Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiunea ecumenică "Oare Cristos a fost împărțit?"

Cu ocazia săptămânii pentru unitatea creștinilor a avut loc sesiunea ecumenică intitulată: Oare Cristos a fost împărțit? (1Cor 1,1-17). Aceasta este întrebarea care a însuflețit sesiunea ecumenică ce a avut loc în ziua de 21 ianuarie 2014, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Sesiunea a fost organizată de către Centrul de cercetare ecumenică și de dialog interreligios "Pax et unitas," din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, în colaborare cu Facultatea de Teologie Pastorală, Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Academia istorico - juridică - teologică "Petru Tocănel" și Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan.

Din partea Bisericii Romano-Catolice, a participat Excelența sa Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, iar din partea Bisericii Ortodoxe a participat PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu - vicar al Episcopiei Ortodoxe a Romanului și Bacăului.

La expunerea tematicii au fost prezenți frații studenți, seminariștii catolici și ortodocși, mulți preoți ortodocși și credincioși, persoane marcante din sânul celor două Biserici, pentru a arăta caracterul ecumenic al acestei întâlniri.

Moderatorul sesiunii științifice a fost pr. conf. univ. dr. Damian Pătrașcu, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, care a dat cuvântul de deschidere vicarului provincial, pr. Iacob Fabian, acesta aducând și salutul din partea părintelui provincial și totodată salutul de bun venit și de mulțumire.

Părintele moderator a urat tuturor roade îmbelșugate care se dobândesc în împărăția lui Dumnezeu prin unitatea creștină, sinceritate și transparență în curăția inimii prin harul lui Dumnezeu. După aceasta a urmat prima parte intitulată: Ierarhi în dialog, unde părintele moderator le-a adresat câteva întrebări.

*

Ierarhi în dialog

Pr. Damian Pătrașcu: Preasfințite Ioachim Băcăoanu, în perioada 1991-1994 ați studiat la Institutul "Saint-Serge" din Paris, unde, sub coordonarea renumiților teologi Boris Bobrinskoy și Olivier Clement, ați obținut doctoratul cu teza: "Îndumnezeirea omului în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae". Ce ne puteți spune despre această perioadă petrecută în Franța și despre relația cu marii teologi ai lumii?

PS Ioachim Băcăuanul: A pleca din centrul Carpaților la Paris în aceea vreme nu a fost prea ușor, plecasem din ascultare, aceasta fiind voința lui Dumnezeu. Fiul s-a supus Tatălui. Un drum al restaurării noastre. Ca o albină am încercat să adun nectarul cunoștințelor. Am avut prilejul să văd teologia prin filtrul profesorilor de la Saint Serge. Prin dialog mi-am îmbogățit tezaurul spiritual. În aceea lume nouă poți cădea în dizolvare. Cum să îți structurezi identitatea într-un context de secularizare, dar fără însă al nesocoti pe celălalt? Olivier Clement m-a învățat structurarea identității și cum să mă simt acasă pretutindeni. Aceasta este și menirea ecumenismului! M-a învățat să nu mă simt străin într-o țară străină, m-am simțit mai ortodox la Paris!

Preasfințite Petru Gherghel, stema episcopală a Excelenței Voastre are ca moto: "Ca toți să fie una!", citat preluat din In 17,11. De ce acest citat și cum v-a călăuzit această rugăciune a lui Cristos în ministerul episcopal până acum?

PS Petru Gherghel: E minunat să știm că suntem ai lui Dumnezeu, o familie. Stema episcopală "Ca toți să fie una!" (In 17,11) constituie un adevărat program al misiunii mele episcopale. "Ca toți să fie una" mi-am oferit viața de episcop și de păstor pentru unitatea Bisericii și a lumii. Această deviză a început de acasă. Bucuria în unitatea familiei! La seminar am avut un climat de familie. Ca episcop am pus accent pe colegialitate. Am luat ca stemă acest moto de la cina cea de taină care arată comuniunea dintre apostoli și Isus. Este o căutare, o dorință de a realiza această unitate în familie, școală, dieceză, este necesară și corespunde dorinței lui Cristos. Mă bucur că am avut raporturi cu ortodocșii. Cristos nu a fost împărțit, noi suntem diferiți. La Iași, cu actualul patriarh Daniel, am dorit aceste întâlniri ecumenice, dar este dureros că nu am reușit întotdeauna!

Pr. Damian Pătrașcu: Preasfințite Ioachim, Preasfințite Petru, din informațiile apărute în ultima vreme în mijloacele media, anul acesta vor avea loc mai multe evenimente cu un puternic impact ecumenic. Înainte de toate, vizita papei Francisc împreună cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I în Țara Sfântă, în perioada 24-26 mai, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la o altă binecuvântată întâlnire, cea dintre papa Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic Atenagora (care era de origine aromână, la fel ca si secretarul său, părintele și teologul Andrei Scrima); apoi convocarea patriarhului ecumenic Bartolomeu I, adresată patriarhilor și arhiepiscopilor tuturor Bisericilor Ortodoxe la o întâlnire la Istanbul, în luna martie a anului curent, pentru un schimb de opinii asupra lucrărilor și timpilor pentru comisia pregătitoare a Sinodului panortodox, prevăzut pentru 2015. Ce ne puteți spune despre aceste evenimente? Ce este un sinod panortodox? Acest sinod din 2015 ar urma să fie al VIII-lea ecumenic, căci ultimul a avut loc în 787. Este cred, firească întrebarea: Cum vedeți preasfinția voastră acest sinod, pregătirile sale, importanța și prioritățile acestuia? Aceeași întrebare aș dori să o adresez și Preasfințitului Petru, care a avut deja prilejul de a mai participa la diferite sinoade și în decursul anilor.

PS Ioachim Băcăuanul: În ortodoxie noi accentuăm sinodalitatea. Sinodul este cuvântul formativ al Bisericii la nivelul cel mai înalt și ne arată calea de urmat. Bisericile autonome, autocefale, discută toate probleme pentru ortodoxia universală. Se dorește un sinod panortodox, probabil va avea loc în 2015, acesta va fi posibil numai să nu vină parusia! La Iași, în timpul lui Petru Movilă, a avut loc un sinod la care au participat membri din Rusia, Ierusalim unde s-au adoptat baza de credință catehismul, calendarul, primirea în ortodoxie și alte probleme. Importantă este trăirea credinței.

PS Petru Gherghel: Noi am învățat de la Biserica Ortodoxă ce este sinodalitatea. Patriarhul Atenagora după îmbrățișarea cu Papa Paul al VI-lea a venit în România, am văzut poziția sa "a venit ceasul", pașii spre unitate îi datorăm lui. La Ierusalim va avea loc o rugăciune de comemorare a acestui eveniment dintre Atenagora și Paul al VI-lea. Avem nevoie de această unitate în Europa creștină ce trece printr-o perioadă dificilă de deschidere spre alții. Am participat la șase sinoade în decursul episcopatului și toți episcopii dezbăteau anumite probleme, însă Sfântul Părinte tăcea și asculta. În rugăciune, ascultând pe ceilalți. Apoi ridica mâna și spunea: "Pot să pun și eu o întrebare?" Papa Francisc, episcopul Romei, are un cuvânt de spus în istorie, ne oferă principiul unității. Aceste realități ne dau și nouă o speranță! Cred că sărbătoarea Rusaliilor ar constitui un alt moment oportun pentru a ne mai ruga împreună.

PS Ioachim Băcăuanul: Știe cineva unde s-a născut papa Paul al VI-lea? (La această întrebare îi răspunde cineva din sală: "La Brescia"). La Brescia am vizitat Biserica "San Giuliano" care ilustrează într-o frescă întâlnirea ecumenică dintre Atenagora și papa Paul al VI-lea. De ce Brescia nu poate fi capitala ecumenismului? E nevoie de cunoaștere și de recunoaștere pentru a putea vedea chipul lui Dumnezeu în noi. Ne gândim la evenimente mai mici. Poate Romanul va deveni capitala ecumenismului? Toate drumurile trec prin Roman!

Pr. Damian Pătrașcu: Titlul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an este: "Oare a fost Cristos împărțit?", text luat din 1Cor 1,1-17. Apostolul neamurilor, în fața disensiunilor apărute în comunitatea din Corint, le pune creștinilor de acolo această întrebare. Raportând întrebarea la realitatea noastră, ce ne puteți spune în această privință?

PS Ioachim Băcăuanul: Cristos rămâne același în ființă. Cristos nu poate fi împărțit. Dacă fiecare ar da tonul său, s-ar crea armonie, simfonie, Dumnezeu se află în toate și în toți. Noi, oamenii, am rupt cămașa lui Cristos. Creștinismul nostru este trăirea autentică a Evangheliei și nu o religie inserată printre atâtea alte religii. Cristos ne cheamă la unitate, de ce să-l împărțim pe Cristos?

PS Petru Gherghel: Nu sunt mai mulți Cristoși! Există un unic Cristos ce se dăruiește tuturor, nu se epuizează și ne mântuiește. Noi nu avem o religie, un sistem, ci o persoană. Papa Benedict al XVI-lea insista asupra lui Cristos ca persoană.

Pr. Damian Pătrașcu: Trăim împreună pe acest pământ binecuvântat al Moldovei de sute de ani. Cum vedeți relația dintre Bisericile noastre și care credeți că este lucrul cel mai urgent și important de înfăptuit în viitorul apropiat?

PS Ioachim Băcăuanul: Unitatea în diversitate! În această lume a secularizării, a incertitudinii valorilor. Propovăduirea Evangheliei până la sfârșitul veacurilor. Într-o lume unde nu mai există nici un profet, sfinții nu mai au nici o relevanță, machiavelismul prezent în democrație. În această situație: "Rămâneți în iubirea mea, căci fără de mine nimic nu puteți face!"

PS Petru Gherghel: Toți să îl avem pe Cristos și să nu spunem că celălalt nu îl are pentru că nu-i ca mine. Împreună să îl descoperim pe Cristos în credința noastră. Dacă prețuim tainele sfinte îl avem pe Cristos. Ce bine e când frații în Domnul se iubesc! Aș vrea să intru într-o Biserică Ortodoxă să mă închin, pentru că acolo e Cristos. Oriunde în lume să mă pot închina lui Cristos. Acesta este idealul de realizat în lume!

Pr. Damian Pătrașcu: Ultima întrebare vrea să fie, de fapt, o invitație. Vă rugăm ca să vă puneți reciproc câte o întrebare, la care, dacă este posibil, și să răspundeți.

PS Ioachim Băcăuanul: Ce așteptați de la Cristos?

PS Petru Gherghel: Harul său și Duhul său Sfânt să mă lumineze pentru a vedea în celălalt pe Cristos ca împreună să ne rugăm și să ne iubim. Trebuie să ne apărăm familia în fața problemelor actuale!

PS Petru Gherghel: Ce duce Biserica Ortodoxă la acest sinod panortodox. Ce duce ca specific acolo?

PS Ioachim Băcăuanul: Nu aș putea spune cu ce mesaj, dar voi lua în ordinea de zi a sinodului această problematică. Biserica noastră ortodoxă este una reprezentativă. Vocea patriarhului Daniel este cunoscută în ortodoxie. Mesajul nostru ar fi să rămânem uniți într-un singur Dumnezeu. Sper ca acest sinod să ne arate calea spre limanul mântuirii.

Dialogul a continuat în ultima parte prin adresarea unor întrebări din partea publicului.

Dacă Cristos nu a fost împărțit și noi nu suntem împărțiți, pe noi ce ne desparte?

PS Petru Gherghel: Avem de respectat niște canoane, niște norme. Ne rămâne dialogul dragostei.

PS Ioachim Băcăuanul: Pe noi ne desparte egoismul. Cine renunță la un tezaur liturgic, monahal. Este foarte greu! Când plecăm de aici, plecăm cu taina celuilalt în sufletul nostru. Spunea cineva: lăsați preoții să discute dogmele pe o insulă și poporul va înfăptui unirea. Cristos ne-a chemat către iubire în Duhul Sfânt, să ne unească el!

Se va realiza o strategie de păstrare a tezaurului?

PS Ioachim Băcăuanul: Fiecare să păstrăm darul nostru! Trebuie să ne protejăm darul nostru comun. Noi sperăm că păstrăm veghea asupra tezaurului. Noi, creștinismul, în această lume secularizată, nu ne cunoaștem, nu știm unde ne situăm. Evanghelia nu este o platformă politică. În acest context al conglomeratului este greu să ne recunoaștem, dacă nu știm cine suntem. În lumea pragmatică, consumistă unde este Dumnezeul nostru? Să ne unească lucrurile comune! Cristos vine de sus în jos pentru a ne forma pe noi.

Pr. Damian Pătrașcu: Sigilăm acest dialog cu dialogul rugăciunii. Duhul lui Cristos a fost prezent în mijlocul nostru.

Programul s-a încheiat cu o rugăciune ecumenică în capela institutului. Spiritul ecumenic pe care toți au încercat să îl trăiască este necesar conviețuirii noastre este totodată dorința lui Cristos ca "toți să fie una" (In 17, 21).

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Roman: Sesiunea ecumenică "Oare Cristos a fost împărțit?"

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat