Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Adunarea Generală a Departamentului de Cercetare Biblică

În ziua de 1 februarie 2014, a avut loc Adunarea Generală anuală a Departamentului de Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Adunarea a avut loc la Centrul Social pentru Promovarea Valorilor Umane "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.00.

Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte: 1) Aprobarea statutului departamentului; 2) Metodologia după care s-a tradus Biblia de la Iași, 2013; 3) Proiectele departamentului; 4) Programul de activități pe anul 2014; 5) Noua ediție a Lecționarului Roman; 6) Problema de traducere a textului din Rom 8,3; 7) Diverse.

Au fost prezenți Preasfințitul Aurel Percă și 12 membri actuali ai departamentului, la care s-a alăturat pr. Vladimir Petercă.

După rugăciunea de deschidere a Preasfințitului Aurel Percă, părintele Eduard Patrașcu, directorul departamentului, a dat cuvântul de bun venit membrilor departamentului. În cuvântul său de început, Preasfințitul Aurel Percă a transmis salutul Preasfințitului Petru Gherghel. Apoi a amintit evenimentul traducerii Bibliei de la Iași ca fiind un pas istoric în dieceza noastră. Salutând prezența printre membrii departamentului a pr. Mihăiță Popovici din Biserica Ortodoxă, a continuat spunând că împărtășirea aceluiași tezaur poate să ajute la a face pași ecumenici și poate în viitor și la o traducere ecumenică a Bibliei.

Luând cuvântul, părintele Edi a subliniat deschiderea transconfesională a departamentului, amintind diferite persoane de alte confesiuni care și-au manifestat dorința de colaborare cu acest departament. A adus în discuție și ideea de promovare a unor parteneriate cu asociații și federații biblice, locale sau internaționale.

Prima parte a adunării și cea mai lungă a fost analizarea Statutului, oprindu-ne la fiecare articol în parte. Unele articole au nevoie de revizuire și s-a propus adăugarea altor puncte. S-au clarificat în același timp unele paragrafe, rămânând ca, în următoarele săptămâni, să se definitiveze forma finală a Statutului.

Pr. Corneliu Berea a prezentat inițiativa promovată de departament împreună cu Centrul "Gaudium et spes" pentru anul 2014, cea a unor cursuri de formare biblică pentru patru categorii de persoane: începători, lectori, cateheți și profesori de religie. Pr. Edi a subliniat necesitatea producerii de materiale auxiliare, atât traduceri cât și materiale de ordin pastoral. A amintit marea cerință a credincioșilor pentru apariția unei ediții a Bibliei în format mai mic, fără note și texte introductive prea mari, text la care cei doi traducători lucrează și a cărei apariție se preconizează să fie cât de curând. S-au amintit diferite inițiative de traduceri de comentarii biblice ce se fac în momentul de față de către diferiți preoți. Pr. Mihăiță Popovici a informat despre ziua biblică aleasă în Biserica Ortodoxă. Continuând această idee, după diferite intervenții ale membrilor, s-a sugerat propunerea unor zile biblice în cadrul diecezei.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost metodologia după care s-a tradus Biblia de la Iași, 2013, la care au intervenit cei doi traducători. Pr. Alois Bulai a subliniat cele două obiective urmărite: traducerea după textul original și traducerea pe înțelesul oamenilor de astăzi. În realizarea acestor obiective s-a ținut seama de exprimarea unor concepte cu nuanțe diferite și de limba vorbită, având pentru aceasta două grile de control și anume: discuții cu diferite persoane (întâlniri în cadrul Universității și citirea textului de către Facultatea de Filologie) și consultarea regulată cu filologi. Pr. Edi a adăugat că s-a dorit redarea nuanțelor textului original și pentru aceasta, pentru unii termeni dificili s-a încercat mai întâi înțelegerea rădăcinii consonantice, și doar mai apoi o consultare a diferitelor traduceri. S-a urmărit coerența termenilor în decursul traducerii și s-au introdus multe note de ordin filologic, expresiile ebraice, imposibile de tradus, fiind redate în note. Pentru diferite texte, precum Ben Sirah, cartea lui Estera, s-a făcut alegerea textelor integrate. Pr. Iosif Antili a menționat faptul că un mic segment în întâlnirile adunării este bine să fie dat pentru discuții asupra diferitelor puncte de traducere.

Pr. Edi a precizat că textul biblic de pe situl departamentului nu este cel final, ci penultima formă, iar cât privește noua ediție a Lecționarului roman, nu este responsabilitatea departamentului, traducătorii pot da propuneri, însă deciziile finale sunt la alte foruri și organisme diecezane. Preasfințitul Aurel Percă a subliniat că orice trecere de la o formulă veche la una nouă poate fi dificilă pentru credincioși, fiind nevoie de un timp de rodare în care textele se citesc și încetul cu încetul credincioșii se obișnuiesc.

Pr. Iulian Faraoanu a intervenit, sugerând ca pentru unele inițiative ale departamentului să se colaboreze cu Oficiul de Pastorație Biblică din cadrul diecezei.

În încheierea adunării, Preasfințitul Aurel Percă și directorul departamentului au mulțumit tuturor pentru participare, întâlnirea încheindu-se apoi cu sfânta Liturghie și prânzul.

Sr. Iuliana Neculai, NDS, secretar DCB


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat