptul de a fi Fiul".

Să nu credem că punem în ordine conștiințele noastre burgheze - vrea să spună papa - denunțând lipsa de bunuri a altor sau denunțând sărăcia ca sistem. Sărăcia atinge profunzimea inimii umane: așa cum Cristos a coborât de pe tronul său regesc pentru a împlini voința Tatălui și astfel a veni în întâmpinarea fraților săi care au nevoie de mântuire, tot așa creștinul intră într-o dinamică de sărăcie și de dar, pentru că este bogat de faptul că este fiu al lui Dumnezeu.

Atunci când Biserica vorbește despre sărăcie nu vrea și, după exemplul lui Cristos, nu poate deci să înțeleagă sărăcia conform celui care contestă existența sărăciei ca atare, pentru că știe că sărăcia este obiectul unei alegeri precise, făcute din iubire față de Cristos și față de frați.

De aceea Mesajul pentru Postul Mare pe care-l prezentăm astăzi se răspândește pe o distincție importantă între sărăcie și mizerie. Nu sărăcia, care este o atitudine evanghelică, ci mizeria vrem s-o combatem. Nu trebuie reafirmat că aceasta a fost mărturia Bisericii încă de la începutul existenței sale, atunci când prima comunitate creștină venea în mod reciproc în ajutorul nevoilor membrilor comunității însăși. Istoria Bisericii este plină de exemple de persoane care - din iubire față de Cristos sărac - au ales sărăcia pentru a combate mizeria. Dicasterul nostru Cor unum, care urmărește organismele catolice care se dedică slujirii carității știe că în toată lumea Biserica este apreciată pentru această mărturie a persoanelor concrete care, nu pentru o ideologie și nu în numele unei lumi făcute după chipul și asemănarea noastre, ci din iubire față de Cristos plătesc personal pentru a înfrunta mizeria umană.

Sfântul Părinte în discursul său enumeră trei tipuri de mizerie: mizeria materială, mizeria morală și mizeria spirituală. Prima "îi atinge pe cei care trăiesc într-o condiție nedemnă de persoana umană... În fața acestei mizerii, Biserica oferă slujirea sa, diakonia sa, pentru a merge în întâmpinarea nevoilor și a vindeca aceste răni care desfigurează fața omenirii".

Mizeria morală "constă în a deveni sclavi ai viciului și ai păcatului". Această "formă de mizerie, care este și motiv de ruinare economică, se leagă mereu cu mizeria spirituală, care ne lovește atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu și refuzăm iubirea sa". Cu câteva paragrafe înainte papa arată chiar că "există o singură mizerie adevărată: de a nu trăi ca fii ai lui Dumnezeu și ca frați ai Cristos".

"Evanghelia", scrie papa, "este adevăratul antidot împotriva mizeriei spirituale".

Cred că tocmai această viziune amplă despre sărăcie, despre mizeri, și prin urmare despre ajutorul pe care Biserica îl oferă omului, ne ajută și la o viziune mai completă despre cine este omul și despre nevoile sale, fără a cădea într-un reducționism antropologic care pretinde că rezolvă problemele persoanei numai pentru că a rezolvat problemele bunăstării sale fizice și materiale.

Pe de altă parte, papa Francisc nu este nou în această viziune profundă, pe care ne-a comunicat-o și în exortația apostolică Evangelii gaudium. Citez nr. 200:

"Din moment ce această exortație este adresată membrilor Bisericii Catolice, doresc să afirm cu durere că discriminarea cea mai rea de care suferă săracii este lipsa de atenție spirituală. Imensa majoritate a săracilor are o specială deschidere la credință; au nevoie de Dumnezeu și nu putem neglija să le oferim prietenia sa, binecuvântarea sa, cuvântul său, celebrarea sacramentelor și propunerea unui drum de creștere și de maturizare în credință. Opțiunea preferențială față de cei săraci trebuie să se traducă îndeosebi într-o atenție religioasă privilegiată și prioritară".

Cu toții înțelegem că această frază este centrală tocmai pentru a nu transforma Biserica în acel ONG despre care papa Francisc le vorbea părinților cardinali în prima sa sfântă Liturghie ca pontif. Vai dacă privirea noastră spre cel care este în nevoie ar face abstracție de acea mizerie spirituală care adesea se cuibărește în inima omului și-l face să sufere profund, chiar dacă are la dispoziție multe bunuri materiale. Vai dacă Biserica n-ar vedea tocmai în aceste răni profunde ale inimii care vin din lipsa lui Dumnezeu și a cunoașterii iubirii sale de Tată originea oricărei suferințe și, așadar, prima misiunea pe care Dumnezeu i-o încredințează ca s-o îndeplinească. Vai pentru asta dacă Biserică săracă ar însemna numai o Biserică fără bunuri materiale.

Dar dacă vrem să percepem în mod deplin mesajul papei Francisc, trebuie să-l declinăm în valența sa antropologică. Omul prin natură este fiu al lui Dumnezeu. Aceasta este bogăția sa! Marele păcat al culturii moderne este că s-a gândit la un om fericit fără Dumnezeu, negând astfel ceea ce există mai profund în inima sa, adică legătura sa existențială cu un Tată care-i dă viața. Și aici văd o mare continuitate a magisteriului acestui pontif cu Benedict al XVI-lea, care a indicat în mai multe rânduri, și probabil se poate spune că a făcut din această denunțare a lipsei lui Dumnezeu în cultura modernă inima magisteriului său. Așa cum este un delict a-l priva pe sărac de prezența lui Dumnezeu, tot așa este un delict a-l considera pe om și a-l face să trăiască pe om ca și cum Dumnezeu n-ar exista, a nega caracterul de creatură, deci apartenența profundă, filiația omului față de Dumnezeu. Îi mulțumesc papei Francisc care a voit să ne amintească acest aspect profund care trebuie să însuflețească viziunea noastre despre persoane, deci despre ajutorul pe care trebuie să-l prestăm. De aceea, opera de dezvoltare nu poate fi aceea de a provoca noi nevoi induse, ci de a lua în serios ce anume este persoana.

Pe de altă parte, nu este chiar în natura Postului Mare că gândul la fratele aflat în nevoie provine tocmai dintr-un timp de deschidere mai mare și contemplare a acțiunii lui Dumnezeu?

De aceea mulțumesc pentru atenția pe care veți vrea s-o rezervați acestui mesaj și răspândirii sale, pentru a face în așa fel încât toți să învățăm să privim la sărăcia lui Cristos și, mai ales în Biserică, să ne căsătorim cu această sărăcie pentru a privi la celălalt cu înșiși ochii lui Cristos. Vă mulțumesc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat