Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gerhard Ludwig Müller: "Divorțații recăsătoriți? Învățătura Bisericii e clară"

De Iacopo Scaramuzzi

"Noi vrem să favorizăm căsătoria și familia pentru că este celula originală a tuturor societăților și a Bisericii. Știm cum este situația, există o ideologie împotriva familiei și împotriva căsătoriei, clar există și au fost mereu dificultăți personale și individuale în căsătorii, dar aici este vorba despre căsătorie ca instituție divină. Nu vrem numai să apărăm căsătoria și familia, ci să și ajutăm dezvoltarea familiei în societatea noastră. În mod clar Isus Cristos a instituit căsătoria ca sacrament, cu elementele indisolubilității, bipolarității celor două sexe, și fundamentală, precum și alte daruri ale familiei. Acesta va fi drumul Bisericii, care nu vrea și nu poate să reducă valoarea căsătoriei și a familiei. Dimpotrivă, vrem să dezvoltăm și să avem o nouă cunoaștere a acestei valori fundamentale pentru soți dar și pentru copii. Se vorbește puțin despre copii, trebuie să se vorbească mai mult despre copii, care sunt viitorul omenirii". Gerhard Ludwig Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, creat cardinal de papa Francisc la consistoriul de sâmbăta trecută, prezintă la Roma cartea sa Săracă pentru săraci (Libreria Editrice Vaticana), un volum care prezintă prefața papei Jorge Mario Bergoglio și diferite articole ale cardinalului german, precum și ale altor teologi ca Josef Sayer și Gustavo Gutierrez, teolog al eliberării și prieten personal al lui Müller.

La prezentarea volumului sunt prezenți și cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa și coordonator al consiliului cardinalilor, care îl ajută pe papa în reforma Curiei și în conducerea Bisericii, și purtătorul de cuvânt vatican, părintele Federico Lombardi. În preajma evenimentului, noul cardinal răspunde la câteva întrebări ale jurnaliștilor despre tema pastorației familiale, în centrul reflecțiilor următorului sinod extraordinar care se va desfășura în octombrie precum și al recentului consistoriu extraordinar al cardinalilor care s-a desfășurat la Roma în săptămânile trecute și a fost introdus de un alt teolog german, cardinalul Walter Kasper, care a prospectat ipoteza că se poate ajunge să se acorde divorțaților recăsătoriți, după o perioadă de pocăință, împărtășania.

• Se poate ajunge să se acorde divorțaților recăsătoriți împărtășania?

"Divorțul - răspunde Müller - nu este un drum pentru Biserică, Biserica este pentru indisolubilitatea căsătoriei. Eu am scris mult, și Congregația pentru Doctrina Credinței a făcut atâtea documente, Conciliul al II-lea din Vatican a spus mult despre căsătorie și învățătura Bisericii este foarte clară".

• Așadar, dumneavoastră excludeți că se va ajunge să fie readmiși divorțații recăsătoriți la împărtășanie?

"Nu este vorba despre opinia mea. Avem învățătura Bisericii care este exprimată și în catehism, în Conciliul din Trento, în Conciliul al II-lea din Vatican, în alte declarații ale Congregației noastre. Pastorația nu poate să aibă un alt concept cu privire la învățătură, învățătura și pastorația sunt același lucru. Isus Cristos ca păstor și Isus Cristos ca învățător cu cuvântul său nu sunt persoane diferite".

• Papa a vorbit despre o pastorație familială inteligentă, creativă și plină de iubire: pot să existe căi noi?

"Drumuri noi da, dar nu împotriva voinței lui Isus. Milostivirea lui Dumnezeu nu este împotriva dreptății lui Dumnezeu. Căsătoria este un sacrament care întemeiază legătura indisolubilă dintre cei doi soți. Noi căi noi și noi drumuri trebuie să aprofundeze cunoașterea învățăturii. Mulți n-o cunosc și cred că sacramentul căsătoriei este numai o sărbătoare care se celebrează în biserică, însă soții își dau cuvântul să trăiască împreună în mod integral, în trup, în sex, în suflet, în credință, în harul lui Dumnezeu. Trebuie să ajutăm și acele persoane care sunt într-o situație foarte dificilă, dar dacă este indisolubilă căsătoria nu putem să desfacem căsătoria. Nu există o soluție pentru că dogma Bisericii nu este o oarecare teorie făcută de unii teologi, ci este învățătura Bisericii, nimic altceva decât cuvântul lui Isus Cristos, care este foarte clar. Eu nu pot să schimb învățătura Bisericii".

• Și totuși chestionarul trimis de Secretariatul Sinodului la diecezele din toată lumea a evidențiat că mulți catolici din diferite țări nu urmează magisteriul Bisericii în materie de contracepție, căsătorie...

"Este lamentabil că nu cunosc învățătura Bisericii. Dar nu putem reduce revelația și cuvântul lui Isus Cristos pentru că mulți catolici nu cunosc realitatea. Există atâția care nu participă la Liturghia duminicală pentru că nu știu ce valoare are pentru viața lor. Nu putem spune, drept consecință, că Liturghia este mai puțin importantă! Ar fi paradoxal dacă Biserica ar spune: deoarece nu toți cunosc adevărul, adevărul nu este obligatoriu pentru viitor".

• Cu privire la aceste teme poate să existe o disensiune între cardinali?

"Nu, învățătura Bisericii este foarte clară. Trebuie să căutăm cum să dezvoltăm pastorația pentru căsătorie, dar nu numai pentru divorțații recăsătoriți, pentru cei care trăiesc în căsătorie. Nu putem să ne focalizăm mereu asupra acestei unice întrebări, dacă pot sau nu să primească împărtășania. Problemele și rănile sunt divorțul, copiii care nu mai au părinții lor și trebuie să trăiască cu alții care nu sunt părinții lor: acestea sunt problemele".

(După Vatican Insider, 25 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat