Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a cincea zi

Împreună... am fost aleși pentru a trăi în comuniune este tema propusă pentru celebrarea din a cincea zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În Iași, celebrarea a avut loc în capela Fraților Școlilor Creștine, miercuri, 22 ianuarie 2013. La ora de rugăciune au fost prezenți numeroși credincioși, persoane consacrate și membrii comunității De la Salle din Iași. Părintele Emil Dumea, decan al facultății de teologie romano-catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza", a prezidat această celebrare fiind înconjurat la altar de unii preoți din parohiile și instituțiile din Iași.

Fratele Juan Barrera, superiorul mănăstirii "La Salle" din Iași, a adus salutul de bun venit tuturor celor prezenți la această celebrare. A invitat pe toți cei prezenți ca uniți în Duhul Sfânt, care este prezent în toate confesiunile lumii creștine, să se roage fierbinte pentru ca visul lui Isus - "Ca toți să fie una" - să se împlinească cât mai curând.

În cadrul celebrării penitențiale toți cei prezenți i-au cerut iertare lui Dumnezeu pentru mândria de care nu de puține ori dăm dovadă, pentru că de multe ori suntem prea timizi sau prea centrați în noi înșine și uităm să dăruim darurile primite de la el și celor din jurul nostru, pentru lipsa noastră de entuziasm și pentru că acceptăm prea ușor diviziunile existente între noi. În același timp fiecare i-a cerut lui Dumnezeu harul de a ne face mai conștienți de greșelile noastre, de lenea noastră, de păcatele noastre.

Prima lectură, luată din cartea profetului Isaia, ne-a reamintit tuturor că Dumnezeu este mereu prezent alături de noi și că teama noastră provine doar din neîncrederea în el. Noi suntem gloria lui Dumnezeu, suntem prețioși în ochii lui iar el ne iubește pe fiecare în parte. "Pentru că ești prețios în ochii mei, vrednic de cinste și eu pe tine te iubesc: dau oameni în locul tău și popoare în locul sufletului tău. Nu te teme, căci eu sunt cu tine" (Is 43, 4-5).

Psalmul responsorial a umplut inimile tuturor celor prezenți de speranță și ne-a arătat cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună.

Cea de-a doua lectură luată din prima scrisoare a sfântului apostol Ioan, i-a îndemnat pe toți cei prezenți să nu rătăcească în întuneric ci să umble în lumina lui Cristos, căci doar așa va exista comuniune deplină cu el și cu aproapele.

Fragmentul evanghelic propus pentru această celebrare a fost luată din evanghelistul Ioan, care ni-l prezintă pe Isus ca prieten al nostru. "Voi sunteți prietenii mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc"(In 15,14).

Porunca lui Isus este una singură: "Să vă iubiți unii pe alții, așa cum v-am iubit și eu pe voi". Noi trebuie să îndeplinim această poruncă pentru ca prietenia noastră cu Isus să aducă roade astfel încât: "Tatăl să vă dea tot ceea ce veți cere în numele meu" (In 15,16).

Omilia din cadrul acestei celebrări a fost rostită de părintele Iosif Dorcu, decan și paroh de Iași, care și-a început cuvântarea cu o pildă. Într-un sat de munte erau puțini copii, care pentru a ajunge la școală trebuiau să treacă printr-o pădure. La un moment dat niște răufăcători au pus o sârmă, care era greu de observat, între doi copaci din acea pădure, astfel încât toți copiii care treceau pe acolo nu vedeau sârma, se împiedicau și cădeau. Părinții îngrijorați că acasă copiii le ajungeau cu diferite răni, au început să aducă doctori, să construiască spitale, să aducă pază, să cumpere medicamente, dar nimănui nu i-a trecut prin minte să taie sârma cu pricina.

Aplicând această pildă la situația Bisericii, părintele a spus că în istoria noastră bimilenară cineva a venit și a pus o sârmă pe care nimeni nu o vede. Cu toții ne împiedicăm de ea, astfel încât nu mai putem nici măcar să ne mai întâlnim unii cu alții. Căutăm mereu diferite subterfugii, fără să vedem soluția cea mai simplă și să tăiem acea sârmă.

Tot ca o aplicație practică părintele a subliniat că în Iași, exceptând necreștinii, ateii, bolnavii și copiii, ne-ar fi trebuit 11 stadioane, ca cel din Iași, pentru ca toți creștinii să încapă pentru această oră de rugăciune. Cu toate acestea prezența este foarte scăzută. Secolul în care trăim ne dă posibilitatea de a duce vestea cea bună într-un timp relativ scurt, dar, cu toate acestea, după atâția ani, mai există disensiuni între creștini, de parcă nu am fi oameni ai iubirii și ai împăcării.

Părintele a încercat să explice celor prezenți că, de fapt, între catolici si ortodocși nu există nici o diferență de esență. Avem același crez, aceleași sacramente, aceeași țară sfântă, aceeași mântuire, sfinții sunt comuni, etc. Dar cu toate acestea problema este că se creează un limbaj diferit și există un fel de teamă că vom pierde ceva din identitatea noastră. Citându-l pe un vechi cardinal, părintele a spus că fiecare este dator să realizeze cum poate și unde poate ecumenismul. În acest sens Fericitul papă Ioan Paul al II-lea spunea că cel mai eficient ecumenism este cel al rugăciunii.

Cu toate acestea, între oameni mai există încă un fel de frică exagerată și o punere în față a canoanelor în fața Sfintei Scripturi, astfel încât se formează o inversiune a valorilor.

La sfârșitul omiliei, părintele a citit din scrisoarea de felicitare pe care patriarhul Daniel i-a trimis-o papei Francisc la instalarea sa ca pontif. Ne bucurăm de aceste cuvinte a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române și așteptăm cu bucurie noi și noi perspective de unire între cele două biserici. Poate că noi nu vom reuși să facem prea mult dar măcar din mintea noastră să tăiem sârma, să alungăm fricile, iar în mintea noastră să încolțească dorința profundă de rugăciune pentru unitate.

Când francezii au ajuns în Canada, în secolele XVI-XVII, au găsit un pământ bogat în resurse naturale și au fost ajutați de acele popoare. Sentimentul lor de recunoștință, a ajuns până acolo, încât corabia care l-a adus pe întemeietorul orașului Quebec, să fie botezată cu numele de Don Dieu, care înseamnă dar al lui Dumnezeu. Ca semn al păcii și ca un mod de a recunoaște darurile pe care ni le dă Dumnezeu, părintele Emil Dumea a invitat pe cei prezenți să-și dăruiască pacea folosind acest salut: Don Dieu!

După binecuvântarea finală, cei prezenți în mica dar călduroasa capelă, prin cântarea O Marie, O preadulce Mamă i-au implorat mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, pentru ca în această grădină a ei, România, așa cum a numit-o fericitul papă Ioan Paul al II-lea, să existe bucuria unității.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc joi, 23 ianuarie, ora 17.00 - în capela mănăstirii "Don Orione" (Păcurari).

Andrei Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a cincea zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat