Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Omilia PS Petru Gherghel la încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Împreună să proclamăm mesajul evanghelic

Preasfințite Aurel, Sfințiile voastre,
dragi și iubiți credincioși doritori de unitate,

Ne aflăm în ultima zi din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din anul Domnului 2014.

Ne-a fost dat să trăim zi de zi, seară de seară, sub puternica chemare și rugăciune a lui Isus "ca toți să fie una" (In 17,21) și sub îndemnul la unitate care ne vine și nouă din partea apostolului neamurilor, Paul din Tars, îndreptat odinioară spre credincioșii din Corint, care trăiau drama neînțelegerii și dezbinării, din cauza unor orgolii și pretenții legate de cei care i-au evanghelizat.

Rugăciunea lui Isus de la Cina cea de Taină și întrebarea apostolului Paul adresată credincioșilor din Corint este valabilă și astăzi. Zilele pe care le-am trăit împreună ne-au făcut să înțelegem că întrebarea apostolului ne vizează și pe noi, care la rândul nostru moștenim și trăim o dramă ce ne-a făcut să stăm departe unii de alții ani și ani de-a rândul.

Acel cuvânt de ieri este același și astăzi, iar întrebarea lui apostolului pentru noi, cei ce trăim în realitatea atâtor Biserici, este cât se poate de reală. Oare a fost Cristos împărțit? Oare sunt mai mulți mântuitori, oare Paul a fost răstignit pentru noi sau în numele lui Paul sau a lui Chefa am fost botezați?

Este trist să știm că astăzi se verifică o astfel de situație și e firesc să ne întrebăm dacă ne-am străduit să înțelegem starea în care ne aflăm.

Întreaga săptămână a avut menirea să ne ajute să înțelegem că nu sunt mai mulți mântuitori, că nu sunt mai mulți Isus Cristos, ci unul singur nedivizat sau împărțit, și că numai în numele lui am fost botezați și că doar el a murit și a înviat, iar apostolii, toți urmașii lor, ca și noi cei de azi nu avem altă menire și alt rol decât să-l predicăm pe același Cristos, Domn și Mântuitor.

Anul 2014 în care am intrat de puțină vreme reprezintă un moment de retrăire a învățăturii adevărate despre Biserică, despre întemeietorul ei și despre toți slujitorii acestui mister din sânul poporului lui Dumnezeu.

Recent cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, la 15 ianuarie, scria despre săptămâna de rugăciune de anul acesta că ecumenismul este sub o stea bună. În fața întrebării apostolului Paul, subliniază cardinalul Koch, ne vine imediat să ne gândim la situația tragică a creștinătății divizate, pentru că fracturarea și divizarea Bisericii de astăzi trebuie înțeleasă ca o diviziune a ceea ce prin natura sa este indivizibil, adică unitatea trupului lui Cristos.

Făcând referință la Conciliul Vatican II, care reafirmă că Biserica a fost întemeiată una și unică, iar în lume sunt atâtea structuri, care se vor Biserica lui Cristos și moștenitoare singure ale evangheliei lui, cardinalul spune că o asemenea afirmație contrazice pe față voința sa și reprezintă "un scandal pentru lume, constituind chiar o piedică pentru cauza preasfântă a vestirii evangheliei la toată făptura".

În acest context, decretul despre ecumenism al Conciliului Vatican II, "Unitatis redintegratio" - Refacerea unității, subliniază că angajarea ecumenică din partea Bisericii Catolice nu este o opțiune, ci o responsabilitate obligatorie la care nu se poate renunța nicidecum dacă vrem să fim ai lui Cristos și vrem să ne bucurăm de garanția mântuirii.

Făcând referință la învățătura Sfântului Părinte Paul al VI-lea și a celorlalți Sfinți Părinți, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și, desigur, a actualului Francisc, care a oferit Bisericii un nou și convingător argument în ultimul și cel mai recent document pontifical Evangelii gaudium (246), trebuie să constatăm că "angajarea ecumenică pentru unitate nu poate să fie o simplă diplomație sau o împlinire forțată, ci ea trebuie să se transforme într-o cale a evanghelizării, de care nu se poate face abstracție și să fie în slujba credibilității vestirii creștine" (nr. 246).

Aceste toate luări de poziție ale magisteriului bisericesc dau mărturie despre fundamentul ecleziologic al angajării ecumenice, așadar, despre ireversibilitatea drumului ecumenic întreprins de Conciliu.

Continuând să argumenteze acest adevăr și rolul și binecuvântarea angajării ecumenice, același cardinal face un apel de suflet: "Este de dorit ca în anul în care celebrăm 50 de ani de la promulgarea decretului despre ecumenism să poată fi întreprinși pași ecumenici curajoși în ambele direcții". Angajarea ecumenică nu trebuie să înceteze nici o clipă, cu toate dificultățile ce se ivesc în fața acestei rugăminți din partea lui Isus și a îndemnului apostolului Paul, cum reiese din textele proclamate. Evenimentele recente pe drumul acestei implicări ecumenice, despre care am luat act în aceste zile, ne vorbesc despre marea șansă pe care însuși Dumnezeu, în marea lui milostivire, ne-o oferă trebuie să le considerăm ca noi semne ale timpului pe acest drum al căutării și refacerii unității creștinilor.

"Moment focal al anului 2014 este mai ales comemorarea întâlnirii istorice dintre patriarhul ecumenic de Constantinopol, Athenagoras, și episcopul de Roma, papa Paul al VI-lea, ținută la Ierusalim în urmă cu 50 de ani, mai precis în zilele de 5 și 6 ianuarie 1964. Voința respectivă anunțată atunci de a restabili caritatea între cele două Biserici, pecetluită de sărutul fratern dintre cei doi conducători de Biserici în numele celor doi frați Andrei și Petru, rămâne încă în ochii noștri icoană durabilă a disponibilității ecumenice la reconciliere".

Era vorba de a restabili nu doar o simplă caritate interpersonală și umană, ci o reînsuflețire a carității ecleziale, adică acea comuniune agapică între Biserici.

Sunt impresionante declarațiile care au urmat și pașii pe care i-au făcut cei doi mari ierarhi ai lumii, după această întâlnire: eliminarea excomunicărilor din 1054, care au marcat istoria pentru aproape o mie de ani și care constituie otrava care intoxică întreaga atmosferă frățească.

Referitor la acest moment de la Ierusalim și apoi la cel al eliminării din istoria relațiilor bilaterale a obstacolului întunecat al excomunicărilor, patriarhul Atenagoras avea să declare ceva mai târziu:

"A sosit ora curajului creștin; ne iubim deja unii pe alții; mărturisim aceeași credință comună. Să pornim la drum împreună spre gloria sfântului altar comun" (T. Agapis, 277).

Ne bucurăm să retrăim cu papa Francisc și întreaga Biserică acest fericit și curajos moment al istoriei, care a deschis un drum de iubire, de căutare și apropiere. Ne vom simți în comuniune cu Sfântul Părinte la 25 mai, când iarăși un reînnoit sărut frățesc și o altă îmbrățișare istorică vor avea loc între marii ierarhi ai Bisericii Romei și ai Constantinopolului, papa Francisc și patriarhul Bartolomeu.

În lumina împlinirii a 50 de ani de la aceste mari evenimente ecumenice din istoria Bisericii, vrem să trăim o speranță vie împreună cu întreaga Biserica întreagă și toți frații noștri, și să simțim că ne aflăm sub o stea bună, o stea luminoasă care să ne poarte spre Cristos cel unic și neîmpărțit, prezent în fiecare dintre noi.

Astăzi, în această seară, ne aflăm aici în catedrala noastră și unim toate rugăciunile, intențiile și bucuriile trăite în această săptămână de rugăciune, în diferitele Biserici și capele, le punem pe altar însoțite de cele ale lui Cristos, care s-a rugat și se roagă pentru noi, de ruga și mijlocirea Maicii noastre cerești, care ne ia sub mantia sa ocrotitoare, și de îndemnurile marelui convertit și apostol al neamurilor ca să rămânem în dragoste și iubire adevărată.

Cele trei lecturi de la această celebrare, ultima din săptămâna de rugăciune, reprezintă o concluzie ce poartă spre noi un mesaj și o provocare.

Proclamând în această seară vestea cea bună, anunțată de prorocul Isaia, împlinită în Isus Cristos, Domnul nostru, predicată de apostolul Paul, de fapt recunoaștem că aceste cuvinte ne sunt adresate nouă și se împlinesc și cu noi cei ce le-am auzit, cei din Biserică și cei care le-au ascultat împreună cu noi prin intermediul internetului.

Dumnezeu ne-a ales și pe noi să dăm mărturie despre iubirea sa, despre lucrarea sa în lume și ne invită s-o facem cu toată convingerea, căutând să înțelegem că toți suntem frați prin Isus Cristos în Duhul Sfânt și că, în ciuda tuturor diferențelor și a denumirilor noastre, avem un mandat comun, acela de a vesti evanghelia la toate popoarele.

Dacă astăzi am auzit ce a făcut Isaia și ce a profețit despre slujitorul și Unsul Domnului, dacă l-am ascultat pe apostolul Paul cum face apel la cuvântul vestit și reamintește evanghelia pe care a predicat-o pentru credincioșii din Corint, învățându-i să rămână neclintiți în unire și dragoste, dacă astăzi l-am ascultat pe însuși Isus, care vorbește despre împlinirea profeției făcute de Isaia și despre Duhul Sfânt care l-a sfințit prin ungere ca să aducă vestea cea bună săracilor, să vindece pe cei zdrobiți cu inima, să propovăduiască eliberarea și să redea celor orbi vederea, și că tot ce s-a profețit astăzi s-a împlinit înaintea lor chiar în persoana sa, atunci înțelegem ce vor să ne spună aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi ale profetului Isaia, ale apostolului neamurilor și, mai ales, ale lui Isus însuși: ele s-au împlinit astăzi, aici, în catedrala noastră, cu noi care le-am ascultat și ele ne obligă, ne cheamă să ne însușim aceleași sentimente pe care le-a trăit Isus însuși, servitorul lui Dumnezeu, Mântuitorul și fratele nostru. Dumnezeu se îndreaptă acum spre noi cei care am intrat în comuniune cu el, cu cuvântul său, și mai ales cu Cel care a venit să fie maestrul și învățătorul nostru.

Apostolul Paul a fost ales să predice evanghelia, nu cu înțelepciunea cuvântului, ca nu cumva să devină zadarnică crucea lui Cristos (cf. 1Cor 1,17), ci prin forța iubirii, a jertfei și a crucii.

Evanghelia ne spune că ea devine realitate când ne angajăm să fim martori ai lucrării lui Isus Cristos în viața noastră proprie, în familiile noastre și în Biserică.

Isus ne alege pe toți, ne îmbogățește cu harurile sale prin Duhul Sfânt și ne trimite în lume să facem vie evanghelia, să vestim și să făurim unitatea și pacea și să realizăm marele adevăr al unității neamului omenesc și al Bisericii.

Isus contează pe noi și ne vrea uniți în misiunea și chemarea noastră.

Acesta este mandatul său: Mergeți și predicați evanghelia la toată făptura, mergeți și reconstruiți unitatea Bisericii, Amin, așa să fie! Ca toți să fie una!

Iași, 25 ianuarie 2014

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.
 


lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat