Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a patra zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat marți, 21 ianuarie 2013, la biserica "Sfântul Anton", unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan și paroh de Iași, avându-i alături la altar pe pr. paroh Alois Farțadi, numeroși preoți din Iași și din împrejurimi. La celebrare au participat numeroase persoane consacrate și mulți credincioși care, în ciuda vremii mohorâte, au dorit să fie prezenți la această oră de rugăciune în speranța de a contribui fiecare, prin rugăciune, la împlinirea testamentului spiritual pe care ni l-a lăsat Isus "Ca toți să fie una!".

Fiecare dintre cei prezenți a conștientizat că unitatea se poate construi doar împreună, și tocmai de aceea prin cântarea Sfinte Dumnezeule care a avut loc în cadrul actului penitențial, toată comunitatea a implorat ca mila lui Dumnezeu să coboare asupra lor, având încredere că Dumnezeu este un Dumnezeu care împlinește cuvântul său, care nu uită promisiunile sale.

După proclamarea lecturilor și a Evangheliei, pr. dr. Ștefan Lupu, profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, a reamintit tuturor celor prezenți de necesitatea societății de a avea încredere în Dumnezeu, un Dumnezeu care rămâne mereu fidel cuvântului său. El a început omilia nuanțând un sfat pe care ni-l dă papa emerit Benedict al XVI-lea, care spune că nu de puține ori ni se întâmplă să vedem o persoană că este tristă, deprimată. În acele momente, ne îndeamnă sfântul părinte, trebuie să îi amintim acelei persoane de un eveniment plăcut din viața ei, deoarece amintirea plăcută a trăirii de atunci și speranța care se sădește în inima acelei persoane, pot duce la vindecarea ei și o pot ajuta să meargă înainte.

În prima lectură, luată din Cartea Lamentațiunilor, citim: "Amintește-ți de suferința și de amărăciunea mea, de venin și de pelin. Sufletul meu își amintește și este deprimat în mine" (3,19-20). Părintele a exprimat prin aceste cuvinte situația eclezială din zilele noastre, o situație de deprimare, de separare. Cu toate acestea este un cuvânt care ne poate ridica din această stare de deprimare, care să ne facă să înaintăm pe drumul nostru și să ne dea un motiv de speranță. Acest cuvânt este Biserica. Amintirea Bisericii unite din primul mileniu este, cu adevărat un motiv de speranță căci "bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările lui nu s-au terminat" (Lam 3,22).

Părintele a ținut să reamintească tuturor că Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care-și împlinește cuvântul său, e fidel. Tema fidelității lui Dumnezeu față de cuvântul său, o întâlnim foarte des atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament. Dar care este Cuvântul lui Dumnezeu? În Cartea Genezei găsim imaginea unui Dumnezeu care creează toate prin Cuvântul său. Ce frumos ar fi să vedem prezența noastră ca niște cuvinte rostite de Cuvântul lui Dumnezeu, căci astfel rămânerea noastră în existență ar depinde de Cuvântul lui Dumnezeu.

În prologul din Evanghelia după sfântul Ioan, găsim din nou aceeași afirmație din Cartea Genezei doar că de această dată acest Cuvânt nu a rămas doar rostit ci a luat carne omenească, întărind astfel fidelitatea lui Dumnezeu față de Cuvântul său, iar noi trăim această realitate de cuvinte, care aparțin de Cuvântul lui Dumnezeu. Biserica trebuie înțeleasă astfel ca o continuitate a Cuvântului care s-a întrupat, a murit pentru noi, a înviat glorios din morți, l-a trimis pe Duhul Sfânt, iar toți care aderă și cred în acest Cuvânt fac parte din Biserica sa, căci ei înșiși devin cuvinte și au în ei trupul lui Cristos.

În Evanghelia după sfântul Luca, Zaharia ne dă mărturie despre această fidelitate a lui Dumnezeu deoarece el însuși a experimentat-o în viața sa. Cuvântul promis prin sfinții proroci de către Dumnezeu că îl va trimite pe Mesia îi dă acum lui Zaharia un semn că își va împlini cuvântul său. Prin mărturia lui de credință Zaharia îl binecuvântează pe Dumnezeu pentru fidelitatea sa de nezdruncinat.

Dacă fidelitatea lui Dumnezeu față de Cuvântul său este de nezdruncinat, nu tot la fel este și fidelitatea noastră. Astfel că în aceste zile când ne rugăm pentru unitate trebuie să ne recunoaștem și infidelitatea noastră la cuvântul dat la Botez, când am făgăduit că vom crede în Dumnezeu.

Sfântul Augustin cerea ca ori de câte ori mergem la sfânta Împărtășanie și spunem "Amin", să conștientizăm că, de fapt, îi spunem Amin lui Cristos și Bisericii sale. Părintele ne-a întrebat: "Mai este conștient acest Amin?"

În lectura a doua, luată din Scrisoarea către Evrei, autorul cere creștinilor să se apropie cu încredere de sanctuarul cerului. Doar acolo ne putem întâlni cu toată familia lui Dumnezeu. Același autor ne face niște recomandări care ne sunt foarte utile în acest drum ecumenic cerându-ne "să ne apropiem deci de Dumnezeu cu o inimă sinceră, cu siguranța pe care o dă credința, cu inima curățită de ceea ce pătează conștiința noastră, cu trupul spălat cu o apă curată. Să ținem cu tărie mărturisirea speranței neclintite, căci cel care a făcut promisiunea este credincios cuvântului dat. Să fim unii pentru alții un imbold la iubire și fapte bune. Să nu neglijăm adunările noastre, cum și-au luat unii obiceiul, ci să ne încurajăm unii pe alții..." (Evr 10,22-25 )

Părintele a încheiat spunând că fără credință neclintită și speranță nu putem continua acest drum al unității, pentru că adevărata unitate se bazează pe fidelitatea lui Dumnezeu dar și pe bunăvoința creștinilor care renunță la orgoliul lor, la egoismul lor.

Cântecul Dona nobis pacem a exprimat dorința profundă de pace și de unitate, iar pe fața tuturor celor prezenți se simțea bucuria, speranța și încrederea că Dumnezeu este fidel Cuvântului său, un Dumnezeu care nu îi poate dezamăgi niciodată.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh Alois Farțadi a subliniat și el că ecumenismul spiritual reprezintă un schimb reciproc de daruri spirituale, iar rugăciunea pentru unitatea creștinilor este o rugăciune stimulantă care implică schimbul între identitatea noastră personală și cea confesională. El a mulțumit preoților prezenți la această celebrare, persoanelor consacrate și celor prezenți în Biserică, pentru că au răspuns cu bucurie la invitația lui Isus "Ca toți să fie una".

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc miercuri, 22 ianuarie, ora 17.00 - în capela Fraților Școlilor Creștine, Iași (Cart. Aeroport).

Andrei Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a patra zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat