Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Violența în numele lui Dumnezeu

O adevărată erezie

De Serge-Thomas Bonino Domenicano

secretar general al Comisiei Teologice Internaționale

Cine vrea să-și înece câinele, îl acuză că este turbat, spune un proverb francez. Religiile sunt turbate? Cei care doresc să le excludă din viața publică pentru a le izola în sfera strict privată ar vrea să facă să se creadă asta. Astfel, luând ca pretext dimensiunea în aparență religioasă a conflictelor care însângerează planeta, hrănesc prejudecata conform căreia religiile, și în special cele monoteiste, ar fi prin natură factori de diviziune între oameni. Pentru a pune capăt violențelor și a garanta pacea universală, ar fi o singură soluție: secularizarea până la capăt.

Această argumentare este una dintre formele pe care le asumă astăzi gândirea antireligioasă. Răspândindu-se prejudecata că relativismul este singura filozofie în sintonie cu exigențele democrației liberale, orice comportament care se referă la un adevăr transcendent, universal și absolut, este perceput ca o amenințare pentru pacea civilă. Credința religioasă este denunțată ca o patologie socială.

Această strategie de demonizare a tot ceea ce este religios nu este de ieri. Statul modern, neutru din punct de vedere religios și atotputernic din punct de vedere politic, oare nu s-a impus autoproclamându-se unic remediu în fața războaielor de religie? Denunțarea s-a concentrat apoi asupra credințelor monoteiste pentru că se crede că generează o mentalitate intolerantă în credincioșii lor deoarece aceștia cred că posedă un adevăr universal și absolut.

În acest context Comisia Teologică Internațională s-a ocupat de problemă. O subcomisie, prezidată de părintele Philippe Vallin, a lucrat timp de cinci ani asupra temei, într-un schimb constant cu întreaga comisie. A rezultat un text, intitulat Dumnezeu Treime, unitate a oamenilor. Monoteismul creștin împotriva violenței, aprobat de Comisia Teologică Internațională la 6 decembrie. Documentul - publicat ca de obicei în La Civiltà Cattolica și accesibilă pe siturile internet ale revistei și Comisiei - se prezintă nu ca un tratat exhaustiv de teologie, ci ca "mărturie argumentată".

Teza sa este incontestabilă: cât privește credința creștină, violența în numele lui Dumnezeu este o erezie pură și simplă. Aici nu există nicio concesie spiritului timpului, ci o convingere care se naște din însăși inima Evangheliei. Așadar violența nu se justifică nici pentru a revendica drepturile lui Dumnezeu, nici pentru a-i salva pe oameni, pentru că "adevărul nu se impune decât prin forța adevărului însuși" (Dignitatis humanae, nr. 1). Acesta este paradoxul creștinismului: respectarea scrupuloasă a libertății religioase nu este motivată de o formă de relativism, ci derivă din ceea ce este mai dogmatic în ideea pe care credința creștină o oferă despre Dumnezeu.

Astfel, a pretinde că refuzarea oricărei violențe în numele lui Dumnezeu este înscris în însăși inima credinței creștine face necesară o autocritică a practicii istorice a creștinilor. De fapt, în cursul secolelor, poporul lui Dumnezeu n-a fost mereu la înălțimea acestei convingeri. Documentul se angajează să desfacă legăturile ocazionale care s-au putut crea în istorie între creștinism și violența religioasă și să interpreteze corect paginile Bibliei care par să legitimeze violența religioasă.

În dezbaterea despre monoteism și violență, documentul a voit să evite două soluții ușoare. Prima ar fi constat în disocierea creștinismului de monoteism: da, suntem de acord că monoteismul este factor de violență, dar precizăm imediat că creștinismul scapă de această acuză pentru că vestește misterul unui Dumnezeu Treime, care în sine este comuniune în diferență. Dimpotrivă, documentul subliniază că misterul trinitar nu se afirmă absolut în detrimentul monoteismului.

O a doua soluție apologetică ușoară ar fi fost aceea de a disocia credința creștină de religie: da, suntem de acord că religia este factor de violență, dar precizăm imediat că creștinismul nu derivă din religie, ci din credință. Dimpotrivă, documentul insistă asupra valorii intrinsece a experienței religioase ca atare. Așa cum harul nu distruge natura, ci o vindecă și o duce la împlinire, tot așa credința creștină asumă dimensiunea religioasă a condiției umane și o purifică ducând-o din nou la esența sa autentică, ce unește în mod inseparabil iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Orice violență în numele lui Dumnezeu este deci "o corupere a experienței religioase".

Acest punct este fundamental pentru dialogul dintre religii. Teologii catolici care au redactat acest document n-au voit să vorbească în numele credincioșilor din celelalte religii monoteiste, ci îi invită să întreprindă un analog parcurs de purificare în cadrul propriilor tradiții. În măsura în care acestea sunt expresie a unei religii autentice, nu pot decât să refuze violența religioasă. Departe de a fi factor de diviziune, religiile, atunci când fidele față de esența lor și fără a renega nimic din simțul lor de absolut, sunt fermenți de pace. Iată pentru ce ar fi o sinucidere a le ține separate de viața socială și politică.

(După L'Osservatore romano, 17 ianuarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat