Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a șasea zi

Lumea-ntreagă să se înfrățească a fost invitația care a răsunat joi, 23 ianuarie 2014, în capela mănăstirii "Don Orione" (Păcurari) din Iași, cu ocazia celebrării celei de-a șasea zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. La această oră de rugăciune, prezidată de părintele Alois Fechet, responsabilul Oficiului pentru Viața Consacrată, au participat preoții din cadrul acestei mănăstiri, precum și numeroși preoți din parohiile și instituțiile ieșene. S-au unit în rugăciune numeroși seminariști, persoane consacrate, dar și numeroși credincioși care au dorit să dea mărturie că Biserica lui Cristos nu poate rămâne dezbinată.

"Oare a fost Cristos împărțit?". Această întrebare a apostolului Paul a fost scrisă în fața altarului, din călduroasa capelă din cadrul mănăstirii "Don Orione", provocând pe toți cei prezenți la un răspuns. În mod simbolic, acesta era scris deasupra altarului, astfel încât toți trebuiau să-și ridice privirea pentru a citi de fapt testamentul și dorința pe care Isus ne-a lăsat-o: "Ca toți să fie una".

Fiecare și-a coborât privirea, cântând Sfinte Dumnezeule, în cadrul actului penitențial, implorând de la Dumnezeu iertare pentru că de multe ori ambiția ne conduce pe cărări greșite, pentru că uităm să ne îndreptăm pașii spre Cristos, pentru că nu de puține ori ne-am lăsat înșelați de minciună și falsitate și pentru că, poate din slăbiciune, nu respectăm mereu drepturile celor mai slabi. Fiecare a cerut de la Dumnezeu harul reconcilierii și al unității, pentru ca uniți în speranță să mărturisim prin viața noastră demnitatea de fii ai lui Dumnezeu, de frați între noi.

Împreună... căutăm să recuperăm armonia, tema propusă pentru această a șasea zi, a fost mesajul pe care ni l-a transmis și părintele predicator Aurel Ilieș, OFMConv, care a pus următoarele întrebări: Ce este armonia? Ce fel de armonie vrem să recuperăm? Căutând răspunsul la aceste întrebări, părintele i-a invitat pe toți cei prezenți să privească armonia sub trei aspecte.

În primul rând, există armonia creației lui Dumnezeu, armonia universului. Despre această armonie citim în primele capitole ale Sfintei Scripturi, care oglindesc perfecțiunea, măreția și armonia cu care Dumnezeu a creat lumea. În toată activitatea creativă a lui Dumnezeu, care a văzut că toate erau bune, vedem de fapt armonia universului.

Avem apoi armonia stânjenită de slăbiciunea omului, care începe odată cu păcatul strămoșesc, atunci când omul vrea să se depășească pe sine însuși și să fie deasupra lui Dumnezeu. Cu toate acestea omul realizează greșeala sa, realizează că nu poate deține toată cunoașterea. Astfel omul stânjenește armonia și de aici începe izvorul păcatelor prin minciună, prin frica omului de a-și recunoaște păcatul. Omul începe să distrugă armonia și dragostea de la început, îndepărtându-se de Dumnezeu, prin orgoliu, mândrie, ambiție, îngâmfare. Cu toate acestea, Dumnezeu a vrut ca armonia să continue trimițându-l pe Fiul său preaiubit, care ne provoacă pe toți să iubim și "ne instigă" ca împreună să recuperăm armonia. Fiecare trebuie să conștientizeze că adevărata evanghelie a lui Cristos nu poate fi descoperită și trăită doar de unul singur. Evanghelia ne invită la comuniune, la slujire, la iubire, la armonie. Părintele ne-a întrebat: Cât de dispuși mai suntem noi să slujim?, subliniind că pentru a exista o adevărată unitate trebuie înainte de toate să slujim, să renunțăm la noi înșine pentru cel de lângă noi.

În cele din urmă, armonia trebuie să fie năzuința omului de bunăvoință. Armonia este unitatea de măsură a credinței și a angajamentului nostru. Noi trebuie să ne rugăm bunului Dumnezeu să ne dăruiască fiecăruia o dragoste adevărată, o bunătate profundă, acceptare și respect față de aproapele căci având aceste lucruri putem recupera mai ușor armonia de la început.

După intențiile pe care fiecare le-a înălțat pentru unitate, a urmat binecuvântarea și stropirea cu apă sfințită, ca semn al reînnoirii noastre și ca pregustare a creației în care sperăm. Fiecare a cerut Domnului să devină curat și alb asemenea zăpezii. Cu mâinile împreunate ne-am rugat așa cum Cristos i-a învățat pe apostoli recitând din toată inima rugăciunea Tatăl nostru, iar intonând frumosul cântec Dona la pace, Signore ne-am dăruit unul altuia pacea exprimând astfel dorința profundă a inimii noastre, dorința de pace și unitate.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele Valeriano Giacomelli, superiorul mănăstirii "Don Orione" din Iași, vorbind în numele preoților și seminariștilor din mănăstire, a mulțumit tuturor celor care s-au unit în rugăciune la această celebrare, adresând și el îndemnul la armonie și iubire și cerând de la Dumnezeu o viață mai plină de har.

Ce bine ne este nouă aici! Ce bine ne simțim aici! Aceste cuvinte pe care apostolul Petru le-a adresat pe muntele Tabor lui Isus au fost și în inimile noastre la sfârșitul acestei celebrări. Cu toții ne-am dorit ca acele momente să nu se mai încheie, astfel încât unitatea să constituie o dimensiune esențială a inimii noastre. Cu toate acestea, invitația la a merge și a redescoperi armonia ne-a umplut inimile de speranță că putem și noi înfăptui prin viața noastră unitatea pe care o dorim atât de mult.

Andrei Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a șasea zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat