Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua închinată vieții consacrate

Persoanele consacrate din zona Bacău s-au întâlnit duminică, 2 februarie 2014, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, pentru a trăi împreună ziua închinată vieții consacrate.

Au participat în jur de 90 de persoane care, pe la ora 8.50, erau deja în sala de la subsolul bisericii și se salutau urându-și "La mulți ani!".

La ora 9:00 a început programul zilei cu un moment de rugăciune. A urmat salutul părintelui decan Isidor Dîscă, în acest an gazda acestei întâlniri, punând la dispoziție tot ceea ce era necesar pentru buna desfășurare a acestei sărbători. A salutat prezența tuturor persoanelor consacrate care au răspuns în număr mare la invitația de a fi împreună în această zi.

Pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată în dieceza noastră, ne-a vorbit despre figura episcopului Anton Durcovici, martir. Această temă privește întreaga Biserică diecezană, deci și persoanele consacrate. S-a vizionat un film documentar realizat de o televiziune austriacă care descrie foarte bine viața episcopului Durcovici fie prin imagini, dar și prin mărturia unor preoți care l-au cunoscut personal pe episcop. Pr. Alois a vorbit și despre experiențele sale care l-au ajutat să-l cunoască mai bine pe episcopul martir și cum, în acele experiențe, a simțit prezența și susținerea sa.

În jurul orei 10.20 am plecat în procesiune spre biserică, fiecare cu o lumânare aprinsă în mână. Sfânta Liturghie a început la ușa bisericii unde s-au sfințit lumânările cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului, apoi s-a continuat procesiunea până în biserica.

La predică, pr. Alois Fechet a pus în evidență principale aspecte ale acestei sărbători, iar în a doua parte a vorbit despre viața consacrată ca un dar al lui Dumnezeu dat persoanei, dar și poporului lui Dumnezeu. În zona noastră, dar și în dieceza întreagă, persoanele consacrate sunt în slujba persoanelor în dificultate, sunt la periferiile sociale și existențiale ale Bisericii și societății, iar acest lucru trebuie evidențiat, susținut și încurajat.

După predică, a urmat reînnoirea voturilor la care fiecare persoană consacrată a aderat cu același elan, entuziasm și încredere pe care l-a avut în momentul profesării pentru prima dată a voturilor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele decan Isidor Dîscă a mulțumit din nou persoanelor consacrate pentru prezența și mărturia lor și părintelui Alois Fechet pentru prezența sa la această sărbătoare.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul, moment de fraternitate trăit în bucuria de a sta împreună și împărtăși darul vieții noastre religioase.

În jurul orei 14.00 ne-am întâlnit din nou pentru a discuta despre proiectele de viitor pe care să le trăim, dar și realiza împreună la nivel zonal.

Pr. Augustin Folner, responsabil zonal, a vorbit despre unele inițiative care să contribuie la formarea umană și spirituală a tuturor. Mănăstirea Carmelită de la Luncani a realizat un program prin care propune zile de reculegere spirituală, exerciții spirituale și formare pentru persoanele consacrate din zonă, dar și din alte zone.

A fost lansată echipa de pastorație vocațională care o are, în calitate de coordonator, pe sr. Silvia Brandiu, din Congregația "Surorile Maria Bambina". Această echipă se va întâlni pentru prima dată în ziua de duminică, 23 februarie 2014, la ora 14.00, la casa Surorilor Maria Bambina din Bacău pentru a pregăti un proiect pentru a forma "Grupul Samuel" în zona Bacău. Această echipă va veni în ajutorul tinerilor care doresc să facă un discernământ serios în viață. Din echipă vor face parte și familii care trăiesc din plin vocația lor din prisma credinței și a valorilor umane și sunt modele de urmat pentru cei care doresc să-și întemeieze o familie autentică și cu adevărat creștină.

Din dialogul Sfântului Părinte papa Francisc cu superorii generali ai ordinelor și congregațiilor religioase, avut în luna noiembrie 2013, părintele Augustin a dorit să scoată în evidență dorința papei ca persoanele consacrate să redescopere dimensiunea profetică specială pe care ele o au în Biserică și în lume precum și particularitatea lor care este "martiriul iubirii". În cadrul acelui dialog papa Francisc a anunțat că anul 2015 va fi dedicat vieții consacrate. Va începe în luna noiembrie 2014 și se va încheia în noiembrie 2015. Deja au fost publicate și în limba română traduceri cu informații despre unele inițiative cu acest prilej. La următoarea întâlnire a Comisiei Diecezane a Vieții Consacrate cu siguranță se va discuta despre unele propuneri la nivel diecezan pentru a celebra într-un mod solemn acest an.

Pr. Fechet Alois a vorbit despre beatificarea episcopului Anton Durcovici și cum persoanele consacrate vor participa la acest eveniment, cu dorința să fie o participare numeroasă.

Au mai fost propuneri din partea unora pentru a îmbunătății momentele celebrative pe care le trăim împreună.

Spre finalul acestei întâlniri a fost salutat părintele Alois Fechet, mulțumindu-i-se pentru participarea la această sărbătoare și pentru bogățiile pe care ni le-a transmis prin cuvintele și experiența sa.

Persoanele consacrate s-au reîntors în biserică pentru o oră de adorație euharistică, mulțumind lui Dumnezeu pentru darul vocației și cerând noi haruri și putere pentru ca viața de slujire să fie mereu autentică și plină de bucurie, care este și particularitatea fiecărei persoane consacrate care îl urmează pe Cristos prin sfaturile evanghelice.

La ora 15.00, după adorația euharistică, fiecare persoană consacrată s-a întors în comunitatea din care provine, ducând cu sine toate experiențele trăite și bucuria de a fi în slujba Bisericii cu spiritul lui Cristos.

Pr. Augustin Folner, OCarm.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Bacău: Ziua închinată vieții consacrate


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat