Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

Iată-ne, venim toți la tine. Cu aceste cuvinte l-au întâmpinat pe Domnul toți cei prezenți la 2 februarie 2014, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, unde PS Petru Gherghel, înconjurat la altar de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și de numeroși preoți din Iași, a prezidat o Liturghie solemnă cu ocazia celei de-a XVIII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. Cu inima mistuită de focul Duhului Sfânt, la Liturghie au fost prezente numeroase persoane consacrate din Iași și din împrejurimi. Un număr mare de credincioși prezenți la sărbătoare, s-au unit în cânt alături de seminariști, pentru a-l întâmpina așa cum se cuvine pe Isus, lumina care luminează toate neamurile.

Celebrarea a început la intrarea din catedrală cu sfințirea lumânărilor prilejuită de celebrarea "Întâmpinării Domnului", urmată de procesiunea cu lumânările aprinse a episcopilor, preoților și a persoanelor consacrate. Aceste lumânări aprinse au reamintit tuturor că Isus este adevărata lumină, dar au simbolizat și flacăra iubirii care arde zilnic în inima fiecărei persoane care a decis să se ofere lui Cristos.

După proclamarea lecturilor și a Evangheliei, PS Petru Gherghel, în cadrul omiliei, a afirmat că Biserica trăiește o zi de bucurie și comuniune, o zi în care stăm alături de Isus și în care ne împărtășim, asemenea lui Simeon, din iubirea și lumina sa. Răspândirea acestei lumini pe care o primim de la Isus este realizată în lume, într-un chip deosebit, de persoanele consacrate care, umplute de iubirea Mirelui lor, și-au asumat această misiune.

Papa Francisc, vorbind despre persoanele consacrate, spune că viata consacrată trebuie să fie o viață care răspândește bucurie, disponibilitate profundă. Fecioria pentru împărăția lui Dumnezeu nu este un "nu", ci este un "da". Acest "da" aduce rodnicia. Ziua Vieții Consacrate înseamnă celebrarea unei plinătăți de viață, celebrarea unui "da" care copleșește inima de bucurie.

Preasfințitul a amintit persoanelor consacrate că, asemenea papei, episcopilor și preoților, ele au misiunea de a menține vie credința în lume și de a vesti lumii bucuria luminii. Lumânările sunt doar un simbol care ne amintește că trebuie să strălucim și că este mereu nevoie de a ieși în întâmpinarea lui Isus.

La sfârșit, PS Petru Gherghel le-a îndemnat pe toate persoanele consacrate care s-au întâlnit în aceeași zi în diferite orașe (Bacău, Suceava, Roman, Onești) să fie cu adevărat persoane care și-au înțeles importanța misiunii și carismei lor, căci Biserica are nevoie să se înfrumusețeze cu lumina lui Cristos, în serviciul căruia sunt chemate.

A urmat momentul reînnoirii comunitare a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Acest gest a exprimat angajarea persoanelor consacrate de a se dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a-și trăi viața după exemplul fondatorilor lor.

Cu chipurile iradiind de lumina lui Cristos și cu convingerea că misiunea lor este una specială și necesară pentru Biserică, toate persoanele consacrate s-au simțit din nou mișcate de dorința de a merge și de a vesti lumii că Isus este prezent în mijlocul nostru și ne susține mereu. Noi trebuie doar să răspundem cu "da-ul" nostru și să ne încredințăm toate nevoile și grijile noastre în mâinile lui, căci el singur este stânca noastră.

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea, cel care a instituit în anul 1997 Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, a afirmat că, pe de o parte, trebuie să plătești întotdeauna un preț atunci când iubești, dar, pe de altă parte, mulțumită lui Dumnezeu, iubirea merită acest preț. Această afirmație a fost și mărturia persoanelor consacrate prezente la această Liturghie, care au cântat la sfârșit un imn de preamărire și de mulțumire Creatorului, pentru iubirea și îndurarea lui.

Andrei Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat