Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fiumicino: Cea de-a 100-a zi a emigranților

Duminică, 19 ianuarie 2014, comunitatea catolică românească din Dieceza de Porto-Santa Rufina (Italia), împreună cu emigranții catolici din Sri Lanka, Polonia, India, Nigeria, Filipine, Bulgaria, Slovacia s-au adunat la Fiumicino pentru a sărbători Ziua Emigranților, care a avut ca temă: "Migranți și refugiați: spre o lume mai bună".

În ciuda ploii torențiale, dar cu dorința de a ne aduna în jurul episcopului diecezei, Mons. Gino Reali, mai mulți emigranți catolici din acest teritoriu au început să se adune în biserica "Stella Maris" din Fiumicino, începând cu ora 15.30. De la ora 16.00, în sala de teatru a parohiei, diaconul Enzo Crialesi, responsabilul diecezan cu emigranții, după ce a prezentat fiecare familie de emigranți a lăsat acestora mai bine de 10 minute, timp în care aceștia au putut prezenta ceva din frumusețile și tradițiile țărilor de origine.

Din cauza vremii nefavorabile, în acest an prezența emigranților la acest eveniment a fost mai redusă, motiv pentru care comunităților de nigerieni, filipinezi, srilankezi și români li s-a alocat mai mult timp în cadrul acestui moment cultural. De aceea comunitatea de polonezi, slovaci și bulgari, fiind în număr foarte redus, nu au mai prezentat nimic din tradițiile lor culturale. La acest eveniment cultural comunitatea catolică românească a prezentat trei cântece tradiționale românești și au dansat sârba studenților.

Momentul culminat al acestei zile a fost sfânta Liturghie internațională de la ora 17.30, celebrată de Mons. Gino Reali, la care au concelebrat capelanii familiilor de emigranți (pr. Nicola, pr. Gian Carlo, Mons. Dario, pr. Lulash, pr. Vladimir, pr. Matteo și pr. Adrian Chili), parohul acestei biserici, pr. Walter și alți preoți străini care desfășoară serviciul pastoral în diferite parohii din dieceză. Pentru a da spațiu fiecărui grup de emigranți, lecturile, cântecele și intențiile la rugăciunea credincioșilor au fost prezentate în diferite limbi (engleză, poloneză, filipină, română și italiană). În limba română am cântat Psalmul responsorial, o intenție la rugăciunea credincioșilor și cântecul final de la Liturghie.

În cuvântul de învățătură Mons. Gino Reali a dorit să-i felicite pe toți emigranții prezenți în această dieceză, în special pentru curajul pe care îl au în transmiterea credinței chiar și în afara țării lor de origine. Plecând de la lecturile zilnice și mesajul transmis de papa Francisc pentru această zi a încheiat predica spunând: "Dragi emigranți să nu vă pierdeți speranța, că și vouă vă este rezervat un viitor mai sigur!". Episcopul Gino a dorit să mulțumească și preoților care se ocupă de pastorația emigranților, încurajându-i și reamintindu-le că e mereu alături de fiecare comunitate de emigranți, în special cu rugăciunea.

După hrana spirituală a cuvântului și a pâinii euharistice, toți cei prezenți au avut bucuria de a-și întări și forțele trupești, prin agapa frățească organizată de emigranți, imediat după sfânta Liturghie. În acest fel am avut din nou ocazia de a ne bucura de specialitățile pregătite și oferite de familiile de emigranți prezente la sărbătoare. Nu puțini au fost aceea care au lăudat specialitățile noastre românești, în special sarmalele, dulciurile și vinul, oferit de românii catolici prezenți la acest eveniment.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Fiumicino: Cea de-a 100-a zi a emigranților


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat