Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Ratzinger și-a scos tichia și a voit un scaun simplu"

Interviu luat cardinalului Lajolo

De Domenico Agasso jr.

Giovanni Lajolo, piemontez (s-a născut la Novara în 1935), din 2006 până în 2011 a fost președinte al Guvernatoratului Vaticanului, organismul care exercită puterea executivă dincolo de Tibru. Lajolo a fost numit de Benedict al XVI-lea, care în 2007 l-a creat și cardinal. Vatican Insider l-a intervievat.

• Eminență, ce ați simțit când l-ați văzut în mijlocul vostru pe papa emerit Benedict al XVI-lea?

"A fost un moment de înduioșare, nu numai de emoție. Și pentru că a voit să stea pe un scaun simplu lângă cardinali și n-a putut să fie convins să-și schimbe decizia. Decanul Angelo Sodano mi-a spus că a «luptat» pentru a i se da un loc demn, cum era logic. Însă a pierdut această «bătălie»: Benedict al XVI-lea avea deja o înțelegere cu papa Francisc pentru a sta simplu într-un colț. Și de fapt era într-un colț, în față dar într-un colț".

• Cum ați reacționat când l-ați întâlnit?

"Toți cardinalii au mers imediat către el pentru a-l putea saluta și era distractiv să-i vezi că se împingeau unul pe altul ca niște copii pentru a ajunge la Benedict al XVI-lea. A fost o nouă flacără de iubire față de pontiful emerit".

• Când Bergoglio a mers ca să-l salute, Ratzinger și-a dat jos tichia: ce semnificație are acel gest?

"Este un semn de respect și umilință. Tichia în spaniolă se spune «solideo», adică «numai lui Dumnezeu»: este dată jos numai lui Dumnezeu sau reprezentantului său. Și aceasta a fost o scenă emoționantă".

• Cum l-ați găsit pe Ratzinger?

"Sănătos, cu fața odihnită, senină și ca întotdeauna prietenească, deschisă: îi întreba pe toți "ce mai faci?", mereu cu blândețea și simplitatea sa".

• Ce semnificație are această primă creare de cardinali a lui Francisc?

"A fost un Consistoriu cu caracter îndeosebi universal. A alimentat din nou prezența de reprezentanți din toate diferitele Biserici din lume în Biserica diecezană de Roma - toți cardinalii sunt membrii ai Bisericii din Roma. Și îmi place să subliniez particularitatea câtorva numiri, începând de la cea a lui Gualtiero Bassetti, arhiepiscop de Perugia: el ca și alții este o persoană nu "în brazda" ecleziastică, adică nu ocupă un rol pe care îl prevede o așteptare a cardinalatului. De exemplu, eu însuși aveam o «așteptare» pentru că eram «în brazdă»: funcția de președinte al Guvernatoratului aduce de fapt nu un drept, dar oricum o «așteptare» de a deveni cardinal; în schimb Francisc, cu Bassetti a ales un păstor, simplu, credincios, umil, dezinteresat, care nu râvnește la «carieră». Și așa este pentru episcopul de Les Cayes (Haiti), Chibly Langlois: pontiful a mers «să-l ia» dintre «cei din urmă de pe pământ». Toate acestea sunt foarte frumoase, pentru că îmbogățește și mai mult carismele Colegiului Cardinalilor. Și apoi este numirea lui Loris Capovilla. Sunt mulțumit că are loc în lumina canonizării lui Ioan al XXIII-lea: Capovilla a fost un secretar prețios pentru că știa și să atenueze și să tempereze anumite spontaneități ale papei Ioan. De asemenea, a fost semnificativă prezența unui nou-cardinal în cărucior, ivorianul Jean-Pierre Kutwa: papa a coborât în navată pentru a-i da semnele de cardinal; a fost o recunoaștere a demnității și în și a infirmității".

• Cum ați defini acest prim an al papei Bergoglio?

"Francisc pentru mine este «parohul lumii». Se apropie de persoane cu predicile sale și cu întrebările sale care provoacă răspunsul oamenilor. Îmi vine în minte Ioan Paul al II-lea care odată la masă - ne primea adesea în timpul meselor - a spus: «Adevăratul papa este parohul», pentru că de la el credincioșii primesc direct învățătura și direcția morală. Și așa este Francisc, care nu are nevoie să stea la catedră pentru a fi ascultat, deoarece reușește să fie așa de mult "în mijlocul" oamenilor, încât să fie considerat "parohul tuturor".

(După Vatican Insider, 23 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat