Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În dialogul cu Bisericile ortodoxe orientale

Pentru o filozofie a întâlnirii

De Gabriel Quicke

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

În lunile trecute, am văzut imaginile cu sirieni care fug din țara lor pentru a căuta refugiu în Liban, în Iordania și în Irak. Situația acestor refugiați ne duce din nou cu gândul la creștinii care trăiesc în Orientul Mijlociu, într-un teritoriu care se extinde de la văile Tigrului și Eufratului la fluviul Nilului. Această realitate dureroasă ne amintește că Cristos este și astăzi suferind și sărac. Lui Cristos încă îi este foame, sete și frig. Papa Francisc a exprimat de mai multe ori îngrijorarea sa față de situația acelor creștini care îndură consecințele tensiunilor și conflictelor în multe regiuni din Orientul Mijlociu. Sfântul Părinte ne-a invitat să postim și să ne rugăm pentru pacea în Siria și în alte țări sfâșiate de război. Caritatea eclezială vrea solidaritatea și pacea, vrea să-l hrănească pe Cristos înfometat, să-i dea de băut lui Cristos însetat, să-l îmbrace pe Cristos despuiat, să-l viziteze pe Cristos bolnav și să-l primească pe Cristos exilat.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor are contacte frecvente cu Bisericile de apartenență ale acestor creștini. Aici este prezentată în continuare o scurtă panoramă a activității ecumenice care implică Bisericile din Orientul Mijlociu sau care a provenit din activitatea lor misionară.

Reprezentanți ai Bisericii Catolice și ai Bisericilor Ortodoxe Orientale, adică Bisericile antice cu care despărțirea dăinuie din secolul al IV-lea și al V-lea, s-au reunit de la 23 la 27 ianuarie 2013 ca membri ai Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Orientale, sub co-președinția, din partea catolică, a cardinalului Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și, din partea ortodoxă, a mitropolitului Bishoy de Damiette, din Biserica Ortodoxă Coptă. Întâlnirea a avut loc la Roma la Domus Internationalis Paulus VI, găzduit de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Membrii Comisiei au aprofundat studiul comuniunii și al comunicării existente între Biserici până la jumătatea secolului al V-lea al istoriei creștini, precum și studiul importanței pe care a avut-o martiriul și monahismul în viața Bisericii primare. În mod deosebit, a fost examinat rolul recunoașterii reciproce a sfinților. Mare parte din timp a fost dedicată evaluării atente a unei schițe de document cu titlul The Exercise of Communion in the Life of the Early Church and its Implications for our Search for Communion Today.

Cât privește raporturile cu Bisericile Malankareze din India, din 1989, două dialoguri paralele au loc o dată pe an în Kerala (India de Sud): unul cu Biserica Siro-Ortodoxă Malankareză și celălalt cu Biserica Ortodoxă Siro-Malankareză. Aceste dialoguri se ocupă îndeosebi de probleme legate de trei tematici: istoria Bisericii, ecleziologia și mărturia comună. Delegația catolică cuprinde reprezentanți ai Sfântului Scaun (conduși de episcopul secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Brian Farrell) și membri din Biserici de rit diferit: din Biserica Latină, din Biserica Siro-Malabareză și din Biserica Catolică Siro-Malankareză.

Comisia mixtă de dialog dintre Biserica Catolică și Biserica Siro-Ortodoxă Malankareză a ținut a șaisprezecea întâlnire a sa la Centrul patriarhal din Puthencruz la 16 decembrie 2013. Întâlnirea era co-prezidată de episcopul Farrell și de Kuriakose Mar Theophilose, mitropolit și vicar patriarhal în Germania, Elveția și Austria. Printre principalele puncte din ordinea de zi figurau slujirea petrină conform tradiției liturgice și patristice siriene și reflecția asupra unui document produs în octombrie 2010 de Consultarea teologică dintre ortodocși nord-americani și catolici, intitulat Steps Towards A Reunited Church: A Sketch Of An Orthodox-Catholic Vision For The Future.

Comisia mixtă de dialog dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Siro-Malankareză s-a reunit pentru a douăzeci și treia întâlnire a sa la Sophia Centre din Kottayam, în zilele de 18 și 19 decembrie 2013. Co-președinții erau episcopul Farrell și mitropolitul Gabriel Mar Gregorios, președinte al departamentului pentru relațiile ecumenice ale Bisericii Ortodoxe Siro-Malankareze. Diferite teme au fost discutate, între care lucrarea Duhului Sfânt și reînnoirea spirituală a Bisericii, fundamentul și înțelegerea epistemologică a dreptului canonic în tradiția ortodoxă și provocările ridicate de penticostali și de noile biserici creștine. Comisia mixtă lucrează actualmente la un document despre practica principiului economiei în administrarea sacramentelor altor creștini în situații pastorale specifice dintr-un punct de vedere ortodox și despre principiile teologice catolice referitoare la administrarea sacramentelor altor creștini.

Întâlnirile ecumenice și schimbul de vizite ne amintesc că dialogul nu poate să fie separat de viața Bisericilor. Dialogul adevărului și dialogul carității sunt strâns unite. O vizită ecumenică duce la o mai bună înțelegere reciprocă și aceasta este la rândul său necesară pentru a face să înainteze dialogul teologic și să se creeze punți de încredere reciprocă și de prietenie. Tawadros al II-lea, papă de Alexandria și Patriarh al Scaunului Sfântului Marcu, conducător al Bisericii Copte Ortodoxe din Egipt (Biserica creștină cea mai mare în Orientul Mijlociu), a făcut o vizită de cinci zile la Roma, prima sa vizită în afara Egiptului de când a fost întronat. Călătoria la Roma i-a dat oportunitatea de a întâlni, în afară de diferitele comunități copte prezente în Italia, pe papa Francisc, care l-a primit într-o audiență privată la 10 mai 2013 și a avut un moment de rugăciune împreună cu el. Înainte de audiență, patriarhul a mers și la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Întâlnirea cu papa Francisc a avut loc la patruzeci de ani de distanță de la istorica întâlnire dintre Paul al VI-lea și predecesorul lui Tawadros al II-lea, Shenouda al III-lea, în cursul căreia a fost semnată o declarație comună care afirma angajarea celor două Biserici în promovarea reconcilierii și unității.

O altă vizită vrednică de menționat a fost aceea a lui Baselios Martoma Paulose al II-lea, catholicos al Orientului și mitropolit malankarez, care l-a întâlnit pe papa Francisc la 5 septembrie 2013. El a vizitat și mormântul apostolului Petru și a fost primit la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Vizitele ecumenice scot în evidență un fapt: persoanele nu au pur și simplu o întâlnire și un dialog; fiecare persoană este o întâlnire, fiecare persoană este un dialog. Această filozofie a întâlnirii cere o "spiritualitate de comuniune", un "ecumenism de viață". Prin primire și prietenie rănile din trecut se pot vindeca și ceea ce ne despărțea poate să devină o reînnoită oportunitate de vindecare.

(După L'Osservatore romano, 21 ianuarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat