Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: "Viața mea - un cântec pentru tine, Doamne"

Dând curs invitației pr. paroh Isidor Iacovici de a sărbători cea de-a 18-a zi dedicată vieții consacrate, noi, persoanele consacrate din Roma și împrejurimi, împreună cu preoții diecezani și mulți credincioși ne-am adunat în bazilica "San Vitale", la 2 februarie 2014, pentru a-l preamări și a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru darul vocației noastre, pentru darul chemării la o viață cu totul dăruită lui.

Chiar dacă ploaia a continuat să fie "darnică" mai ales în aceste zile, acest lucru nu ne-a împiedicat să ne adunăm pentru a ne ruga împreună, a ne bucura și a ne susține reciproc în misiunea noastră, aici, la Roma.

Sărbătoarea a început cu adorația euharistică având ca moto "Viața mea, un cântec pentru tine, Doamne" și fiind condusă de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv. Prin rugăciunile rostite și prin meditația propusă (despre Pilda Portativului), cei prezenți au fost invitați să reflecteze asupra importanței locului pe care îl ocupă fiecare pe portativul vieții, asupra importanței alegerii compozitorului și a dirijorului - care este Cristos - în viața noastră, singurul care poate să dea sens vieții noastre, singurul care ne poate ajuta ca împreună să putem compune o melodie de iubire, pace, bucurie și speranță.

După adorația euharistică a urmat sfânta Liturghie, în jurul altarului aflându-se mai mulți preoți, iar celebrant principal fiind tot pr. Marius, care la predică a subliniat importanța acestei zile, importanța primului dar pe care l-am primit și anume viața (în Italia această zi fiind dedicată vieții). "Suntem chemați să facem din logica darului un criteriu de bază, fundamental al existenței noastre. Nu suntem noi aceia care decidem asupra vieții, dar suntem chemați s-o primim și să avem grijă de ea cu recunoștință, responsabilitate, bucurie! Autorul, izvorul vieții este Dumnezeu; în el găsim sensul, frumusețea, fericirea vieții.

Apoi, pr. Marius a continuat vorbind despre frumusețea vieții consacrate "o viață de dăruire, de iubire, fecundă, o viață pusă în slujirea lui Dumnezeu și a celorlalți", despre misiunea persoanelor consacrate "de a fi mărturii vii și profetice, a unui mod diferit de a face, de a acționa, de a fi, punând în centrul vieții lor pe Cristos și evanghelia sa, pasiunea pentru Dumnezeu și pentru oameni". Inspirându-se din cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc, pr. Marius a continuat subliniind că "persoanele consacrate sunt chemate să fie semne de contradicție, mergând împotriva curentului, cu curaj, fără frică, ieșind spre periferiile existențiale, sociale, culturale, iluminând viitorul, trezind lumea". Părintele a încheiat predica cu invitația "de a accepta iubirea, lumina lui Cristos, lumină care ne va face să ne găsim locul nostru pe portativul lui Dumnezeu pentru ca împreună să creăm acea armonie de laudă pe care s-o aducem lui Dumnezeu și care face Biserica mai frumoasă și atrăgătoare".

Și pentru ca sărbătoarea să fie sărbătoare până la capăt, la sfârșitul sfintei Liturghii am fost invitați de pr. Isidor în sala parohială să continuăm printr-o agapă frățească (nelipsind tradiționalele sărmăluțe), fiind prezenți și tinerii care cu vocea lor au făcut ca celebrarea să fie și mai frumoasă.

Apoi, după revederea vechilor prieteni, cunoștințe sau cunoscând alte persoane, fiecare s-a întors acasă mulțumind în inimă bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite și cu dorința de a fi o mărturie vie a prezenței lui Dumnezeu în viața proprie.

Sr. Marie Therese Gabor, FCJM

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Roma: "Viața mea - un cântec pentru tine, Doamne"


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat