Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alcamo (Italia): Un preot nou-sfințit pentru Provincia "Sfântul Iosif"

În bazilica "Adormirea Maicii Domnului" din Alcamo (Sicilia, Italia), în ziua de 11 ianuarie 2014, au fost hirotoniți patru preoți: trei pentru Dieceza de Trapani și fratele Sergiu Cătălin Farcaș pentru Provincia "Sfântul Iosif" din România. Cei patru au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor PS Pietro Maria Fragnelli.

La Liturghie, pe lângă episcopul consacrator, au participat fratele Giambattista Spoto, ministrul provincial din Sicilia, pr. Daniel Romila, secretar provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, delegat al pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al aceleiași provincii, rectorul și profesorii seminarului din Trapani, circa 100 de preoți și 14 diaconi permanenți, persoane consacrate, părinți și rude ale candidaților, precum și foarte mulți credincioși.

Cei aproximativ 100 de preoți și cei patru diaconi care urmau să fie sfințiți preoți au pornit în procesiune din biserica surorilor clarise de clauzură spre bazilica "Adormirea Maicii Domnului", Biserica Mamă din Alcamo, după ce au invocat Duhul Sfânt prin cântecul "Veni, Creator Spiritus". Bazilica era arhiplină de credincioși veniți din toate parohiile din Alcamo și nu numai.

La începutul Liturghiei, PS Pietro Maria Fragnelli i-a salutat pe cei prezenți și pe candidații la Preoție. "Este solemnitatea Botezul Domnului, dragi candidați la preoție: astăzi vocea poporului răspunde că ați fost găsiți vrednici pentru slujirea lui Isus la altarele din bisericile noastre".

După proclamarea Evangheliei, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față. Apoi au fost citite relațiile despre candidații la sfânta preoție.

După predică, diaconii au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției și au promis ascultare și respect episcopilor și superiorilor lor. Am îngenuncheat cu toții și s-a cântat Litania tuturor sfinților. Au urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare.

Un gest semnificativ, în cadrul ritului de sfințire, a fost impunerea mâinilor din partea cetei de prezbiteri. Cei hirotoniți au îmbrăcat apoi hainele preoțești dăruite cadou de episcop. Fratele Sergiu Farcaș a fost ajutat să îmbrace ornatul de doi frați ai provinciei române: pr. Andrei Ficău și pr. Francisc Ghervase. A urmat ungerea mâinilor cu sfânta crismă. Le-au fost înmânate pâinea și vinul și au primit sărutul păcii. Apoi toți preoții prezenți s-au bucurat să felicite neo-leviții printr-o îmbrățișare și sărutarea palmelor celor patru preoți. Neo-leviții au urcat în altar și, alături de episcop și de ceilalți preoți, au celebrat prima lor Liturghie.

După sfânta Liturghie părinții, rudele, prietenii, cunoscuții i-au felicitat, au stat lângă ei și cu bucurie le-au oferit flori și au făcut fotografii. A urmat agapa frățească în încăperea "chiostro" a conventului "Sfântul Francisc", convent unde părintele Sergiu Farcaș este "de familie".

Fr. Daniel Romila

Mai multe imagini de la acest eveniment sunt disponibile pe site-ul www.ofmconv.ro de unde a fost preluat textul de mai sus.

*

Părintele Sergiu Cătălin Farcaș s-a născut la la 10 ianuarie 1986, la Târgu Frumos (județul Iași). A făcut profesiunea simplă la 9 septembrie 2007 și profesiunea solemnă la 10 septembrie 2011. A fost hirotonit diacon la 4 octombrie 2012, apoi a fost hirotonit preot la 11 ianuarie 2014. Are licență în teologie. Va activa ca vicar la Alcamo.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat