Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Zi de bucurie în Comunitatea "Notre Dame de Sion"

Pentru surorile și colaboratorii Congregației "Notre Dame de Sion", ziua de 20 ianuarie este o zi deosebită cu o însemnătate aparte, deoarece cu toții ne amintim cu mare bucurie de zilele de început ale acestei frumoase familii.

Născută dintr-o inițiativă a Sfintei Fecioare Maria prin apariția sa la 20 ianuarie 1842 tânărului Alphonse Ratisbonne, în biserica "Sant Andrea delle Fratte" din Roma, congregația a primit numele de "Notre Dame de Sion". Prin acest nume fondatorul a voit să indice sensul pe care îl are pentru congregație persoana Mariei, Fiica Sionului prin excelență.

Pe toate cele cinci continente în care sunt răspândite în zilele noastre, mlădițele Congregației "Notre Dame de Sion" continuă să facă cunoscută spiritualitatea ei, și anume aceea de "a trăi Scriptura după exemplul Sfintei Fecioare Maria".

Prin diferitele forme de viață (surori apostolice, surori contemplative, frați și preoți Notre Dame de Sion și asociații de Sion) comunitățile Congregației "Notre Dame de Sion" sunt angajate în diferite activități pastorale: cateheză, educație, domeniul social și medical, studii biblice, servicii de informare și documentare, dialog iudeo-creștin, ecumenism, lupta contra prejudecăților și munca pentru promovarea umană, pentru dreptate și pace.

Prima comunitate a surorilor Notre Dame de Sion pe teritoriul României a fost la Iași, în anul 1866. Congregația a mai avut apoi și alte comunități la București, Galați și Oradea.

Astăzi există comunități ale Congregației "Notre Dame de Sion" la Iași, Roman, Săbăoani și Satu Mare.

În cadrul comunității din Săbăoani funcționează Grădinița "Sfânta Ana" care se bucură de un mare sprijin necondiționat și neobosit din partea surorilor și de o frumoasă apreciere din partea localnicilor.

În ziua de 20 ianuarie a acestui an, întreaga suflare a comunității "Notre Dame de Sion" din Săbăoani, surori, educatoare și copii am dorit să marcăm în mod deosebit această dată. Copiii au putut observa într-un loc special amenajat în grădiniță câteva imagini cu fondatorul congregației și primele școli înființate de el. Preoții Theodore și Alphonse Ratisbonne, după ce au fost atent observați, au devenit în viziunea copiilor "bunicii" surorilor și implicit ai Grădiniței "Sfânta Ana". Copiii au primit apoi câteva informații cu privire la începuturile școlilor și ale grădinițelor acestei congregații după care, împreună cu surorile, ne-am adunat în capelă unde ne-am rugat pentru toate surorile, atât pentru cele care sunt în viață, cât și pentru acelea care au plecat dintre noi în ceruri. Sărbătoarea a continuat apoi în holul mare al grădiniței cu muzică si dans, copiii simțind cu adevărat această zi ca pe una de sărbătoare. Înainte de plecarea acasă toți copiii au fost încredințați Sfintei Fecioare Maria prim medalia pe care au avut bucuria să o primească din partea surorilor. Ne-am dat seama astăzi că împreună cu surorile Congregației "Notre Dame de Sion" atât noi, educatoarele, cât și copiii am putut afirma cu toată sinceritatea: "In Sion Firmata Sum!" Și aceasta deoarece simțim că facem parte din această mare familie.

Ziua de 20 ianuarie s-a încheiat anul acesta cu un moment solemn. Pr. paroh Toma Encuță împreună cu pr. vicar Laurențiu Luca au concelebrat seara, la ora 17.00, în biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani o sfântă Liturghie în cadrul căreia a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate surorile care activează în comunitate, pentru surorile Congregației "Notre Dame de Sion" din Săbăoani și a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra activităților care se desfășoară în grădiniță. Într-un mod cu totul deosebit ne-am rugat împreună cu întreaga comunitate pentru aceea care a fost și va rămâne veșnic în amintirea multor persoane din localitate: sr. Ana Marta. Această soră a Congregației "Notre Dame de Sion" a pus bazele Grădiniței "Sfânta Ana" din Săbăoani în anul 1995 unde a și lucrat cu multă dăruire și dragoste timp de 7 ani, până în anul 2002, după care a plecat în Franța unde a și murit la 16 ianuarie 2014. Părintele a încredințat lui Dumnezeu sufletul sorei răposate, iar pe surorile comunității din Săbăoani le-a îndemnat să urmeze exemplul acestei surori și să își trăiască vocația la adevărata demnitate la care au fost chemate.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate aceste momente de bucurie și de har!

Prof. Daniela Andrieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

20 ianuarie: Săbăoani: Zi de bucurie în Comunitatea "Notre Dame de Sion"


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat