Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Secretarul a trei papi relatează renunțarea lui Benedict al XVI-lea

Mons. Alfred Xuereb revelează ceea ce s-a întâmplat după acea zi de 11 februarie 2013 în care Ratzinger a renunțat la slujirea petrină: de la retragerea la Castel Gandolfo la telefonul lui Bergoglio după alegere

De Anna Artymiak

Monseniorul Alfred Xuereb, maltez, născut în 1958. Serviciul pentru Sfântul Scaun a început sub pontificatul lui Ioan Paul al II-lea în 2001 în Prima secțiune a Secretariatului de Stat. După aceea a devenit colaborator al Monseniorului James Harvey în Prefectura Casei Pontificale și din septembrie 2003 a asumat funcția de prelat al anticamerei pontificale, adică de prelat responsabil pentru prezentarea oaspeților primiți de papa în audiențe private în Palatul Apostolic. În acest timp, părintele Alfred Xuereb a avut oportunitatea de a-l cunoaște pe Ioan Paul al II-lea mai îndeaproape. Din septembrie 2007 a desfășurat alături de Georg Gänswein funcția de secretar secundar al lui Benedict al XVI-lea. Înaintea lui fusese polonezul, părintele Mieczyslaw Mokrzycki, acum arhiepiscop mitropolit de Lemberg, în Ucraina. După alegerea cardinalului Jorge Mario Bergoglio la tronul lui Petru, a devenit primul secretar particular al papei Francisc.

Acest interviu a fost publicat în poloneză pe blogul catolic "Stacja 7": www.stacja7.pl.

"Exista riscul de a vedea exprimate multe critici împotriva papei Benedict al XVI-lea; mulți avea să spună: «A început o lucrare și n-a avut curajul s-o completeze». În schimb eu am văzut eroismul în acest gest: el n-a privit la riscul că renunțarea sa putea să fie considerată o lipsă de curaj, ci era convins că aceea era ceea ce îi cerea Domnul în acel moment". Cel care vorbește astfel este Monseniorul Alfred Xuereb, fost prelat din anticamera pontificală cu Ioan Paul al II-lea, apoi al doilea secretar al lui Benedict al XVI-lea și actualul prim secretar particular al papei Francisc. El era unul dintre puținii - împreună cu Mons. Georg Ratzinger, cu Mons. Georg Gänswein și cu cele patru Memores Domini - care știa de mult timp intențiile lui Joseph Ratzinger de a renunța la slujirea petrină. În continuare interviul exclusiv luat Monseniorului Xuereb.

* * *

• Dumneavoastră erați la cunoștință în avanpremieră despre anunțarea renunțării lui Benedict al XVI-lea? Cum v-a fost comunicată decizia? Care a fost reacția dumneavoastră? Existau deja semne că Benedict al XVI-lea urma să ia această decizie?

Mons. Xuereb: Deja cu câtva timp înainte de anunțare mă uimea reculegerea intensă pe care papa Benedict o făcea înainte de Liturghie în sacristie. Liturghia trebuia să înceapă la 7.00. Însă uneori se auzea sunând ceasul în "Curtea Sfântul Damasus", iar el rămânea în reculegere. Se ruga. A fost o perioadă în care se reculegea în mod mai intens decât de obicei. Aveam o senzație clară: ceva foarte important se petrecea în inima papei, era vreo intenție deosebită pentru care Sfântul Părinte se ruga. Nu știu exact, dar probabil tocmai acela a fost timpul travaliului interior pe care el l-a trăit înainte de a ajunge la decizia eroică a renunțării. Vestea ne-a fost comunicată nouă în mod personal. Eu am fost convocat de el în mod oficial. M-am așezat în fața biroului său. Chiar dacă nu era pentru prima dată, percepeam că trebuie să primesc o comunicare foarte importantă. Desigur, nimeni nu se aștepta la asta. El era calm, ca unul care deja trecuse un travaliu și depășise momentul nehotărârii. Era senin ca acela care știe că este în voința Domnului. Imediat ce am aflat vestea, prima mea reacție a fost: "Nu, Sfinte Părinte? De ce nu vă mai gândiți un pic?". Apoi m-am înfrânat pe mine însumi și mi-am spus: "Cine știe de cât timp examinează această decizie. Mi-au revenit în minte ca într-o clipită momentele lungi și reculese de rugăciune înainte de Liturghie și am ascultat cu atenție cuvintele sale. Era deja complet hotărât. Mi-a repetat de două ori: "Dumneavoastră veți merge cu noul papă". Probabil avusese o intuiție, nu știu. În ziua în care l-am lăsat pe papa Benedict la Castel Gandolfo am plâns și i-am mulțumit pentru marea sa paternitate.

• În ce mod s-a schimbat cotidianitatea dumneavoastră după veste?

Mons. Xuereb: Pentru mine s-a schimbat mult. Aveam crize de plâns, era foarte dificil să mă dezlipesc de papa Benedict al XVI-lea. La 11 februarie 2013, în Sala Consistoriului, era pe un scăunel într-o parte, în timp ce el citea eu plângeam, persoana de lângă mine îmi dădea coate și îmi spunea "controlează-te pentru că și eu sunt emoționat". Eram uimit de expresiile cardinalilor pe care-i aveam în fața mea. Îmi amintesc de cardinalul Giovanni Battista Re care nu-și credea urechilor sale. La masă, în acea zi, am vorbit despre asta și i-am spus papei Benedict: "Dar, Sfinte Părinte, dumneavoastră ați rămas foarte liniștit". "Da", mi-a răspuns hotărât. Decizia era luată, nașterea se petrecuse, acum ne revenea nouă să aderăm la această alegere mare pe care o făcuse: o alegere de conducere, care la început putea să pară alegerea unei abandonări a conducerii. Mulți cardinali, după ce s-a terminat consistoriul - unii pentru că nu auziseră, alții pentru că nu cunosc bine latina - s-au apropiat de cardinalii Angelo Sodano și Giovanni Battista Re pentru a înțelege mai bine ceea ce spusese Benedict. Sfântul Părinte a rămas liniștit până în ultima zi, chiar și atunci când a mers la Castel Gandolfo.

• Încă nu toți au înțeles care sunt motivele renunțării...

Mons. Xuereb: Benedict al XVI-lea era convins de ceea ce Domnul îi cerea în acel moment. "Eu nu mai am forțe pentru a continua misiunea mea - a spus el - misiunea mea s-a încheiat, renunța în favoarea altuia care are mai multe forțe decât mine și va duce înainte Biserica". Pentru că Biserica nu este a papei Benedict, ci a lui Cristos.

• Foarte multe persoane au început să-i trimită lui Benedict al XVI-lea ceea ce el a numit "semne emoționante de atenție, de prietenie și de rugăciune". Dumneavoastră ce știți despre asta?

Mons. Xuereb: Îmi amintesc foarte bine. După 28 februarie 2013, la Castel Gandolfo au început să sosească mii de scrisori. Era impresionant. Înainte nu soseau așa de multe. Toți s-au dezlănțuit să scrie papei. Însă ceea ce era frumos era să vezi că aceia care scriau adesea adăugau ceva la scrisoare: un obiect făcut manual, o partitură muzicală, un calendar, un desen. Ca și cum oamenii voiau să spună: "Mulțumim pentru tot ceea ce ai făcut, apreciem jertfa pe care ai făcut-o pentru noi. Vrem nu numai să exprimăm aceste sentimente, ci să-ți și dăruim ceva de la noi". Printre aceste scrisori soseau foarte multe de la copii. Umpleam tot raftul cu scrisorile sosite. Desigur papa nu avea timp să le vadă pe toate, pentru că erau mii. Într-o seară, trecând pe lângă el, am spus: "Uitați-vă, Sfinte Părinte, acestea sunt scrisorile care au sosit astăzi, între care multe de la copii". El s-a îndreptat spre mine și mi-a spus: "Acelea sunt scrisori foarte frumoase". M-a uimit mult, această duioșie față de copii. Papa a avut mereu un caracter tandru. Probabil, voia să adauge: "Spre deosebire de scrisorile care mă îngrijorează, care-mi creează probleme". Cred că erau ca un antidot, ca o încărcare pentru el, că l-au ajutat să se simtă bine voit.

• Dumneavoastră stăteați cu Benedict al XVI-lea în zilele conclavului. Cum a trăit acea perioadă papa emerit?

Mons. Xuereb: Cum multă așteptare pentru Conclav, pentru alegere etc. Era nerăbdător să știe cine avea să fie Succesorul său. Pentru mine a fost emoționant telefonul pe care noul pontif l-a dat imediat papei Benedict. Eu eram lângă el și i-am dat receptorul. Ce emoție să-l auzi pe Benedict spunând: "Eu vă mulțumesc, Sfinte Părinte, pentru că v-ați gândit la mine. Eu vă promit chiar de acum ascultarea mea. Eu promit rugăciunea mea pentru dumneavoastră!". Să aud aceste cuvinte de la o persoană cu care am trăit și care era papa al meu, să aud asta mi-a adus o emoție foarte puternică.

• Apoi, a sosit momentul de rămas-bun...

Mons. Xuereb: Am fost cu el până la două, trei zile după alegerea papei Francisc. Momentul în care a trebuit să plec mi-l amintesc minut cu minut, pentru că a fost - dacă pot să folosesc acest adjectiv - sfâșietor pentru mine. Am trăit aproape opt ani alături de o persoană care m-a iubit ca un tată, care mi-a permis să intru într-o confidențialitate mereu respectuoasă, dar foarte intimă, și a venit ziua despărțirii. Papa Benedict scrisese o scrisoare foarte frumoase - mi-a încredințat o copie a ei pe care o păstrez ca pe o bijuterie - în care îi indica noului papă câteva dintre calitățile mele. Probabil a voit să evite să scrie despre defectele mele... Asigura că mă lăsase liber. Îmi amintesc și modul în care am pregătit valizele. Îmi spuneau: "Grăbește-te, pentru că papa are nevoie de tine, deschide singur scrisorile. Este singur, nu este niciunul. Trimite lucrurile tale jos în grabă". Nu știam nimic din ceea ce se întâmpla la "Sfânta Marta", nu știam nici că papa Francisc nu avea un secretar. Apoi a venim momentul emoționant, când am intrat în biroul lui Benedict pentru a-l saluta personal. După aceea era prânzul, dar eu l-am salutat în acel moment și i-am spus: "Sfinte Părinte, pentru mine este foarte dificil să mă despart de dumneavoastră. Vă mulțumesc mult pentru ceea ce dumneavoastră mi-ați dăruit". Recunoștința mea nu se datora faptului că el îmi permitea să stau cu noul papă, așa cum scrisese cineva, ci marii sale paternități. Papa Benedict în acest momente nu s-a emoționat. S-a ridicat, eu m-am îngenuncheat, așa cum eram obișnuiți, pentru a-i săruta inelul. Nu numai că nu mi-a permis să-i sărut inelul, ci a ridicat mâna asupra mea și mi-a dat binecuvântarea. Ne-am luat rămas-bun în acest mod. Apoi, era prânzul, dar n-am reușit să spun niciun cuvânt.

• Cum a venit numirea dumneavoastră ca secretar secundar al papei Benedict?

Mons. Xuereb: Eu lucram deja la a doua lojă ca prelat de anticameră pentru a însoți personalitățile care aveau audiență privată în Bibliotecă. Într-o zi mi s-a spus: "Papa are nevoie să-ți vorbească". Am rămas uimit să ajung să mă așez pe același scaun pe care cu câțiva ani înainte, mai întâi cu Ioan Paul al II-lea, apoi cu însuși Benedict, invitasem persoanele să se așeze la marginea biroului papei. Benedict al XVI-lea a voit să-mi vorbească personal și mi-a spus cuvinte foarte frumoase: "Așa cum știți, Monseniorul Mietek se întoarce acum în Ucraina. Am fost foarte mulțumiți de el și m-am gândit că dumneavoastră ați putea să-l înlocuiți. Știu - spunea el - că dumneavoastră ați fost în Germania, deci cunoașteți și un pic de germană". Eu am răspuns că am fost la Münster, că făcusem practică într-un spital pe care papa mi-a spus că-l cunoaște. Cunoștea și zona în care noi locuiam și parohia, ba chiar și pe paroh pentru că el locuise în apropiere și predase acolo. Cunoștea doi profesori, pe prof. Pieper și un teolog cu numele Pasha. Din cauza unui bombardament, casa a fost distrusă și apoi a fost invitat chiar de aceleași persoane unde eu eram găzduit. Sfântul Părinte a spus și un lucru despre Malta și a adăugat: "Desigur acum fiecare va avea misiunile sale". Deci am înțeles că trebuia să se înceapă repede. Și a început imediat.

• Îmi imaginez că de data aceea dumneavoastră ați pregătit valizele cu bucurie...

Mons. Xuereb: Și cu emoție. Multă emoție...

• Benedict al XVI-lea a continuat tradiția lui Ioan Paul al II-lea de a purta în rugăciunea personală multele intenții prezentate prin intermediul secretariatului?

Mons. Xuereb: Da, deja făcea asta Ioan Paul al II-lea și era misiunea Monseniorului Mietek. Eu am moștenit această misiune foarte frumoasă. Intențiile soseau aproape în fiecare zi; multe nu ajungeau la noi cei din secretariatul particular, ci direct în Secretariatul de Stat. La acelea se răspundea că papa va adresa o intenție generală în timpul rugăciunii sale. Benedict al XVI-lea rămânea foarte impresionat: câte boli diferite pe care noi eventual nu le cunoșteam și câte familii trăiau drama bolii! Se gândea nu numai la persoana bolnavă, ci și la toată familia care zi și noapte, Crăciun și Paște, vara și iarna, trebuia să se îngrijească și să se ocupe de proprii bolnavi, unii foarte gravi. Câte familii erau în neliniște pentru că era vorba de copii abia născuți sau mici! Și când era vreo intenție de rugăciune din Malta sau din orașul meu el mă întreba: "Dumneavoastră cunoașteți aceste persoane?". Uneori îi spuneam da, pentru că le cunoșteam, alteori spuneam nu, pentru că nu le cunoșteam. Dar ceea ce mă uimea era că papa, după câteva zile, de mai multe ori când termina rozariul în Grădini, mi se adresa și întreba: "Ați avut vești despre acel domn - îmi spunea prenumele - despre care dumneavoastră mi-ați vorbit?". În unele cazuri trebuia să spun că, din păcate, persoana decedase, și mă uimea faptul că Sfântul Părinte se reculegea și recita imediat "Odihna veșnică". Și mă invita și pe mine, care-i dădeam această veste, să ne rugăm imediat. Papa, care avea mii de lucruri, mii de gânduri, considera rugăciunea sa pentru cei bolnavi o slujire pastorală foarte importantă. Lăsam biletele cu numele persoanelor pentru care să se roage pe genuflexorul care avea un fel de sertar. Știu că el le răsfoia adesea. Erau acolo, nu le luam niciodată până când el nu-mi spunea asta.

• Se apropie canonizarea lui Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea îl amintea adesea?

Mons. Xuereb: Da, desigur. Îl numea "Papa". Când spunea "Papa", la început nu înțelegeam. El se considera pe el însuși ca unul care colabora cu "Papa". Cred că el l-a slujit cu fidelitate pe "Papa" nu numai pentru că știa ce înseamnă din punct de vedere teologic "succesorul lui Petru", dar și datorită venerației foarte speciale față de pontif la care fusese educat în ambientul religios bavarez. În acest sens, pentru el a-l sluji pe "Papa" a fost un dar foarte mare.

• Din poziția dumneavoastră, cum vedeați acest raport de prietenie dintre Ioan Paul al II-lea și cardinalul Ratzinger?

Mons. Xuereb: Am participat o singură dată la întâlnirile pe care cardinalul Ratzinger le-a avut cu Ioan Paul al II-lea, mai precis cu ocazia Audienței Plenare a Congregației pentru Doctrina Credinței, al cărei prefect era. Pot doar să confirm ceea ce era deja cunoscut de toți, adică faptul că Ioan Paul al II-lea avea o încredere foarte mare în Ratzinger, recurgea la el pentru a cere păreri sau pentru a întocmi și a corecta documente importante. Însuși faptul că Ioan Paul al II-lea nu a acceptat, de mai multe ori, demisia cardinalului Ratzinger, care deja împlinise de câțiva ani vârsta de 75 de ani, înseamnă că nu voia să piardă un om de încredere, un colaborator așa de valoros. Aici văd un alt aspect al sfințeniei lui Ioan Paul al II-lea, adică această clarviziune a sa. El privea mult înainte și probabil prevedea și că Ratzinger ar fi putut să fie Succesorul său.

• Cum ați trăit beatificarea lui Ioan Paul al II-lea?

Mons. Xuereb: Papa Benedict era foarte mulțumit de acest lucru. Se vedea și la Liturghie, când a rostit, în timpul omiliei, fraza "Acum este fericit!". Ar fi suficient să se vadă filmarea pentru a înțelege cât era de mulțumit!

(După Zenit, 28 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat