Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vineri seara episcopul de Roma în vizită pentru sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria a Încrederii

Efectul Bergoglio asupra seminariștilor din Seminarul Mare

De Gianluca Biccini

Zece formatori și 85 de seminariști, dintre care 40 sunt romani și 45 provin din alte dieceze. Dintre aceștia din urmă, unsprezece sunt originari din diferite țări ale lumii. Este comunitatea Seminarului Mare Pontifical Roman care cu ocazia sărbătorii patronale a Sfintei Fecioare Maria a Încrederii, vineri, 28 februarie 2014, seara îl primește pe papa Francisc. În ajun, rectorul părintele Concetto Occhipinti a acordat acest interviu ziarului nostru.

• A existat un "efect Bergoglio" asupra vocațiilor la Roma?

Cardinalul vicar Vallini deja de câțiva ani dă un impuls puternic și pasionat pastorației vocaționale și îngrijirii formării în seminariile și colegiile noastre diecezane. Mărturia papei Francisc se altoiește pe acest parcurs de animare vocațională care deja aduce roade bune. Încă nu sunt în măsură să ofer verificare cantitativă a vocațiilor ajutate de cuvântul și de mărturia Sfântului Părinte, totuși pot spune cu certitudine că un "efect" important se referă la calitatea formării tinerilor noștri, care se simt zilnic însoțiți într-un constant drum de urmare și de convertire, care permite să ne orientăm asupra esențialului: o viață evanghelică vrednică de acest nume.

• Încă de la începutul pontificatului papa Francisc a subliniat că este înainte de toate episcop de Roma. Ce a însemnat asta pentru seminarul vostru?

În afară de a fi motiv de bucurie, ne-a întărit în speranța că relația cu episcopul nostru poate să asume un caracter concret de experiență și de întâlnire personală. O speranță "care nu dezamăgește", dat fiind faptul că în aceste prime luni de pontificat papa a dat aspect concret relației cu Biserica de Roma, întâlnind numeroase realități ale diecezei și acum pe seminariștii săi.

• În diferite circumstanțe, îndeosebi la 6 iulie anul trecut în timpul întâlnirii cu seminariștii cu ocazia Anului Credinței, papa a folosit cuvinte puternice și clare împotriva carierismului în cler și împotriva ispitei mondenității spirituale. Cum au fost primite în comunitatea voastră?

Pentru noi reprezintă o corectare cotidiană care, dacă în primul moment poate să aducă suferință, apoi provoacă o mare consolare. Percepem că Sfântul Părinte, tocmai pentru că îi iubește mult pe preoții și pe episcopii din toată lumea, îi corectează. În seminarul nostru deja de mult timp s-a făcut alegerea de a compune echipa formativă în mod prevalent din preoți care au o experiență pastorală ca parohi sau vicari parohiali. Având pentru câțiva ani contactul direct și personal de relație cu poporul lui Dumnezeu, ne dăm seama de cât de mult această mărturie personală este eficace în formarea tinerilor. Când papa Francisc atinge anumite note inimile noastre de formatori se bucură și inimile seminariștilor noștri se deschid la adevărata plinătate a vieții sacerdotale.

• Cum v-ați pregătit pentru vizita episcopului de Roma?

După ce am aflat vestea pe la jumătatea lunii ianuarie, am simțit imediat exigența de a ne pregăti printr-o aprofundare a exortației sale apostolice Evangelii gaudium. Fiecare seminarist a făcut o lectură meditată a câtorva paragrafe, punându-și două întrebări: ce preot dorește Sfântul Părinte ca eu să pot fi pentru Biserica din timpul nostru? Și prin urmare ce formare, ce seminar dorește? Din multele și bogatele idei reieșite am scos întrebările pe care câțiva seminariști i le vor adresa în timpul întâlnirii care va avea o tonalitate de dialog.

• În ultimul an s-a schimbat și competența asupra seminariilor, trecută de la Congregația pentru Educația Catolică la Congregația pentru Cler. Schimbarea a avut incidență asupra vieții comunității voastre?

Am avut posibilitatea, în aceste prime luni ale anului formativ, să-l întâlnim și să-l cunoaștem pe noul prefect al Congregației pentru Cler, cardinalul Beniamino Stella și pe secretarul cu delegare pentru seminarii, Monseniorul Patrón Wong. Ne-a uimit imediat stilul lor de apropiere și de slujire față de realitatea frumoasă și delicată a comunităților noastre formative. Seminariștii au fost mulțumiți și încurajați de un stil care, păstrând un climat de familiaritate, știe să îndrepte spre ceea ce este mai profund și esențial, spre ceea ce este mai bun în fiecare dintre noi. Această experiență inițială, deja împărtășită cu rectorii celorlalte colegii și seminarii din Roma, ne face să sperăm bine.

• În 2013 ați promovat inițiativa Vesperelor încrederii. Și în acest an ați decis să repetați experiența deschizând porțile seminarului pentru a întâlni tineri și familii. Deci bilanțul a fost pozitiv?

Da, de fapt finalitatea acestei întâlniri lunare este de a oferi o ocazie de rugăciune și de întâlnire în interiorul casei noastre atâtor tineri și familii pe care seminariștii îi întâlnesc în parohii și în experiența misiunilor populare, situate la începutul fiecărui an formativ. Ne dăm seama că se definește tot mai mult ca moment de ajutor pentru atâția tineri, dar și de sprijin pentru seminariștii noștri care pot avea experiența concretă a Bisericii diecezane care însoțește drumul lor formativ cu afect și cu rugăciune.

(După L'Osservatore romano, 28 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat