Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Un nou doctor în teologie

Marți, 25 februarie 2014, în cadrul Universității Pontificale din Lateran, Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru studii despre Căsătorie și Familie, pr. Felician Tiba a susținut lucrarea de doctorat cu titlul Demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea. Din comisia de evaluare au făcut parte cinci profesori, președintele comisiei prof. Jose Noriega împreună cu cei patru relatori: prof. Gilfredo Marengo, prof. Przemyslaw Kwiatkowsky, prof. Bruno Ognibeni și prof. Stephan Kampowski.

Din prezentarea pe care pr. Felician a realizat-o redăm în continuare câteva aspecte importante.

"Provocarea magisteriului Ioan Paul al II-lea, în ceea ce privește reflecția teologică asupra muncii omului este pe de o parte aceea de a confirma tradiția deja existentă, iar pe de altă parte aceea de a duce tema muncii către noi orizonturi hermeneutici.

Titlul lucrării face parte din efortul zilelor noastre de a da un răspuns, din punct de vedere teologic, la marea temă ce o reprezintă munca. Enciclica Laborem excercens definește munca, văzută ca un bine al omului, o cheie, cheia esențială a întregii societăți (Laborem excercens, 3). Dar dacă lucrurile se prezintă astfel, o soluție pentru a rezolva problema socială sau, mai exact, pentru a face viața umană mai umană (Cf. Gaudium et spes, 38) este fără îndoială aceea ca munca să dobândească o importanță fundamentală și decisivă.

Dintre obiectivele acestei lucrări se pot aminti: evidențierea raportului intim care există între munca omului, creație și răscumpărare din perspectiva magisteriului lui Ioan Paul al II-lea, rolul Bisericii care are responsabilitatea de a umaniza și a încreștina lumea muncii și de a sublinia valoarea intrinsecă și demnitatea muncii".

Întrucât apărarea tezei a fost una publică, pr. Felician s-a bucurat de susținerea celor peste 80 de persoane prezente în sală, dintre care preoți aflați la studiu în Roma, surori, colegi, rude și prieteni. Acest parcurs al doctoratului s-a realizat pe o perioadă de doi ani, timp în care pr. Felician a tradus și catehezele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea despre Iubirea umană în planul lui Dumnezeu și a fost preot colaborator în comunitatea română din Roma.

Îl felicităm pe noul doctor în teologia căsătoriei și a familiei, pr. Felician Tiba, și îi urăm mult succes în munca pe care o desfășoară, mulțumindu-i pentru efortul și contribuția pe care a adus-o Bisericii și Diecezei de Iași.

Începând cu 1 octombrie 2013, pr. Felician Tiba a fost numit coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași și paroh la Piatra Neamț "Sfânta Tereza".

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 februarie: Roma: Un nou doctor în teologie


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat