Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a șaptea zi

Cea de-a șaptea celebrare din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a avut loc vineri, 24 ianuarie 2013, în capela Centrului Diecezan "Caritas" (Sărărie) din Iași. Ora de rugăciune a fost condusă de pr. Petru Sescu, paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. La altar a fost prezent și pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan "Caritas" din Iași, precum și mai mulți preoți din Iași. Capela s-a dovedit neîncăpătoare, datorită numărului mare de credincioși care au dorit să se unească în rugăciune la această celebrare. Au fost prezente, de asemenea, numeroase persoane consacrate și copiii de la Centrul de plasament "Sfântul Iosif" din Iași.

Ce bine e când frații în Domnul se iubesc și-n dragoste și pace în lume viețuiesc. Aceste versuri cu care a început acest moment de rugăciune au răsunat profund în inima tuturor celor prezenți, care au simțit, chiar dacă doar pentru o oră, ce frumos este ca frații să locuiască și să viețuiască împreună.

Împreună... aparținem lui Cristos. Această temă propusă pentru ora de rugăciune din această seară i-a invitat pe toți cei prezenți să-și recunoască nimicnicia, să conștientizeze că Dumnezeu este cel care ne-a creat și căruia îi aparținem. Astfel, în cadrul actului penitențial, fiecare am mărturisit că nu de puține ori ne atribuim nouă darurile care vin de la Dumnezeu și că uităm să vestim mesajul pe care îl transmite evanghelia și acelor frați ai noștri care încă nu îl cunosc. Cu inima căită, fiecare a cântat Kyrie eleison și a implorat de la Dumnezeu ajutorul și harul său.

Profetul Isaia, în prima lectură, și-a imaginat o zi în care egiptenii și asirienii îl vor adora pe Dumnezeu împreună cu Israel, ca popor al său. Unitatea creștinilor este legată de planul lui Dumnezeu cu privire la unitatea întregii omeniri și, în definitiv, unitatea întregului cosmos. Asemenea profetului, cei prezenți la celebrare s-au rugat pentru ziua în care Dumnezeu va fi adorat de toți, împreună, uniți în una și aceeași credință și în una și aceeași comuniune euharistică.

În cea de-a doua lectură, apostolul Paul a reamintit că toți cei care invocă numele Domnului sunt cu noi în Cristos, pentru că toți aparținem aceluiași trup. Nu există nimeni căruia să-i putem spune "Nu am nevoie de tine" (1Cor 12,21).

Evanghelia propusă pentru această celebrare a prezentat un dialog dintre apostolul Ioan și Isus. Ioan îl informează pe Isus că cineva, în numele lui, scotea diavoli. Isus îi răspunde: "Nu-l împiedicați, căci cel care face o minune în numele meu nu poate, imediat după aceea, să mă vorbească de rău. Cel care nu este împotriva noastră este cu noi" (Mc 9, 39-40).

Omilia a fost ținută de părintele Iosif Antile, profesor de exegeză la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care, pe baza fragmentul evanghelic proclamat, a afirmat că această evanghelie era necesară pentru a exprima realitatea unei Bisericii din care pot face parte toți, nu doar un anumit grup. Pentru noi, această pericopă ne face să ne gândim la ce se întâmplă în afara granițelor Bisericii Catolice. În primul rând ea ne face să recunoaștem că, în numele lui Cristos, se pot întâmpla lucruri minunate și în afara frontierelor confesionale, iar datoria noastră este de a aprecia această realitate. Apoi, nu trebuie să îi împiedicăm pe ceilalți să facă binele, căci astfel noi suntem cei care, de fapt, facem răul. În cele din urmă, trebuie să ținem cont că cei care invocă numele lui Isus și invocă dumnezeirea sa nu sunt dușmanii noștri. Părintele a afirmat că această evanghelie ne învață ce înseamnă să fim deschiși, să apreciem și să-i respectăm pe cei care nu aparțin comunității noastre.

Cât privește lectura a doua, unde apostolul Paul îi invită pe corinteni să-și folosească carismele, darurile primite de la Duhul Sfânt pentru întreaga comunitate, părintele a îndemnat ca și noi, creștinii, să trăim în unitate, chiar dacă există diversitate liturgică, diversitate de gândire, diversitate teologică etc.

Prima lectură, afirma părintele Iosif, continuă mesajul de unitate pe care ni-l transmit și celelalte texte pregătite pentru acea seară de rugăciune ecumenică și ne îndeamnă să contemplăm și noi timpul în care între Orient și Occident va fi unitate.

Noi, prin ecumenism, încercăm să bătătorim o cale care ne duce de la unul la celălalt. Un vechi papirus egiptean spunea: "Cine este astăzi departe, mâine va fi aproape". Orice călătorie începe cu primul pas. Cu toții suntem chemați să căutăm o cale prin care să ne apropiem de celălalt. Chiar dacă ni se pare că facem puțin în acest sens, acest puțin este binecuvântat de Dumnezeu.

După mărturisirea credinței, prin cântec am cerut Domnului să fim ai lui, dar nu împărțiți sau dezbinați, ci una în credință mereu, să fim frați între noi și prieteni cu Isus. A urmat binecuvântarea cu apă sfințită și intonarea rugăciunii Tatăl nostru. Cu toții ne-am dăruit semnul iubirii frățești, iar bucuria și pacea interioară se vedea pe fețele tuturor.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Egidiu Condac a spus că aceste momente de rugăciune sunt importante pentru fiecare dintre noi deoarece ne fac să mergem la izvorul vieții noastre de credință și să ne îndreptăm spre același Dumnezeu. La final părintele a mulțumit tuturor celor prezenți la celebrare spunând că doar prin rugăciune, doar adunându-ne împreună, doar prin aceste gesturi mici, noi putem construi unitatea.

Celebrarea care va marca încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, în catedrala episcopală "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Andrei Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a șaptea zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat