Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prezentarea Scrisorii papei Francisc către familii a președintelui Consiliului Pontifical pentru Familie, ES Mons. Vincenzo Paglia

Voi, familii creștine din lume, sunteți adevărata scrisoare a papei Francisc

Niciodată ca în aceste luni familia nu este în mintea și în inima Bisericii. Recomandările și povețele Papei Francisc în acest prim an de pontificat; pelerinajul familiilor în Anul Credinței; întâlnirea papei Francisc cu logodnicii în sărbătoarea sfântului Valentin; familia și căsătoria în studiul zilelor de Consistoriu; pregătirea și celebrarea următoarei Adunări Extraordinare a Sinodului Episcopilor din 2014 despre tema: "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării"; Ziua Mondială a Familiilor la Philadelphia în septembrie 2015; Sinodul Ordinar din octombrie 2015: acestea sunt evenimentele care în acești ani vorbesc din inima Bisericii și ating în profunzime inima familiei umane și creștine.

Papa Francisc, cu această Scrisoare către "Dragele familii" din lume, vrea să le implice în drumul sinodal, un "pelerinaj" pe care icoana sărbătorii "Prezentării lui Isus la templu" o evocă cu eficacitate deosebită. Rugăciunea este primul mod de a participa la acest drum comun. Familiile - aceasta este intenția papei Francisc - nu sunt pur și simplu obiectul unei atenții. Ele sunt și subiectul acestui pelerinaj, dat fiind faptul că sunt parte preponderentă a Bisericii și însemnate de sacramentul Căsătoriei. Papa privește familiile cu recunoștința celui care vede lucrarea pe care Dumnezeu însuși o săvârșește prin iubirea bărbatului și a femeii, a taților și a mamelor, a fiilor și a fiicelor, a fraților și a surorilor, a bunicilor și a nepoților.

Nu se poate uita că iradierea primului creștinism a avut loc prin rețeaua familiilor. Este o mare lecție și pentru acest timp al nostru care invocă o nouă perioadă misionară a predicii evanghelice. Apostolul Paul nu ceda retoricii atunci când, evocând porunca originară a creatorului: "De aceea, îi va lăsa bărbatul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un singur trup" (Gen 2,24), scria creștinilor din Efes: "Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică" (Ef 5,32). Este unul dintre textele cele mai emoționante și profunde ale sfântului Paul despre Biserică. Acest timp, este timpul familiilor!

Papa le cere familiilor creștine să simtă responsabilitatea misiunii lor în acest timp al nostru așa de încurcat și neliniștit. Cere ajutorul lor. De altfel, dacă există o temă a vieții creștine, pentru care sprijinul familiilor este indispensabil atât papei cât și Bisericii, este tocmai aceasta. Dacă n-ar fi familiile, cuvântul lui Isus - cuvântul Bisericii, cuvântul papei - despre iubirea nupțială care este capabilă să se deschidă la agape a lui Dumnezeu față de toți, ar apărea abstractă, veleitară, ineficace. Însă familiile, slavă Domnului, există și prezența lor este vie! De aceea, este semnificativ că păstorii și familiile să trăiască în acest timp "uniți în rugăciune", ca într-un cenacol spiritual care adună lumea întreagă, așteptând ca Duhul să trezească rusalii reînnoite.

Papa, în timp ce îndeamnă la rugăciune pentru Sinod, pare și să spună tuturor familiilor creștine: "Scrisoarea noastră sunteți voi" (2Cor 3,2). De fapt, cine poate vorbi mai bine decât familiile credincioase despre marele dar care este căsătoria și familia oferit omenirii? Cine poate spune mai bine decât ele - și nu numai în cuvinte - că familia înrădăcinată în căsătorie este un bine inegalabil, care trebuie păstrat cu toată grija? Cu aceste scurte cuvinte papa sugerează că mărturia frumoasă a familiilor credincioase este într-adevăr ca o scrisoare "scrisă în inimile noastre", destinată să fie "citită de toți", pentru a atinge în adâncime inima multora.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat