Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Omilia papei în sărbătoarea Botezul Domnului 2014

Isus nu avea nevoie să fie botezat, însă primii teologi spun că, el cu trupul său, cu divinitatea sa, cu botezul a binecuvântat toate apele, pentru ca apele să aibă puterea de a da Botezul. Și după aceea, înainte de a se înălța la cer, Isus ne-a spus să mergem în toată lumea pentru a boteza. Și din acea zi până în ziua de astăzi, acesta a fost un lanț neîntrerupt: se botezau copiii, și copiii și apoi copiii, și copiii... Și astăzi acest lanț continuă.

Acești copii sunt o verigă dintr-un lanț. Voi, părinți, aveți copilul sau copila care trebuie botezați, dar peste câțiva ani ei vor fi cei care vor avea un copil care trebuie botezat sau un nepoțel... Așa este lanțul credinței! Ce înseamnă asta? Eu aș vrea să vă spun vouă numai asta: voi sunteți cei care transmiteți credința, transmițători; voi aveți datoria de a transmite acestor copii credința. Este cea mai frumoasă moștenire pe care voi le-o veți lăsa: credința! Numai asta. Astăzi să duceți acasă acest gând. Noi trebuie să fim transmițători ai credinței. Gândiți-vă la asta, gândiți-vă mereu cum să transmiteți copiilor credința.

Astăzi cântă corul, însă corul cel mai frumos este acesta al copiilor, care fac gălăgie... Unii vor plânge, pentru că nu stau comod sau pentru că le este foame: dacă le este foame, mamelor, dați-le de mâncare, liniștite, pentru că ei sunt protagoniștii aici. Și acum, cu această conștiință că suntem transmițători ai credinței, să continuăm ceremonia Botezului.

Franciscus

***

***

Vatican: Angelus (12 ianuarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi este sărbătoarea Botezului Domnului. În această dimineață am botezat 32 de nou-născuți. Îi mulțumesc Domnului împreună cu voi pentru aceste creaturi și pentru orice nouă viață. Mie îmi place să botez copii. Îmi place mult! Fiecare copil care se naște este un dar de bucurie și de speranță și fiecare copil care este botezat este o minunăție a credinței și o sărbătoare pentru familia lui Dumnezeu.

Pagina din evanghelia de astăzi subliniază că, atunci când Isus a primit botezul de la Ioan în râul Iordan, "s-au deschis cerurile" (Mt 3,16). Asta realizează profețiile. De fapt, există o invocație pe care liturgia ne face s-o repetăm în timpul Adventului: "O, dacă ai rupe cerurile și te-ai coborî!" (Is 63,19). Dacă cerurile rămân închise, orizontul nostru în această viață pământească este întunecat, fără speranță. În schimb, celebrând Crăciunul, credința încă o dată ne-a dat certitudinea că cerurile s-au sfâșiat cu venirea lui Isus. Și în ziua botezului lui Cristos contemplăm iarăși cerurile deschise. Manifestarea Fiului lui Dumnezeu pe pământ marchează începutul marelui timp al milostivirii, după ce păcatul a închis cerurile, ridicând o barieră între ființa umană și Creatorul său. Cu nașterea lui Isus cerurile se deschid! Dumnezeu ne dă în Cristos garanția unei iubiri indestructibile. Așadar, de când Cuvântul s-a făcut trup este posibil să vedem cerurile deschise. A fost posibil pentru păstorii din Betleem, pentru magii din Răsărit, pentru Ioan Botezătorul, pentru apostolii lui Isus, pentru sfântul Ștefan, primul martir, care a exclamat: "Iată, văd cerurile deschise!" (Fap 7,56). Și este posibil și pentru fiecare dintre noi, dacă ne lăsăm invadați de iubirea lui Dumnezeu, care ne este dăruită prima dată la Botez prin intermediul Duhului Sfânt. Să ne lăsăm invadați de iubirea lui Dumnezeu! Acesta este marele timp al milostivirii! Nu uitați asta: acesta este marele timp al milostivirii!

Când Isus a primit botezul de pocăință de la Ioan Botezătorul, solidarizându-se cu poporul penitent - el fără păcat și care nu are nevoie de convertire -, Dumnezeu și-a făcut auzit glasul său din cer: "Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit plăcerea!" (Mt 3,17). Isus primește aprobarea Tatălui ceresc, care l-a trimis tocmai pentru ca să accepte să împărtășească condiția noastră, sărăcia noastră. A împărtăși este adevăratul mod de a iubi. Isus nu se disociază de noi, ne consideră frați și împărtășește cu noi. Și astfel ne face fii ai lui Dumnezeu Tatăl, împreună cu el. Aceasta este revelația și izvorul iubirii adevărate. Și acesta este marele timp al milostivirii!

Nu vi se pare că în timpul nostru este nevoie de un supliment de împărtășire fraternă și de iubire? Nu vi se pare că avem nevoie cu toții de un supliment de caritate? Nu aceea care se mulțumește cu ajutorul improvizat care nu implică, nu introduce în joc, ci acea caritate care împărtășește, care ia asupra sa necazul și suferința fratelui. Ce gust capătă viața atunci când ne lăsăm inundați de iubirea lui Dumnezeu!

Să-i cerem sfintei Fecioare să ne susțină cu mijlocirea ei în angajarea noastră de a-l urma pe Cristos pe calea credinței și a carității, calea trasată de Botezul nostru.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă adresez vouă tuturor salutul meu cordial, îndeosebi familiilor și credincioșilor veniți din diferite parohii din Italia și din alte țări, precum și asociațiilor și diferitelor grupuri.

Astăzi aș vrea să adresez un gând special părinților care și-au adus copiii la Botez și celor care pregătesc Botezul pentru un copil de-al lor. Mă unesc la bucuria acestor familii, îi mulțumesc Domnului împreună cu ei și mă rog pentru ca Botezul copiilor să-i ajute pe părinții înșiși să redescopere frumusețea credinței și să se întoarcă în mod nou la sacramente și la comunitate.

Așa cum s-a anunțat deja, la 22 februarie, sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru, voi avea bucuria de a ține un Consistoriu, în timpul căruia voi numi 16 noi cardinali, care - aparținând la 12 națiuni din toate părțile lumii - reprezintă raportul eclezial profund dintre Biserica de Roma și celelalte Biserici răspândite în lume.

Ziua următoare voi prezida o celebrare solemnă cu noii cardinali, iar între 20 și 21 februarie voi ține un Consistoriu cu toți cardinalii pentru a reflecta asupra temei familiei.

Iată numele noilor cardinali:
1 - Mons. Pietro Parolin, arhiepiscop titular de Acquapendente, secretar de stat.
2 - Mons. Lorenzo Baldisseri, arhiepiscop titular de Dioclețiana, secretar general al Sinodului Episcopilor.
3 - Mons. Gerhard Ludwig Müller, arhiepiscop-episcop emerit de Regensburg, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței.
4 - Mons. Beniamino Stella, arhiepiscop titular de Midila, prefect al Congregației pentru Cler.
5 - Mons. Vincent Gerard Nichols, arhiepiscop de Westminster (Marea Britanie).
6 - Mons. Leopoldo José Brenes Solórzano, arhiepiscop de Managua (Nicaragua).
7 - Mons. Gérald Cyprien Lacroix, arhiepiscop de Québec (Canada).
8 - Mons. Jean-Pierre Kutwa, arhiepiscop de Abidjan (Coasta de Fildeș).
9 - Mons. Orani Joao Tempesta, O. Cist., arhiepiscop de Rio de Janeiro (Brazilia).
10 - Mons. Gualtiero Bassetti, arhiepiscop de Perugia-Citta della Pieve (Italia).
11 - Mons. Mario Aurelio Poli, arhiepiscop de Buenos Aires (Argentina).
12 - Mons. Andrew Yeom Soo jung, arhiepiscop de Seoul (Corea).
13 - Mons. Ricardo Ezzati Andrello, S.D.B., arhiepiscop de Santiago de Chile (Chile).
14 - Mons. Philippe Nakellentuba Ouédraogo, arhiepiscop de Ouagadougou (Burkina Faso).
15 - Mons. Orlando B. Quevedo, O.M.I., arhiepiscop de Cotabato (Filipine).
16 - Mons. Chibly Langlois, episcop de Les Cayes (Haiti).

Împreună cu ei, voi uni la membrii Colegiului Cardinalilor trei arhiepiscopi emeriți care s-au remarcat prin slujirea lor adusă Sfântului Scaun și Bisericii:
Mons. Loris Francesco Capovilla, arhiepiscop titular de Mesembria;
Mons. Fernando Sebastián Aguilar, arhiepiscop emerit de Pamplona;
Mons. Kelvin Edward Felix, arhiepiscop emerit de Castries, în Antile.

Să ne rugăm pentru noii cardinali, pentru ca îmbrăcați cu virtuțile și sentimentele lui Isus Cristos, bunul păstor, să-l poată ajuta mai eficace pe episcopul de Roma în slujirea sa adusă Bisericii universale.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat