Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinal la 98 de ani

De Maria Chiara Biagioni

O viață trăită în slujba Bisericii cu "umilință și ascundere". Astăzi gândul său - în consonanță perfectă cu papa Francisc - se îndreaptă spre "toți umilii preoți de la oraș, de la țară și de la munte" și spre bolnavi, spre cei țintuiți la pat care "acceptă din mâinile lui Dumnezeu cu simplitate și limitările naturii umane". Printre noii cardinali este și monseniorul Loris Francesco Capovilla, fost secretar particular al lui Ioan al XXIII-lea. Ridicarea la demnitatea de cardinal a arhiepiscopului vine pentru el la 98 de ani și în anul canonizării papei Roncalli care va fi proclamat sfânt la 27 aprilie.

Cum ați primit această veste venită după 98 de ani de slujire adusă Bisericii?

"Cu multă seninătate și în comuniune cu toți umilii preoți de la oraș, de la țară și de la munte care cu umilință și în tăcere și dedică întreaga viață pentru ca «Gaudium Evangelii», bucuria de a primi Evanghelia, să ajungă la toți și la toate familiile. Sunt foarte recunoscător. Sunt recunoscător papei Ioan pentru că el m-a adus și la asta. Și papei Francisc".

Mulți ani alături de Ioan al XXIII-lea, papa cel bun. Ce gând ați avut pentru el astăzi? Ce tip de preoție v-a învățat?

"M-a învățat tăcerea, ascunderea, umilința și slujirea dată numai din iubire. M-a învățat că apogeul conduitei creștine - Ioan Gură de Aur ar spune filozofie creștină - este simplitatea și prudența. Dacă ești simplu, ești deschis cu ochii la Dumnezeu și nu-ți este frică de nimeni și de nimic. Dacă ești prudent, nu faci nimic singur și te simți membru nu numai al Bisericii, ci al întregii familiei umane. Și tocmai în această zi, cu această veste în care mă adresez tuturor smeriților și săracilor din întreaga lume, eu repet cuvintele papei Ioan: eu sunt cetățean al lumii pentru că toată lumea este familia mea în unum, în unitatea pe care o vrea Dumnezeu și pe care Isus a predicat-o și a lăsat-o ca testament nouă tuturor. Lucrăm la asta, cu toții. Și sunt un număr nemărginit, bărbații și femeile de bunăvoință care mărturisesc că vor să fie ascultători de chemarea Domnului, în acest moment istoric care ne învăluie pe toți".

Dumneavoastră aveți 98 de ani: ce semnificație are această recunoaștere care vine așa de tardiv, după o întreagă viață dedicată în Biserică și pentru Biserică?

"Nu, de ce să spunem «tardiv». Doar nu este un lucru datorat. Este în întregime un har, un dar al lui Dumnezeu. Nimic nu este tardiv. Eu nu mă gândesc la aceste lucruri. Am crezut mereu că adevărata slujire începe cu rugăciunea, dedicarea și cu tăcerea. Să ne gândim la câți bolnavi există, la câți oameni țintuiți la pat care acceptă din mâinile lui Dumnezeu cu simplitate chiar și limitările naturii umane. Desigur, nu pot lucra astăzi ca un tânăr. Dar pot să mă rog, pot să iubesc. Pot să mărturisesc că pentru creștin există o singură lege: iubirea. Și pentru catolic nu există diferite țări ale lumii, popoare sau rase. Există un singur popor: poporul lui Dumnezeu aflat pe drum pe străzile dure ale lumii spre Cel Veșnic".

(După agenția SIR, luni, 13 ianuarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat