Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Culoarea sângelui

Considerație înainte de începerea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Sângele înseamnă viață - e un truism. Sângele are culoarea roșie - un alt truism. Sângele tuturor oamenilor este la fel - ar trebui sa fie și acesta un truism, dar haideți să spunem că învățăm așa ceva abia la grădiniță - sau în școala primară.

Și totuși, în mod paradoxal, acesta este un adevăr pe care trebuie să-l învățăm mereu și să ni-l tot reamintim mereu și mereu.

Sângele, ca și întreaga ființă a omului, este creat de Dumnezeu. Dumnezeu ne-a făcut atât de diferiți, încât fiecare este unic în univers (cu excepția gemenilor monovitelini), dar sângele nostru are aceeași culoare: roșu. Fiindcă, mai presus de orice diferență care statutează unicitatea noastră, omul, în calitate de imagine fidelă a lui Dumnezeu, este unul și același.

Și paradoxal - tocmai cei care distrug fără discernământ omul, sunt cei care ne învață aceasta - tot așa cum sataniștii, pângărind sfânta ostie, știu mult mai bine decât numeroși creștini că ea este cu adevărat trupul și sângele Domnului.

Un terorist, înainte de a detona bomba într-un autobuz plin de oameni, în fața unei case parohiale sau a unei biserici, nu întreabă mai întâi dacă înăuntru sunt ortodocși, catolici, luterani, calvini, anglicani, unitarieni, adventiști, baptiști, penticostali etc. Pentru ei, toți au un singur nume: creștini. Iar sângele lor are aceeași culoare: roșu.

Dar, ca să vezi culorile, trebuie să fie ziuă.

O istorioară hasidică* spune că un vestit învățat i-a întrebat pe elevii lui când cred ei că s-a făcut zi. Uimiți de simplitatea întrebării, unul a răspuns că s-a făcut zi atunci când își poate vedea mâna fără să aprindă lumânarea, altul a spus că atunci când poate deosebi de la distanță câinele ciobănesc de o oaie și tot așa. La fiecare răspuns, înțeleptul dădea din cap cu mâhnire: "Nu, nu și iarăși nu". În cele din urmă, elevii l-au rugat să le dea el răspunsul. Și bătrânul le-a spus: "Este ziuă atunci când, privind fața oricărui om, îl văd în el pe fratele meu".

Fiindcă a venit "Răsăritul cel de Sus", în inimile noastre de creștini, s-a făcut deja ziuă. Și privind fața oricărui om, vedem în el pe fratele nostru.

Atunci, de ce ne-o fi oare așa de greu să spunem toți împreună "Tatăl nostru"?

Dr. Ecaterina Hanganu

Notă

* Hasidismul a fost un curent inovator al gândirii și vieții comunității evreiești, apărut în Polonia la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Hasidismul se bazează deopotrivă pe teama și pe iubirea față de Dumnezeu și constă în angajamentul personal al individului la nivelul actelor, în relația pe care o are cu Dumnezeu. Scopul principal al acestei mișcări este ca individul să nu rămână închistat în dogme teologice fără o finalitate practică, ci să-l vadă pe Dumnezeu în orice lucru și să-l atingă prin orice act autentic. Fondatorul hasidismului este Israel ben Eliezer, supranumit de adepții lui, "Baal Șem Tov" ("Cel cu nume bun").

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat