Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (2 februarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu. La această dată este și Ziua Vieții Consacrate, care amintește de importanța pentru Biserică a celor care au primit chemarea de a-l urma pe Isus de aproape pe calea sfaturilor evanghelice. Evanghelia de astăzi relatează că, la patruzeci de zile după nașterea lui Isus, Maria și Iosif l-au dus pe prunc la templu pentru a-l oferi și a-l consacra lui Dumnezeu, așa cum era prescris de Legea ebraică. Acest episod evanghelic constituie și o icoană a dăruirii propriei vieți din partea celor care, printr-un dar al lui Dumnezeu, asumă trăsăturile tipice ale lui Isus feciorelnic, sărac și ascultător.

Această oferire de sine însuși lui Dumnezeu se referă la fiecare creștin, pentru că toți suntem consacrați lui prin Botez. Toți suntem chemați să ne oferim Tatălui cu Isus și ca Isus, făcând din viața noastră un dar generos, în familie, la locul de muncă, în slujirea adusă Bisericii, în faptele de milostenie. Totuși, această consacrare este trăită în mod deosebit de călugări, de monahi, de laicii consacrați, care cu practicarea voturilor aparțin lui Dumnezeu în mod deplin și exclusiv. Această apartenență la Domnul permite celor care o trăiesc în mod autentic să ofere o mărturie specială pentru evanghelia împărăției lui Dumnezeu. Complet consacrați lui Dumnezeu, sunt complet încredințați fraților, pentru a duce lumina lui Cristos acolo unde este mai dens întunericul și pentru a răspândi speranța sa în inimile descurajate.

Persoanele consacrate sunt semn al lui Dumnezeu în diferite locuri ale vieții, sunt plămadă pentru creșterea unei societăți mai drepte și fraterne, sunt profeție de împărtășire cu cei mici și cei săraci. Astfel înțeleasă și trăită, viața consacrată ne apare tocmai cum este ea realmente: este un dar al lui Dumnezeu, un dar al lui Dumnezeu oferit Bisericii, un dar al lui Dumnezeu oferit poporului său! Fiecare persoană consacrată este un dar pentru poporul lui Dumnezeu aflat în drum. Există multă nevoie de aceste prezențe, care întăresc și reînnoiesc activitatea răspândirii evangheliei, a educației creștine, a carității față de cei mai nevoiași, a rugăciunii contemplative; activitatea de formare umană, de formare spirituală a tinerilor, a familiilor; angajarea pentru dreptate și pace în familia umană. Dar să ne gândim puțin ce s-ar întâmpla dacă n-ar fi surorile în spitale, surorile în misiuni, surorile în școli. Dar gândiți-vă la o Biserică fără surori! Nu se poate imagina: ele sunt acest dar, această plămadă care duce înainte poporul lui Dumnezeu. Sunt mari aceste femei care își consacră viața lor lui Dumnezeu, care duc înainte mesajul lui Isus.

Biserica și lumea are nevoie de această mărturie a iubirii și a milostivirii lui Dumnezeu. Consacrații, călugării, călugărițele sunt mărturia că Dumnezeu este bun și milostiv. De aceea este necesar să se valorizeze cu recunoștință experiențele de viață consacrată și să se aprofundeze cunoașterea diferitelor carisme și spiritualități. Trebuie să ne rugăm pentru ca mulți tineri să răspundă "da" Domnului care îi cheamă să se consacre total lui pentru o slujire dezinteresată a fraților; să-și consacre viața pentru a sluji lui Dumnezeu și fraților.

Pentru toate aceste motive, așa cum a fost anunțat deja, anul viitor va fi dedicat în mod special vieții consacrate. Să încredințăm încă de acum această inițiativă mijlocirii Fecioarei Maria și sfântului Iosif, care, ca părinți ai lui Isus, au fost primii care au fost consacrați de el și și-au consacrat lui viața.

_______________

După Angelus

Salut familiile, parohiile, asociațiile și pe toți pelerinii veniți din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi îi salut pe studenții spanioli din Villafranca de los Barros și Zafra; pe cinstitorii fericitului Stefano Bellesini care provin din Verona, pe credincioșii din Taranto, corurile din Turriaco, din Modena și din provincia Taranto.

Astăzi se celebrează în Italia Ziua pentru viață, care are ca temă "A genera viitor". Adresez salutul meu și încurajarea mea asociațiilor, mișcărilor și centrelor culturale angajate în apărarea și promovarea vieții. Mă unesc cu episcopii italieni pentru a reafirma că "fiecare copil este față a Domnului iubitor al vieții, dar pentru familie și pentru societate" (Mesaj pentru a XXXVI-a Zi Națională pentru Viață). Fiecare, în propriul rol și în propriul domeniu, să se simtă chemat să iubească și să slujească viața, s-o primească, s-o respecte și s-o promoveze, în special atunci când este fragilă și are nevoie de atenții și de îngrijiri, din sânul matern până la sfârșitul său pe acest pământ.

Îl salut pe cardinalul vicar și pe cei care sunt angajați în Dieceza de Roma pentru animarea Zilei pentru Viață. Exprim aprecierea mea față de profesorii universitari, care, în această circumstanță, au dat viață întâlnirilor despre actualele probleme legate de natalitate. Multe mulțumiri!

Gândul meu se îndreaptă spre iubitele populații din Roma și din Toscana, lovite de ploi care au provocat revărsări și inundații. Să nu lipsească acestor frați ai noștri, care sunt în încercare, solidaritatea noastră concretă și rugăciunea noastră. Iubiți frați și surori, sunt foarte aproape de voi!

Vă doresc tuturor o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat