Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Trei luni în Kenya. Gânduri ale seminariștilor misionari

Un vechi proverb african spune: "Cămila vede altfel o floare decât îndrăgostitul". Acest proverb profund exprimă și constatarea noastră după trei luni petrecute în Misiunea din Maikona, Kenya. Oricât de multe imagini ne-am format înainte de a veni aici și oricât de multe povestiri am auzit despre această țară, după trei luni petrecute am ajuns la concluzia că nici o povestire și nici o imagine nu poate descrie cu totul o realitate.

Așadar, a trecut deja jumătate din perioada pe care trebuie să o petrecem aici. Cu toate că a trecut atâta timp, parcă încă "nu realizăm" unde suntem. Realitatea este total diferită față de cea din țara noastră, avem de a face cu trăiri și experiențe nemaiîntâlnite. În fața acestor realități, noi nu putem decât să ne lăsăm pe noi deoparte, să uităm multe din principiile pe care le aveam când am ajuns aici, totul pentru a ne pune cu forțele și cu ceea ce putem în slujba acestor persoane.

În ceea ce privește stilul lor de viață, am dori să vă proiectați aceste imagini: casa lor este o colibă acoperită cu materiale; patul lor este o piele de animal; dacă vor să se așeze o fac pe o piatră, mâncarea lor constă de cele mai multe ori în fasole, grăunțe și orez; apa, cei mai mulți, și-o aduc de la câțiva kilometri, iar acestea sunt puține din imaginile pe care le vedem zilnic aici. Așa cum am spus la început, doar văzând poți înțelege cu adevărat realitatea.

Cu toate acestea, seninătatea, buna dispoziție, cântecele și dansurile nu lipsesc. Toate lipsurile lor materiale sunt compensate de aceste momente în care fiecare se bucură de existența lui. Toate aceste lucruri credem că pot fi pentru noi un exemplu care ar trebui să ne dea de gândit, căci nu de puține ori punem accentul pe a avea cât mai multe pentru noi și uităm să dăruim bucuria, uităm să fim veseli, stăm mereu preocupați.. Ah... și ar mai fi ceva... noi suntem creștini, un motiv în plus de bucurie.

În ceea ce privește activitatea noastră aici, putem afirma că este foarte diversificată. Ea se poate împărți pe două planuri: pastoral și administrativ. În cadrul activităților pastorale se înscriu participarea la sfânta Liturghie, atât din parohie, cât și din filiale; participarea la jumuie (rugăciunea de seară); celebrarea liturgiei Cuvântului atunci când nu este nici un preot disponibil, întâlniri cu ministranții etc.

De cealaltă parte sunt activitățile "imprevizibile" de întreținere: construcții, reparații, renovări, aprovizionare și multe altele.

Putem spune într-un final, parafrazând proverbul de mai sus, că vedem această floare, Africa, cu ochii îndrăgostitului, căci cel mai frumos moment ale unei călătorii este momentul în care realizezi că ai devenit mai înțelept, mai deschis, mai bogat...Noi încercăm să dăruim tot ceea ce putem acestor frați ai noștri, dar observăm că, de fapt, noi suntem cei care ne îmbogățim spiritual.

Putem spera, că în timpul care îl mai avem de petrecut aici, să avem tăria de a ne continua munca noastră care pe cât este de diferită pe atât este de frumoasă și plină de satisfacții.

Cu această ocazie vrem să spunem "Asante sana" (Vă mulțumim) tuturor celor care ne ajută atât spiritual, cât și material și vă asigurăm de rugăciunile noastre. Domnul să vă binecuvânteze pe toți!

Din Africa, vă trimitem tuturor și fiecăruia în parte un salut cordial!

Eugen Andrei și Valeriu Balan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Trei luni în Kenya. Gânduri ale seminariștilor misionari


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat