Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Mesaj pentru Ziua Persoanelor Consacrate
(2 februarie 2014)

Viața consacrată este o profeție (papa Francisc)

Viața consacrată și nevoile societății de azi

Dragi frați și surori în Cristos,

Luna februarie a fiecărui an ne prezintă două zile speciale pentru viața Bisericii: Ziua Vieții Consacrate (2 februarie) și Ziua Bolnavului (11 februarie).

Sunt două ocazii fericite, care ne cheamă să descoperim cele două daruri de care dispune Biserica din plinătatea iubirii lui Dumnezeu.

Cu profunda sa viziune pastorală, fericitul papă Ioan Paul al II-lea a ținut să ofere întregii Biserici și aceste două dimensiuni ale vieții spirituale: consacrarea vieții pentru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui și suferința ca o ofertă pe care persoanele pline de credință o pot adăuga la jertfa lui Cristos, pentru binele și mântuirea lumii.

Cele două zile, deși diferite ca timp și problematică, sunt legate între ele și, într-o anumită măsură, putem spune complementare, căci darul vieții consacrate este un instrument providențial pentru cei în suferință, iar încercarea prin care trec cei bolnavi reprezintă nu numai un câmp de exercitare a iubirii creștine, ci și un mijloc de sfințire și mântuire.

Dragi frați și surori,

Ziua de 2 februarie este un prilej de a redescoperi cum viața consacrată "profund înrădăcinată în exemplul învățăturii lui Cristos Domnul este un dar al lui Dumnezeu Tatăl făcut Bisericii lui prin Duhul Sfânt" și are menirea de a face ca trăsăturile caracteristice ale lui Isus, curat, sărac și ascultător, să devină vizibile în mijlocul lumii, astfel încât privirea credincioșilor să fie chemată să se întoarcă mereu spre misterul împărăției lui Dumnezeu, care acționează deja în istorie, dar care așteaptă să-și dobândească deplina dimensiune în ceruri (VC nr. 1).

Prin apostoli, prin preoții Bisericii, prin frații și surorile care aleg să stea mereu alături de divinul întemeietor al noii împărății, el însuși este prezent în lume și învață, cheamă și ajută ca toți cei care cred în el să se bucure de speranța de a dobândi o fericire cu totul specială în această viață, iar la sfârșit deplina împărtășire a viziuni beatifice în împărăția cea veșnică.

Cum să nu amintim, cu recunoștință față de Duhul Sfânt, "belșugul formelor de viață consacrată care au apărut în istorie și sunt prezente astăzi în țesătura Bisericii, ca o plantă cu multe ramuri, care își are rădăcinile în evanghelie și aduce atâtea roade în toate epocile Bisericii? Este o bogăție extraordinară, ținea să afirme Sfântul Părinte în îndemnul său apostolic despre viața consacrată (cf. VC nr. 5).

Biserica a primit, așadar, de la Dumnezeu un adevărat belșug de daruri, iar poporul lui Dumnezeu s-a bucurat și se bucură neîncetat de o bogăție de forme în exercitarea aceleiași unice iubiri față de Dumnezeu și față de aproapele.

Când Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea le trasa persoanelor consacrate câmpul vast al activităților lor în Biserică, el dorea să le atragă atenția și asupra unui domeniu care pare să crească din ce în ce mai mult: săracii și bolnavii, bine știind că săracii mereu îi veți avea cu voi.

Urmând o glorioasă tradiție, numeroase persoane consacrate, mai ales femei, spune papa, își exercită apostolatul în mediile sanitare, conform carismei institutului lor. Biserica privește cu admirație și recunoștință numeroasele persoane consacrate, care, dând asistență bolnavilor și suferinzilor, contribuie la misiunea sa în mod semnificativ. Ele prelungesc slujirea plină de milostivire a lui Cristos, care "a trecut făcând binele și vindecând" (Fap 10,38). Ce mare și nobilă misiune exercită persoanele care au decis să lucreze în spitale, în casele lor de îngrijire și în familiile atâtor suferinzi, iar lumea are atâta nevoie de martori ai acestei iubiri și îngrijiri.

Iubite persoane consacrate,

Bucurându-vă de o asemenea alegere și de o asemenea ofertă, privirile trebuie să se îndrepte spre toți, spre toate sectoarele vieții, dar mai ales, în această lună și mai ales în aceste zile speciale, gândul să vă poarte spre cei care duc lipsuri, săraci și bolnavi.

Ziua Bolnavului, care se celebrează la 11 februarie (la noi în dieceză la 13 mai), reprezintă pentru toți și toate un program sfânt, o adevărată provocare, prin care voi puteți să-l faceți prezent pe Cristos, samariteanul milostiv, și, fără îndoială, urmând și iubirea și exemplul Maicii Domnului, care a ținut să fie prezentă lângă Isus și prezentă sub cruce, și care continuă să-i primească pe toți la tronul milostivirii sale în toate locurile, dar mai ales la diferitele sanctuare: Lourdes, Fatima, Czestchova, Maria Radna, Cacica, Barați și în toate casele de asistență spirituală și medicală, să vă facă să fiți și voi, dragi persoane consacrate, la fel de iubitoare și primitoare față de cei în suferință, după îndemnul Sfântului Părinte și chemarea fondatorilor și fondatoarelor voastre.

Sunt sigur că voi știți că Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, inițiatorul acestor zile speciale, ca și cei care i-au urmat în marea misiune de păstor al tuturor, se îndreaptă spre voi, așa cum o face papa Francisc, la care ne asociem și noi, invitându-vă mereu, dar mai ales acum, în luna februarie, să vă orientați în alegerile voastre spre bolnavi, spre cei mai săraci, părăsiți și neajutorați, cum sunt: vârstnicii, cei cu handicap, marginalizații, bolnavii terminali, victimele drogurilor și a noilor boli contagioase, devenind pentru fiecare dintre voi persoanele cele mai privilegiate în iubirea și slujirea voastră, bine știind că astfel îl întâlniți și îl slujiți pe însuși mirele sufletului vostru.

Să nu uitați să-i ajutați pe cei bolnavi să-și ofere suferința lor unindu-le cu suferința și jertfa lui Cristos cel răstignit și glorificat pentru mântuirea tuturor.

"O misiune sfântă vă revine tuturor: să ajutați la evanghelizarea mediilor sanitare, la răspândirea valorilor evanghelice, să promovați necontenit respectul față de persoană și față de viața umană, prin colaborare cu organismele bisericești ale pastorației sanitare și cu toți oamenii de bună voință" (Ioan Paul al II-lea, VC nr. 83).

Mă bucur să vă aduc aminte că Sfântul Părinte papa Francisc deseori s-a îndreptat și continuă să se îndrepte spre persoanele ce au ales să se consacre în Biserică și în lume slujirii carității, arătându-le cu cele mai frumoase și convingătoare cuvinte că trebuie să-și trăiască chemarea lor cu mare entuziasm și bucurie. Întâlnindu-i recent pe participanții la cea de-a 82-a Adunare Generală a Uniunii Superiorilor Generali, în număr de 120, după ce le-a adresat cuvinte de încurajare și prețuire, după ce i-a ascultat în problemele actuale cu care se confruntă în împlinirea carismele lor, i-a anunțat o mare bucurie: anul 2015 va fi un an special dedicat vieții consacrate. Câtă prețuire față de nobila chemare la viața consacrată și câtă grijă ca ea să corespundă așteptările divinului întemeietor și mire al tuturor. Încă o dată un semn de mare iubire și considerație pentru o asemenea vocație ce are menirea să desăvârșească vocația tuturor oamenilor primită la sfântul Botez și la sacramentul Confirmațiunii. Între alte gânduri și îndemnuri, pontiful a repetat un adevăr ce nu trebuie uitat de nimeni: "Persoanele consacrate sunt bărbați și femei care pot trezi lumea, viața consacrată este o profeție. Dumnezeu ne cere să ieșim din cuibul care ne învăluie și să fim trimiși la frontierele lumii, evitând ispita de a le domestici. Acesta este modul cel mai concret de a-l imita pe Domnul".

Cu bucurie îndreptăm spre voi, dragi frați și surori, îndemnul să fiți și să rămâneți în lume semnul vieții veșnice și al speranței pentru toți, ca oamenii timpurilor noastre, mai ales cei încercați, bolnavi și suferinzi să simtă prezența iubirii divine pe pământ.

Cu dragoste și prețuire în Domnul, bucurie și curaj de ziua voastră.

†Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat