Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vatican: Angelus (26 ianuarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică relatează începuturile vieții publice a lui Isus în cetățile și în satele din Galileea. Misiunea sa nu pornește de la Ierusalim, adică din centrul religios, centru și social și politic, ci pornește dintr-o zonă periferică, o zonă disprețuită de iudeii mai tradiționaliști, din cauza prezenței în acea regiune a diferite populații străine; pentru aceasta profetul Isaia o indică drept "Galileea neamurilor" (Is 8,23).

Este un ținut de graniță, o zonă de tranzit unde se întâlnesc persoane diferite ca rasă, cultură și religie. Galileea devine astfel locul simbolic pentru deschiderea Evangheliei la toate popoarele. Din acest punct de vedere, Galileea se aseamănă cu lumea de astăzi: co-prezența diferitelor culturi, necesitate de confruntare și necesitate de întâlnire. Și noi suntem cufundați în fiecare zi într-o "Galilee a neamurilor" și în acest tip de context putem să ne înspăimântăm și să cedăm în fața ispitei de a construi țarcuri pentru a fi mai siguri, mai ocrotiți. Însă Isus ne învață că Vestea Bună, pe care El o aduce, nu este rezervată unei părți a omenirii, trebuie comunicată tuturor. Este o veste bună destinată celor care o așteaptă, dar și cel care poate că nu mai așteaptă nimic și n-au nici măcar forța de a căuta și de a cere.

Pornind din Galileea, Isus ne învață că nimeni nu este exclus de la mântuirea lui Dumnezeu, dimpotrivă, Dumnezeu preferă să pornească din periferie, de la cei din urmă, pentru a ajunge la toți. Ne învață o metodă, metoda sa, care însă exprimă conținutul, adică milostivirea Tatălui. "Fiecare creștin și fiecare comunitate va discerne ca este drumul pe care Domnul îl cere, însă toți suntem invitați să acceptăm această chemare. A ieși din propria comoditate și a avea curajul de a ajunge la toate periferiile care au nevoie de lumina Evangheliei" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 20).

Isus începe misiunea sa nu numai dintr-un loc descentrat, ci și de la oameni care s-ar spune, așa se poate spune, "de profil scăzut". Pentru a-i alege pe primii săi discipoli și viitori apostoli, nu se adresează școlilor cărturarilor și învățătorilor Legii, ci persoanelor umile și persoanelor simple, care se pregătesc cu angajare pentru venirea Împărăției lui Dumnezeu. Isus merge să-i cheme acolo unde lucrează, pe malul lacului: sunt pescari. Îi cheamă, iar ei îl urmează, îndată. Lasă năvoadele și merg cu El: viața lor va deveni o aventură extraordinară și fascinantă.

Dragi prieteni și prietene, Domnul cheamă și astăzi! Domnul trece pe străzile vieții noastre zilnice. Și astăzi în acest moment, aici, Domnul trece prin piață. Ne cheamă să mergem cu El, să lucrăm cu El pentru Împărăția lui Dumnezeu, în "Galileele" timpurilor noastre. Fiecare dintre voi să se gândească: Domnul trece astăzi, Domnul mă privește, se uită la mine! Ce-mi spune Domnul? Și dacă fiecare dintre voi simte că Domnul îi spune "urmează-mă" să fie curajos, să meargă cu Domnul. Domnul nu dezamăgește niciodată. Simțiți în inima voastră dacă Domnul vă cheamă să-l urmați. Să ne lăsăm ajunși de privirea sa, de glasul său și să-l urmăm! "Pentru ca bucuria Evangheliei să ajungă până la marginile pământului și nicio periferie să nu fie lipsită de lumina sa" (Ibidem, 288).

După Angelus

Acum voi vedeți că nu sunt singur: sunt în compania a doi dintre voi, care au urcat aici. Sunt curajoși aceștia doi.

Se celebrează astăzi Ziua mondială a bolnavilor de lepră. Această boală, deși este în regres, din păcate lovește încă multe persoane aflate în condiția de mizerie gravă. Este important de a menține vie solidaritatea cu acești frați și surori. Pe ei îi asigurăm de rugăciunea noastră; și ne rugăm și pentru toți cei care îi asistă și, în diferite moduri, se angajează să înfrângă această boală.

Sunt aproape cu rugăciunea de Ucraina, îndeosebi de cei care și-au pierdut viața în aceste zile și de familiile lor. Doresc ca să se dezvolte un dialog constructiv între instituții și societatea civilă și, evitând orice recurgere la acțiuni violente, să prevaleze în inima fiecăruia spiritul de pace și căutarea binelui comun.

Astăzi sunt atâția copii în piață! Atâția! Și cu ei aș vrea să îndrept un gând către Coc? Campolongo, care la trei ani a fost ars în mașină la Cassano allo Jonio. Această îndârjire asupra unui copil așa de mic pare să nu aibă precedente în istoria criminalității. Să ne rugăm împreună cu Coc?, care sigur este cu Isus în cer, pentru persoanele care au făcut acest delict, pentru ca să se căiască și să se convertească la Domnul.

În zilele următoare, milioane de persoane, care trăiesc în Extremul Orient sau răspândite în diferite părți ale lumii, între care chinezi, coreeni și vietnamezi, celebrează anul nou lunar. Tuturor le doresc o existență plină de bucurie și de speranță. Dorința de nesuprimat după fraternitate, care locuiește în inima lor, să găsească în intimitatea familiei locul privilegiat unde să poată fi descoperit, educat și realizat. Aceasta va fi o prețioasă contribuție la construirea unei lumi mai umane, în care domnește pacea.

Ieri, la Napoli, a fost proclamată fericita Maria Cristina de Savoia, care a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, regină a celor două Sicilii. Femeie de profundă spiritualitate și de mare umilință, a știut să ia asupra sa suferințele poporului său, devenind mamă a săracilor. Exemplul său extraordinar de caritate mărturisește că viața bună a Evangheliei este posibilă în orice loc și condiție socială.

Vă salut cu afect pe voi toți, dragi pelerini veniți din diferite parohii din Italia și din alte țări, precum și asociațiile, grupurile școlare și pe ceilalți. Îndeosebi salut elevii din Cuenca (Spania) și fetele din Panama. Salut pe credincioșii din Caltanissetta, Priolo Gargallo, San Severino Marche și San Giuliano Milanese, și pe foștii elevi de la Școala din Minoprio. Aș vrea să exprim apropierea mea de populațiile inundate din Emilia.

Mă adresez acum băieților și fetelor din Acțiunea Catolică din Dieceza de Roma! Dragi copii, și anul acesta, însoțiți de Cardinalul Vicar, ați venit numeroși la sfârșitul "Caravanei Păcii". Vă mulțumesc! Vă mulțumesc mult! Să ascultăm acum mesajul pe care prietenii voștri, aici lângă mine, ni-l vor citi.

[citirea mesajului]

Și acum acești doi copii buni vor lansa porumbeii, simbol al păcii.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat