Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tristă confirmare

Pentru creștini Asia este continentul persecuțiilor

De Umberto Sirio

Cele mai crude în persecuția creștinilor sunt țările asiatice. World Watch List 2014 de la Uși Deschise (Open Doors International) - o agenție misionară activă de peste 55 de ani în domeniul sprijinirii creștinilor persecutați - întocmită de specialiști, cercetători și experți în domeniul persecuției împotriva creștinilor, care identifică respectarea libertății religioase în privat, în familie, în comunitatea în care locuiesc, în biserica pe care o frecventează și în viața publică a țării în care trăiesc, prezintă în primele 10 locuri, 9 țări din continentul asiatic: împreună cu Coreea de Nord, pentru al 12-lea an consecutiv pe primul loc, sunt Siria, Irak, Afganistan, Arabia Saudită, Maldive, Pakistan, Iran și Yemen. Așa cum se întâmplă pentru 36 din cele 50 de țări care compun lista, 9 dintre primele 10 sunt cu populație majoritate islamică. Confirmare a faptului care s-a prezentat în ultimii 15 ani: extremismul islamic este izvorul principal de persecuție împotriva creștinilor, care îndură torturi, maltratări, încarcerări sau, în cele mai rele dintre cazuri, dispariții și ucideri.

Situația din Coreea de Nord, Siria, Pakistan, Irak. Dacă în Coreea de Nord un creștin care este găsit că are Biblia, poate să fie executat sau închis mulți ani într-un lagăr de închisoare al regimului - se estimează că sunt actualmente între 50 și 70 de mii -, viața creștinilor în Siria a devenit foarte riscantă, datorită războiului civil și la fel este în Pakistan, unde islamicilor radicali le sunt garantate ample spații de funcționare și delictele lor nu sunt nici măcar pedepsite. În Irak, presiunea asupra creștinilor este ridicată în toate sferele vieții: constituția afirmă că fiecare individ are libertate de gândire, conștiință și crez, însă Sharia este principalul izvor legislativ, care interzice convertirea musulmanilor la alte religii. Acest lucru face imposibilă aplicarea libertății de crez în cazul de convertiți de la islam, pentru că nu sunt în măsură să schimbe desemnarea religioasă pe cartea lor de identitate. De aceea, copiii care iau în mod automat religia tatălui vor fi considerați musulmani, deși tatăl nu mai este deoarece e ex-musulman. Fiind o minoritate, creștinii sunt o țintă ușoară a răpitorilor. S-au refugiat în nord, înfruntând discriminarea autorităților curde și din cauza emigrării puternice are loc fenomenul lipsei de membri ai Bisericii sau de lideri în unele zone centrale și din sud ale Irakului care duce la vânzarea bisericilor.

Viața creștinilor în Iran, Arabia Saudită, Maldive, Yemen și Afganistan. În Iran, orice musulman care abandonează islamul riscă pedeapsa cu moartea și funcțiunile religioase non-musulmane sunt controlate de poliția secretă. Cea mai mare parte a creștinilor persecutați în Arabia Saudită sunt străini, care provin din națiuni vecine și care trăiesc și lucrează temporar în țară: muncitori asiatici și africani, în afară de faptul de a fi exploatați și prost plătiți, sunt expuși la violență verbală și fizică și din cauza credinței lor creștine. În Maldive, pentru creștini nu există o sferă privată: nu există reuniuni de cult sau edificii care să găzduiască biserici, puținii creștini își iau toate precauțiile posibile pentru a nu fi descoperiți. Creștinii yemeniți convertiți de la islam au trebuit să se ascundă în țară sau chiar să se expatrieze. În Afganistan, oricine decide să abandoneze islamul este considerat apostat - spune raportul de la Uși Deschise - și se află într-o situație extrem de periculoasă, așa cum este ilustrat în recentul apel al ministrului Nazir Ahmad Hanafi de a executa asemenea persoane.

(După agenția SIR, sâmbătă, 1 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat