Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu arhiepiscopul Rodríguez Carballo, secretar al Congregației pentru călugări

"Persoana consacrată nu este o insulă"

De Nicola Gori

Spre deosebire de "profeții care anunță nenorociri" și în pofida umbrelor și dificultăților, viața călugărească este bogată în vitalitate, în ferment evanghelic, în angajare profetică în diferitele periferii existențiale. Este un cadru realist, dar plin de încredere și de speranță cel pe care arhiepiscopul José Rodríguez Carballo, secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, îl trasează în acest interviu acordat ziarului nostru.

Anul care s-a încheiat a avut succesiunea a doi papi. Cum a trăit această trecere dicasterul dumneavoastră?

Congregația a primit renunțarea lui Benedict al XVI-lea cu uimire și cu o anumită îngrijorare. Uimire pentru că nu ne așteptam la asta, îngrijorare pentru că eram foarte conștienți de cât pierdeam: Benedict al XVI-lea iubea viața consacrată și îi acordase multă atenție. Însă imediat ce am aflat că succesorul său era cardinalul Bergoglio, un călugăr, bucuria a fost indescriptibilă. Acum când au trecut zece luni de la alegerea sa, nu putem să nu vedem în decizia surprinzătoare a lui Benedict al XVI-lea un gest profetic; și în alegerea papei Francisc un mare dar oferit Bisericii și lumii, deci și vieții consacrate. Pontiful iubește viața călugărească și consacrată și o cunoaște foarte bine. Nu trebuie uitat că este însăși viața sa. Și în aceste luni a dedicat foarte multă atenție promovării acestei forme de urmare a lui Cristos. Pe de altă parte, Congregația noastră lucrează în strânsă colaborare cu Sfântul Părinte și se simte foarte susținută de el. Pentru mine, ca secretar al dicasterului nostru, este un mare dar să lucrez aproape de papa Francisc.

Ce bilanț al activității dicasterului se poate trasa în anul care abia a trecut?

Bilanțul pe care pot să-l fac este foarte pozitiv. Dicasterul a luat în mână "pulsul" vieții consacrate în lume. O viață foarte bogată și rodnică, evanghelic vorbind. În viața consacrată, contrar cu ceea ce spun "profeții care anunță nenorociri", care nu lipsesc printre oamenii Bisericii și chiar printre consacrați - primii probabil pentru o judecă numai superficial, ceilalți pur și simplu pentru că nu o trăiesc așa cum ar trebui - există mult frumusețe, multă vitalitate și semnificație evanghelică, pentru că există multă sfințenie și angajare profetică în diferitele periferii existențiale. Dicasterul este angajat activ în promovarea tuturor acestor aspecte pozitive. Este un obiectiv pe care-l ducem la capăt prin întâlnirea cu superiorii generali, cu fiecare călugăr - există atâtea întâlniri zilnice! - și cu participarea frecventă la capitlurile generale sau la alte momente de formare. În afară de a insera în organicul dicasterului membri care cunosc bine teologia vieții consacrate, se lucrează foarte bine cu cele două Uniuni ale superiorilor generali și superioarelor generale și cu unele comisii de experți care vin din afară și tratează diferite tematici care interesează viața consacrată. Un instrument de însuflețire este revista pe care dicasterul o publică la fiecare patru luni, "Sequela Christi", în afară de cursul de formare care se ține în fiecare an la Universitatea Urbaniana. Dicasterul are și în șantier redactarea câtorva documente referitoare la viața contemplativă, la frații laici, la gestionarea bunurilor, la revizuirea documentului Mutuae relationes, în colaborare cu Congregația pentru Episcopi.

Cum răspundeți la situațiile de dificultate în care trăiesc unele comunități călugărești?

Umbre și dificultăți nu lipsesc, ca în orice realitate a Bisericii. Mă refer la abandonări, la anumite situații de mediocritate și de conflict, precum și la gestionarea bunurilor. Aceste dificultăți sunt pentru dicaster adevărate provocări. Încercăm să răspundem la ele cu consultanța juridică, însoțind unele institute aflate în dificultate prin figurile asistentului, vizitatorului sau comisarului pontifical. În afară de asta, ducem înainte câteva inițiative pentru a preveni situații dificile de gestionat: de exemplu, în martie dicasterul va organiza un seminar de studiu despre gestionarea bunurilor din partea călugărilor. Pe de altă parte, așa cum am spus deja, există o relație strânsă cu Sfântul Părinte, care ne susține și atunci când sunt de luat decizii nepopulare și care ne încurajează în diferitele inițiative propuse de dicaster. Vrem un dicaster "propunător" și nu numai care să o facă pe "notarul". Pe de altă parte, vreau să spun că se crește mult în colaborarea interdicasterială. Există întâlniri frecvente între diferite dicastere.

A merge împreună: este o invitație pe care papa Francisc a adresat-o de multe ori credincioșilor și îndeosebi călugărilor. Cum trebuie aplicat în cotidian?

Acest principiu de "a merge împreună" pentru călugări comportă o strânsă relație și comuniune ad intra a propriului institut, dar și ad extra între diferitele institute și cu laicii. În cadrul fiecărui institut, faptul de a merge împreună se trăiește în viața fraternă în comunitate, care astăzi este percepută ca un element esențial al vieții călugărești și ca prima sa formă de misiune. Între institute, faptul de a merge împreună se trăiește ducând înainte activități și opere împreună, în special între institutele cu o anumită afinitate carismatică. Aceasta este deja o realitate frumoasă, îndeosebi în regiuni periferice. Cu laicii se lucrează mult în domeniul învățământului și al sănătății, precum și în activități sociale. Este necesar de reafirmat că astăzi mai mult ca oricând pentru călugări devine urgent să se răspundă la vocația și la misiunea comuniunii care devine colaborare și interdependență, atitudine care se naște dintr-o puternică spiritualitate de comuniune. Papa ne amintește că persoana consacrată nu este o insulă. Nu cred că trădez gândirea sa dacă spun că nici institutele nu se pot considera niște insule.

A adora și a sluji sunt două dimensiuni fundamentale ale călugărilor. Uneori a prevalat una asupra celeilalte. Cum trebuie armonizate în slujba poporului lui Dumnezeu?

Dimensiunea contemplativă sau mistică și dimensiunea misionară sunt elementele fundamentale ale vieții consacrate. Prima trebuie să apară în a doua și a doua trebuie să se alimenteze din prima. Deci trebuie să se aibă un proiect de viață pe care eu l-aș numi "ecologic", adică unul care să armonizeze aceste două dimensiuni. Văd aici o mare provocare pentru formarea atât permanentă cât și inițială. În acest sens consider că trebuie să se facă un "salt de calitate" și să se evite un pseudo-misticism precum și un activism care nu ține cont de exigența unei profunde experiențe a lui Dumnezeu.

Una din temele asupra căreia insistă papa este aceea de a vesti evanghelia până la periferiile nu numai fizice, ci și existențiale. Este o invitație mai ales pentru persoanele consacrate?

Da. Viața călugărească și consacrată este chemată să vestească evanghelia în orice loc și în orice împrejurare, îndeosebi în periferiile existențiale. Papa Francisc ne provoacă în mod constant să luăm această direcție. A făcut-o de exemplu în timpul întâlnirii frumoase pe care a ținut-o cu superiorii generali la 29 noiembrie. Cu acea ocazie a cerut călugărilor să iasă spre periferiile marcate de sărăcie, dar și spre periferiile gândirii. Viața consacrată deja face mult în aceste periferii, dar nu poate să adoarmă. Spațiul său privilegiat se află în aceste domenii de frontieră, deci trebuie să le reviziteze mereu. Viața consacrată, ne amintea atunci papa Francisc, trebuie să fie profetică. Aceasta este o dimensiune la care nu se poate renunța, care nu se poate negocia. Nu putem pur și simplu să ne jucăm că suntem persoane consacrate.

Imigratul și cel fără acoperiș care bat la uși interpelează și persoanele consacrate. În ce mod răspundeți la această provocare?

Este vorba de realități care cer vieții consacrate o viață mai apropiată de acest tip de sărăcie. Nu numai o apropiere fizică, dar aș spune mai ales o apropiere existențială, în așa fel încât stilul de viață al călugărilor să nu se îndepărteze de cel al săracilor și să nu-i scandalizeze pe cei săraci. Sărăcia practicată de călugări nu se poate reduce la o simplă ideologie, ci este o formă concretă de a trăi. În acest sens, călugării sunt chemați să ducă o viață mai austeră și esențială, o viață mai în consonanță cu votul de sărăcie care să-i facă să fie și să se simtă cu adevărat liberi în fața bunurilor materiale; o viață solidară cu săracii, punând și în slujba lor structuri și spații care aparțin călugărilor și împărtășind cu ei bunurile pe care Providența le aduce. Și aici văd o mare provocare pentru călugări. Aceștia fac deja mult pentru cei nevoiași, însă iubirea ne determină să facem mult mai mult.

Care sunt proiectele Congregației pentru viitor?

Înainte de toate aș spune că anii 2014 și 2015 vor fi marcați pentru noi de pregătirea și celebrarea anului vieții consacrate, care vrem - și pentru asta vom munci - să fie un an de har pentru toate persoanele consacrate. Există multe proiecte. Între acestea, în 2014 va fi un seminar de studiu despre gestionarea bunurilor din partea călugărilor. Se va desfășura în zilele de 8 și 9 martie la auditorium Antonianum din Roma și vor participa toți economii generali și econoamele generale. În noiembrie este programată și Adunarea Plenară a Congregației noastre, care va reflecta asupra lui novum în viața consacrată. În afară de asta, vor fi periodic scrisori adresate tuturor persoanelor consacrate care vor încerca să actualizeze pentru ele magisteriul papei Francisc și să pregătească bine anul vieții consacrate, cu ocazia căruia vom avea, de asemenea, diferite întâlniri internaționale la Roma.

(După L'Osservatore Romano, 18 ianuarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat