Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a doua zi

"Oare a fost Cristos împărțit?" Această întrebare a sfântului apostol Paul i-a provocat la 19 ianuarie 2014 pe toți cei prezenți la cea de a doua celebrare din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în capela mănăstirii "Surorile Providenței" din Iași (zona Bucium). Celebrarea a fost prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan și paroh de Iași, fiind înconjurat la altar de pr. Fabian Doboș, pr. Alois Fechet, pr. Daniel-Nicu Butacu, pr. Petru Tamaș, pr. Petru Sescu și pr. Marius Bereșoaie, FDP. În capelă s-au unit în rugăciune numeroase persoane consacrate, seminariști de la Seminarul "Don Orione" din Iași, precum și numeroși credincioși ieșeni și nu numai.

După actul penitențial, celebrarea a continuat citându-se un fragment din mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru celebrarea celei de-a 47-a Zile Mondiale a Păcii. Papa afirmă: "Fraternitatea este o dimensiune esențială a omului, care este o ființă relațională. Conștiința vie a acestei raționalități ne face să vedem și să tratăm fiecare persoană ca pe o adevărată soră și un adevărat frate".

Toți cei prezenți au ascultat cu bucurie și plini de speranță cuvintele frumoase ale părintelui Fabian Doboș, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza", rostite în cadrul scurtei omilii.

Părintele a vorbit despre "dor" un cuvânt scurt dar care exprimă realități profunde. Pornind de la un fragment din cea de-a doua lectură, luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni - unde apostolul își exprimă dorul față de filipeni spunând: "Martor îmi este Dumnezeu că mi-e dor de voi toți și am aceeași duioșie față de voi pe care o are Isus Cristos" (Fil 1,7) - părintele a afirmat că dorul este o cauză eficientă a mântuirii și a vorbit despre trei manifestări ale acestuia. Înainte de toate este dorul lui Dumnezeu după om, apoi este dorul omului după Dumnezeu și nu în cele din urmă este dorul omului după om.

În fragmentul din Evanghelia după Sfântul Ioan, s-a vorbit despre întruparea lui Cristos, care este, de fapt, împlinirea dorului de veacuri a lui Dumnezeu. Manifestările de dor ale lui Dumnezeu, afirma părintele, le găsim în chemarea lui Adam, acolo unde Dumnezeu îl caută pe omul creat de el, în cuvintele lui Isus de pe cruce, când spune: "Mi-e sete", cuvinte care exprimă dorul lui Isus față de sufletele oamenilor. În viața de zi cu zi Isus ne duce dorul prin tabernacol, unde ne așteaptă cu nerăbdare pe toți. Dorul de oameni a lui Dumnezeu este echidistant, veșnic și dezinteresat. În ceea ce privește dorul oamenilor către Dumnezeu, nu de puține ori realizăm că acesta este temporar, selectiv și interesat.

Un model de dor îl avem în sfinți care l-au căutat mereu pe Dumnezeu, părintele amintindu-l aici și pe episcopul martir Anton Durcovici, care neîncetat și-a manifestat dorul profund de Dumnezeu, și care prin suferințele sale, iar mai târziu prin jertfa propriei vieți a ajuns la cunoașterea celui pe care l-a căutat și l-a dorit mereu.

În cele din urmă ni s-a amintit că trebuie să existe și un dor al omului față de om, căci fără el nu există unitate. În acest sens, avem exemple de la papa Paul al VI-lea care, la 5 ianuarie 1964 a efectuat o vizită în Israel, și mai recent pe papa Ioan Paul al II-lea care în perioada 7-9 mai 1999 și-a manifestat dorința adâncă de unitate prin vizita sa în România cu ocazia căreia fericitul părinte a afirmat: "Mă aflu aici printre voi însuflețit numai de dorința adevăratei unități și de voința de a îndeplini ministerul petrin pe care Domnul mi l-a încredințat între frații și surorile în credință", arătând că aceste cuvinte exprimă un adevăr profund al ființei și misiunii sale.

Părintele a încheiat omilia constatând că sunt aproape o mie de ani de la schismă, timp în care a existat mereu un dor comun între Occident și Orient. Fiecare avem așadar misiunea de a fi atenți căci cu cât ne ascundem mai bine de ceilalți riscăm să rămânem singuri, în schimb cu cât căutăm mai bine avem mai mari șanse să îl găsim pe cel ascuns și să formăm o familie unită.

Acceptând provocarea sfântului Paul care ne întreabă "Oare a fost Cristos împărțit?" cu toții am răspuns în cor: Nu! Împreună vestim vestea cea bună, împreună suntem chemați la înțelegere, împreună aparținem lui Cristos, împreună căutăm armonia, împreună să mulțumim unul pentru altul și împreună suntem chemați la sfințenie.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și cu îndemnul de a merge să trăim în pace și unitate.

Amintindu-ne de cuvintele "Unitate, unitate!", pornite din piepturile celor prezenți la Liturghia centrală din 9 mai 1999, a vizitei Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea în România, să ne rugăm ca Domnul să transforme acest strigăt ce a răsunat la București în realitate!

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Iași, va avea loc luni, 20 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfânta Tereza" din Iași (Cartier Nicolina).

Andrei Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a doua zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat