Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Relațiile cu Comuniunea Anglicană și Consiliul Metodist Mondial

Coincidențe și priorități în comun

De Anthony Currer

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Anul 2013 a fost un an important pentru relațiile dintre Biserica Catolică și Comuniunea Anglicană Mondială. A exista o dublă schimbare la vârfuri, cu alegerea unui nou papă și a unui nou arhiepiscop de Canterbury. O schimbare, în al doilea caz, anticipată de mult timp; în prima, oarecum surprinzătoare. Atât papa Francisc cât și arhiepiscopul Justin Welby au adus daruri mari noii lor slujiri, precum și o nouă emfază în relațiile dintre cele două comunități.

Coincidența acestei duble schimbări a fost evidențiată și mai mult de faptul că arhiepiscopul Welby a fost întronat la doar două zile după liturghia de inaugurare a pontificatului papei Francisc. Ceremonia de întronare în catedrala din Canterbury a rezumat bine câteva caracteristici ale Comuniunii anglicane, care numără actualmente optzeci și cinci de milioane de credincioși. Prezența de elemente tradiționale a amintit istoria lungă a creștinătății în Marea Britanie: arhiepiscopul a fost întronat pe catedra sfântului Augustin la Canterbury, folosită pentru aceste ocazii cel puțin din secolul al XIII-lea, și a sărutat Evangheliile din Canterbury, scrise în secolul al VI-lea în Italia și considerate că sunt cele dăruite sfântului Augustin de către papa Grigore. N-au lipsit nici aspecte - cum ar fi muzica și dansurile indiene și africane - care reflectau dimensiunea mondială a Comuniunii Anglicane, prezentă în o sută șaizeci și cinci de țări și creșterea mai ales în Africa.

Ceremonia a lăsat să se intuiască și unele trăsături ale aceluiași arhiepiscop Welby. Întronarea a avut loc la 21 martie, vechea dată a sărbătorii sfântului Benedict (data menținută de anglicani). O nouă compoziție muzicală, comandată pentru această ocazie de familia arhiepiscopului, a constituit cadrul pentru cuvintele introductive din Regula sfântului Benedict: "Ascultă, ascultă, fiul meu". Arhiepiscopul Welby este un oblat din ordinul sfântului Benedict și a vorbit de mai multe ori despre influența sfântului Ignațiu de Loyola și a noilor comunități catolice franceze asupra spiritualității sale. În noiembrie 2013, a invitat patru membri din comunitatea Chemin Neuf să stea la Lambeth Palace și să se roage în fiecare zi împreună cu el.

Puternica prezență a Bisericii africane a amintit și de două momente din viața trecută a arhiepiscopului: primul, în timpul în care avea funcții de conducere în sectorul petrolifer, responsabil cu dezvoltarea Africii occidentale; al doilea când, fiind canonic al catedralei din Coventry, era responsabil de International Centre for Reconciliation și se ocupa de proiecte de promovare a păcii îndeosebi în Nigeria. Deja în experiența sa trecută de om de afaceri, el și-a făcut auzit glasul în apărarea categoriilor mai slabe ale societății, neezitând să critice practicile fără prejudecăți ale economiei și finanțelor.

În sfârșit, a fost apreciabilă caracteristica ecumenică a întronării arhiepiscopului Welby. Inovând față de trecut, arhiepiscopul a semnat o convenție în timpul ceremoniei, concordând să colaboreze cu ceilalți președinți din Churches Together din Anglia. Cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și Monseniorul Mark Langham, oficial din același dicaster, erau printre oaspeții ecumenici, împreună cu mulți membri din ierarhia catolică din Anglia și Țara Galilor. Papa Francisc, în mesajul său de felicitare adresat arhiepiscopul Welby, s-a exprimat cu următoarele cuvinte: "Slujirea pastorală este o chemare de a merge în fidelitate față de Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos. Vă asigur de rugăciunile mele în timp ce asumați noile dumneavoastră responsabilități și vă cer să vă rugați pentru mine în timp ce răspund la noua chemare pe care Domnul mi-a adresat-o".

Este evidentă asemănarea dintre prioritățile noului arhiepiscop și curajoasele declarații ale papei Francisc. Pontiful este vestit pentru apelul său la "o Biserică săracă pentru săraci" și pentru critica sa la adresa acelor structuri și a acelor politici care promit bunăstare pentru toți, dar care după aceea n-o realizează: "Cei excluși continuă să aștepte" (Evangelii gaudium, nr. 54). Așa cum a făcut la Lampedusa, când a voit să atragă atenția cu privire la tragedia migranților, Sfântul Părinte continuă să ne amintească suferința prezentă în lume, într-o "globalizare a indiferenței".

Sinergia dintre noul pontif și noul primat al Comunității Anglicane a apărut clar atunci când, la 14 iunie 2013, arhiepiscopul Welby a venit în vizită la Roma pentru prima dată ca arhiepiscop de Canterbury. Cu acea ocazie, însoțit de Monseniorul Vincent Gerard Nichols, arhiepiscop de Westminster, el a voit să meargă înainte de toate la mormântul sfântului Petru și la cel al fericitului Ioan al XXIII-lea pentru a se reculege în rugăciune înainte de a-l vizita pe cardinalul Koch la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Arhiepiscopul Welby a avut o conversație privată cu papa Francisc în biblioteca Sfântului Părinte. Adresându-se arhiepiscopului, papa l-a salutat cu cuvintele folosite de Paul al VI-lea în fața arhiepiscopului Michael Ramsey: "Noi suntem fericiți să vă deschidem ușile și, odată cu ușile, inima noastră; pentru că noi suntem bucuroși și onorați (...) să vă primim «nu ca oaspete și străin, ci drept concetățean al sfinților și al familiei lui Dumnezeu» (cf. Ef 2,19-20)". Sfântul Părinte a exprimat apoi aprecierea sa fie față de munca teologică dusă înainte de Comisia Internațională Anglicană-Catolică, fie față de colaborarea care se desfășoară la toate nivelele, a amintit recenta luare de poziție a arhiepiscopului în apărarea instituției familiei bazate pe căsătorie și a menționat angajarea lor comună în promovarea păcii, îndeosebi în Siria, și a dreptății economice și sociale, pentru "a da glas strigătului săracilor".

Ca răspuns, Welby a recunoscut datoria sa fie față de doctrina socială catolică fie față de spiritualitatea noilor ordine din Biserica catolică din Franța. Venind în vizită la Roma, el a spus "mă pot simți acasă". A făcut referință la multe dintre tematicile menționate de Sfântul Părinte, subliniind îndeosebi importanța, din partea ambelor comuniuni, de a acționa în apărarea săracilor și a celor suferinzi și a legat angajarea ecumenică de promovarea păcii afirmând: "Numai dacă lumea va vedea că creștinii cresc vizibil în unitate va accepta, prin intermediul nostru, mesajul divin de pace și de reconciliere". În timpul prânzului la Domus Sanctae Marthae, după ce a celebrat rugăciune de la miezul zilei, papa Francisc și arhiepiscopul Welby au continuat să discute despre prioritățile lor comune. Sfântul Părinte a menționat drama traficului de femei și de copii și a sugerat o posibilă colaborare viitoare în acest domeniu.

Comisia Internațională Anglicană-Catolică (Anglican-Roman Catholic International Commission - ARCIC), care este organul oficial numit de cele două comuniuni pentru a duce înainte dialogul teologic, a ținut a treia întâlnire din a treia sa fază (ARCIC III) la mănăstirea "S?o Bento", la Rio de Janeiro, în Brazilia, de la 29 aprilie la 7 mai 2013, sub copreședinția arhiepiscopului de Birmingham, Bernard Longley, din partea catolică, și a arhiepiscopului David Moxon, din partea anglicană. În urma mandatului încredințat ei de papa Benedict al XVI-lea și de arhiepiscopul Rowan Williams în 2006, Comisia a examinat diferite cazuri specifice pentru a analiza cum acționează structurile respectivelor comunități în domeniul discernământului învățăturii etice. Luând în considerare convergențele existente între papa Francisc și arhiepiscopul Welby în jurul temelor referitoare la doctrina socială a Bisericii și traficul de ființe umane, este interesant de notat că primele cazuri studiate se refereau la teologia muncii și la învățătura Bisericii cu privire la sclavie. Al doilea domeniu de studiu cuprindea probleme care vor fi examinate în cursul următorului Sinod extraordinar al episcopilor despre familie. Îndeosebi, Comisia s-a ocupat de tema divorțului și a recăsătoririi. Este important de subliniat că, reflectând asupra acestor tematici, Comisia a voit mai degrabă să examineze respectivele procese de discernământ eclezial și respectivele procese decizionale, decât să încerce să furnizeze un răspuns la diferitele probleme etice. Făcând asta, Comisia a ales în mod deliberat cazuri specifice care exemplifică atât convergența cât și divergența dintre cele două tradiții.

Una din îndatoririle lui ARCIC III este să pregătească documentele de la precedenta reuniune (ARCIC II) pentru ca să fie prezentate respectivelor autorități. În timpul întâlnirii de la Rio de Janeiro, mult timp a fost dedicat tocmai acestui scop și au fost bune rezultatele. Tema receptării muncii lui ARCIC figura și pe ordinea de zi a conversațiilor informale anuale dintre Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comuniunea anglicană care au avut loc în luna noiembrie 2013 la Centrul anglican din Roma. Aceste conversații oferă oportunitatea pentru reprezentanți importante din ambele tradiții de a schimba informații și de a vorbi despre dezvoltările mai recente într-o atmosferă pozitivă, transparentă și informală. Întâlnirea din noiembrie a fost prezidată de episcopul secretar al Consiliului Pontrifical, Brian Farrell. Erau prezenți și cardinalul Koch, unii reprezentanți ai Anglican Communion Office și președinții celor două Comisii internaționale, ARCIC și International Anglican-Roman Catholic Commission on Unity and Mission (IAARCCUM). Acest ultim organ, Comisia Internațională Anglicană-Catolică despre unitate și misiune, a prezentat un proiect pentru a lansa un site web pe care să se publice material de arhivă al ARCIC. Prin acest sit, IARCCUM vrea să furnizeze un ulterior instrument pentru promovarea celor mai bune practici de colaborare ecumenică și pentru promovarea receptării muncii dialogului internațional.

În afară de asta, în 2013, cucernicul David Richardson a ieșit la pensie, terminând, după cinci ani, funcția sa de director al Centrului anglican și de reprezentant al arhiepiscopului de Canterbury la Sfântul Scaun. Richardson a fost un amic și un colaborator valoros pentru Consiliul Pontifical cu care a menținut un contact constant, contribuind la planificarea de evenimente, participând la schimbul de informații, furnizând o actualizare utilă cu privire la dezvoltările din cadrul Comuniunii anglicane. În momentul plecării sale, au fost celebrate în onoarea sa, la Oratoriul "Sfântul Francisc Xaveriu" din Roma, vesperele prezidate de cardinalul Walter Kasper, președinte emerit al Consiliului Pontifical. Predica a fost ținută de chiar de cucernicul Richardson și Monseniorul Mark Langham a exprimat cuvinte de apreciere pentru slujirea sa.

Succesorul cucernicului Richardson, atât ca director al Centrului anglican din Roma cât și ca reprezentant oficial al arhiepiscopului de Canterbury la Sfântul Scaun, este arhiepiscopul David Moxon, din Noua Zeelandă. Moxon este și copreședintele anglican al ARCIC, asumând această funcție în a treia fază a conversațiilor. Pentru arhiepiscopul Moxon au fost celebrate vesperele la 23 mai 2013, tot la Oratoriul "Sfântul Francisc Xaveriu", la care au participat episcopul Farrell și Monseniorul Langham.

Pe la sfârșitul anului 2013 au apărut două probleme de importanță considerabilă pentru relațiile noastre ecumenice. În luna noiembrie, sinodul general al Church of England a cerut Camerei episcopilor să pregătească drumul pentru un vot cu privire la hirotonirea episcopală a femeilor în iulie 2014. În aceeași lună noiembrie, arhiepiscopul de Canterbury și arhiepiscopul de York au publica "Raportul grupului de lucru al Camerei episcopilor cu privire la sexualitatea umană", cunoscut cu numele de Pilling Report. A fost subliniat că raportul nu este o nouă poziție a lui Church of England. Oricum textul prezintă optsprezece recomandări, între care una dintre principalele este o propunere pentru "conversații facilitate" pentru o perioadă de doi ani, așa încât, cum afirmă comunicatul oficial de presă, "creștinii care sunt în profund dezacord cu privire la semnificația Scripturii despre probleme referitoare la sexualitate și la chemarea de a trăi în sfințenie pentru persoane homosexuale ar trebui să înțeleagă mai clar respectivele preocupări și ar trebui să încerce să se perceapă unii pe alții ca autentici discipoli creștini".

În pofida dificultăților comportate de aceste probleme, anul s-a încheiat cu două importante semne de înțelegere și de colaborare, ambele transmise de arhiepiscopul de Canterbury. În predica sa de Crăciun, arhiepiscopul a afirmat: "Chiar și într-o economie care își revine, creștinii, slujitori ai unui Mântuitor sărac și vulnerabil, trebuie să acționeze pentru a-i sluji și a-i iubi pe săraci, așa cum ne-a amintit în anul trecut papa Francisc". Și, într-un interviu acordat în ajunul anului nou, arhiepiscopul de Canterbury l-a descris pe papa Francisc ca un "om extraordinar", adăugând: "Papa a fost excepțional de eficace. L-aș alege cu siguranță ca personalitatea anului".

Cât privește relațiile dintre Consiliul Metodist Mondial și Biserica Catolică, ele rămân puternice. Consiliul Pontifical a putut să se folosească de prețioasa asistență a slujitorului metodist din Roma, cucernicul Kenneth Howcroft, cu care au avut loc obișnuite consultări și schimburi de informații. În luna iulie, el a fost totuși ales președinte al Conferinței Metodiste și va trebui să părăsească funcția sa la Roma. Îi va urma cucernicul Timothy Macquibban, actualmente ministru principal al Cambridge Methodist Circuit și copreședinte al Oxford Institute for Methodist Theological Studies. Cu ocazia alegerii papei Francisc, episcopul Paulo de Tarso Oliveira Lockmann și episcopul Ivan Abrahams, președinte respectiv secretar general al Consiliului Metodist Mondial, au adresat Sfântului Părinte o scrisoare de felicitări, asigurându-l pe noul papă de rugăciunile lor: "Grație dialogului nostru teologic în decurs de circa patruzeci și cinci de ani, am descoperit cât de mult împărtășim «un singur Domn, o singură credință, un singur botez, un singur Dumnezeu Tată al tuturor» (Ef 4,5). Suntem bucuroși de numele pe care l-ați ales, pentru că toți creștinii cinstesc numele lui Francisc, un sfânt pe care îl avem în comun înainte de diviziunile din Biserica occidentală. Amintind acest apostol al săracilor, ne aflăm în compania lui John Wesley, fondatorul nostru, cu pasiunea sa pentru sfințenia inimii și a vieții și pentru sfințenia socială, care merge în întâmpinarea celor nevoiași".

De la 12 la 18 octombrie 2013, s-a reunit Dialogul Internațional Metodist-Catolic la Simpsonwood Conference Center la Norcross, în Georgia, în Statele Unite, pentru a treia întâlnire a celei de-a zecea faze a sa, sub copreședinția cucernicului David Chapman, din partea metodistă și, din partea catolică, a episcopului de Saskatoon, Donald Joseph Bolen, care l-a înlocuit pe Michael Ernest Putney, episcop de Townsville, care a trebuit să se retragă din funcția sa din motive de sănătate. Tema fazei actuale este "Chemarea universală la sfințenie". Diferitele contribuții au examinat punctul de vedere catolic și metodist despre antropologie, despre har, despre escatologie și despre sfinți.

Ca mărturie a apropierii cordiale și prietenești care caracterizează aceste întâlniri, Comisia de Dialog l-a primit din nou pe Geoffrey Wianwright, fost copreședinte metodist, și s-a folosit de experiența sa în timpul diferitelor sesiuni. În pofida condițiilor sale de sănătate, fost copreședinte catolic, Monseniorul Putney, a putu să se adreseze din Australia membrilor comisiei printr-o videoconferință. El a vorbit în ton personal despre modul său de a înfrunta boala și a asigurat rugăciunile sale pentru rezultatul bun al dialogului. Episcopul Putney este la rândul său prezent în intențiile membrilor comisiei. Emoționantă a fost scrisoarea adresată de el preoților din dieceza sa, care se încheie cu cuvintele: "Ca întotdeauna, sunt fericit să încredințez viața mea în întregime în mâinile lui Dumnezeu, care descopăr că mă iubește pe mine și pe toți în fiecare zi mai mult și mai mult decât mi-aș fi putut imagina".

(După L'Osservatore romano, 23 ianuarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat