Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chile: Nuestra Señora de la Candelaria

"Fecioara de la Candelaria, mama minerilor și a regiunii Atacama, venim în casa ta pentru a te saluta, cu încredere și simplitate, noi, fiii deșertului!"

Dragi frați, iubiți creștini,

Aș dori să vă împărtășesc, în câteva cuvinte, emoțiile pe care orașul Copiapo și cu el întreaga regiune a deșertului Atacama, din Chile, le trăiește în perioada 26 ianuarie - 3 februarie, când Biserica locală celebrează marea sărbătoare a Sfintei Fecioare Maria "de la Candelaria", protectoarea minerilor, al cărei sanctuar se afla în Copiapo. ("Candelă" este lampa pe care muncitorii o folosesc atunci când coboară în mână.)

Trebuie să știm înainte de toate că Atacama este o regiune minieră, foarte bogată în aur, cupru, argint și alte metale. Aici în orașul Copiapo se găsește și o comunitate bine închegată de români, circa 40 de familii, experți în domeniul mineritului și foarte apreciați de către localnici.

Șapte zile de novene, rugăciuni, Liturghii și adorații euharistice pregătesc credincioșii din toată regiunea pentru ziua de 2 februarie, sărbătoarea Prezentării Domnului în Templu, zi de mare sărbătoare, procesiuni și dansuri în onoarea sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus.

Istoria acestui sanctuar începe în anul 1780, când un localnic pe nume Mariano Caro Inca, aflându-se în munți și fiind surprins de o furtună, s-a refugiat într-o peșteră unde a găsit o piatră pe care era gravată Maria cu pruncul Isus în brațe. Caro Inca, om credincios și plin de fervoare, a luat această piatră și, punând-o în desaga măgarului său, a dus-o în oraș, iar în ziua de 2 februarie, zi în care Domnul nostru Isus Cristos a fost prezentat în Templu, Caro Inca a prezentat această imagine în Biserică.

Din acel moment credincioșii au început să venereze pe Maria cu pruncul Isus în brațe ca protectoare a minerilor. Pentru mineri "La Virgen de la Candelaria" are o semnificație aparte, ea fiind mama protectoare, lumina și călăuza de fiecare dată când coboară în adâncurile pământului. Micul sanctuar din Copiapo, construit din lemn și pământ", este vizitat astăzi de foarte mulți pelerini, care vin să se roage Sfintei Fecioare Maria și Pruncului Isus pentru sănătate, ajutor în nevoi, binecuvântare în familie și să mulțumească pentru nenumăratele haruri și pentru mulțimea binecuvântărilor primite.

Și așa cum este tradiția la popoarele americii latine, credincioșii își manifesta credința în mod vizibil, exteriorizându-se prin dansuri și procesiuni spectaculoase, cum rar mi-a fost dat să văd. Mulțimea se apropie de statuia Sfintei Fecioare, dansând în costume tradiționale, bătând și suflând în instrumente muzicale specifice zonei din care vin.

Încredințându-vă ocrotirii "Sfintei Fecioare Maria de la Candelaria", vă îmbrățișez și vă salut cu "Pace și Bine"!

Fr. Emilian Dumea, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Chile: Nuestra Señora de la Candelaria

* * *

Misionar în Chile, acolo "unde se termină pământul"


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat