Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiența generală de miercuri, 8 ianuarie 2014

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi începem o serie de cateheze despre sacramente, și prima se referă la Botez. Printr-o coincidență fericită, duminica viitoare este chiar sărbătoarea Botezului Domnului.

1. Botezul este sacramentul pe care se întemeiază însăși credința noastră și care ne altoiește ca mădulare vii în Cristos și în Biserică. Împreună cu Euharistia și cu Mirul formează așa-numita "Inițiere creștină", care constituie un unic, mare eveniment sacramental, care ne configurează cu Domnul și face din noi un semn viu al prezenței sale și al iubirii sale.

Se poate naște în noi o întrebare: este nevoie cu adevărat de Botez pentru a trăi ca niște creștini și a-l urma pe Isus? În fond, nu este un simplu ritual, un act formal al Bisericii, pentru a da nume copilului sau copilei? Este o întrebare care poate să apară. Și în această privință este iluminant ceea ce scrie apostolul Paul: "Nu știți că noi toți, care am fost botezați în Cristos Isus, am fost botezați în moartea lui? Așadar, am fost înmormântați împreună cu el prin botez în moartea lui pentru ca, după cum Cristos a înviat din morți prin gloria Tatălui, la fel și noi să umblăm într-o viață nouă" (Rom 6,3-4). Așadar, nu este o formalitate! Este un act care atinge în profunzime existența noastră. Nu este același un copil botezat și un copil nebotezat. Nu este aceeași o persoană botezată și o persoană nebotezată. Noi, prin Botez, suntem cufundați în acel izvor inepuizabil de viață care este moartea lui Isus, cel mai mare act de iubire din toată istoria; și grație acestei iubiri putem trăi o viață nouă, care nu mai este în voia răului, a păcatului și a morții, ci în comuniunea cu Dumnezeu și cu frații.

2. Mulți dintre noi nu au nici cea mai mică amintire despre celebrarea acestui sacrament, și este clar, de vreme ce am fost botezați la puțin timp după naștere. Eu am adresat această întrebare, de două sau de trei ori aici în piață: cine dintre voi știe data botezului său? Să ridice mâna! Este important să știu care a fost ziua în care eu am fost cufundat chiar în acel curent de mântuire a lui Isus. Îmi permit să vă dau un sfat. Dar, mai mult decât un sfat, o temă pentru astăzi. Astăzi, acasă, căutați, întrebați cu privire la data botezului și astfel vei ști care a fost ziua atât de frumoasă a Botezului. A cunoaște data Botezului nostru înseamnă a cunoaște o dată fericită. Riscul de a nu ști această dată este de a pierde amintirea a ceea ce Domnul a făcut în noi, amintirea darului pe care l-am primit. Atunci ajungem să-l considerăm numai ca un eveniment care a avut loc în trecut - și nici măcar datorită voinței noastre, ci datorită voinței părinților noștri - motiv pentru care nu mai are nici o incidență asupra prezentului. Trebuie să trezim amintirea Botezului nostru. Suntem chemați să trăim Botezul nostru în fiecare zi, ca o realitate actuală în existența noastră. Dacă reușim să-l urmăm pe Isus și să rămânem în Biserică, chiar și cu limitele noastre, cu fragilitățile noastre și păcatele noastre, este tocmai datorită sacramentului prin care am devenit creaturi noi și am fost îmbrăcați cu Cristos. De fapt, în virtutea Botezului, eliberați de păcatul strămoșesc, am fost altoiți în relația lui Isus cu Dumnezeu Tatăl; suntem purtătorii unei speranțe noi, pentru că Botezul ne dă această speranță nouă: speranța de a merge înainte pe drumul mântuirii toată viața. Și această speranță nimic și nimeni nu o poate stinge, pentru că speranța nu dezamăgește. Amintiți-vă bine de acest lucru: speranța în Domnul nu dezamăgește niciodată. Grație Botezului, noi suntem capabili să iertăm, să iubim chiar și pe cel care ne ofensează și ne face rău; reușim să descoperim în cei din urmă și în cei săraci chipul Domnului care ne vizitează și se apropie de noi. Botezul ne ajută să recunoaștem în chipul persoanelor nevoiașe, în chipul celor suferinzi, în chipul aproapelui nostru chipul lui Isus. Toate acestea sunt posibile grație forței Botezului!

3. Un ultim element, care este important. Și adresez o întrebare: o persoană se poate boteza pe ea însăși? Nimeni nu se poate boteza pe sine! nimeni. Putem să-l cerem, să-l dorim, dar avem nevoie mereu de cineva care să ne confere acest Sacrament în numele Domnului. Pentru că Botezul este un dar care este dăruit într-un context de grijă și de împărtășire fraternă. Întotdeauna în istorie, unul îl botează pe altul, pe altul, pe altul... este un lanț. Un lanț de Har. Însă, eu nu mă pot boteza singur: trebuie să cer de la altul Botezul. Este un act de fraternitate, un act de filiere la Biserică. În celebrarea Botezului putem să recunoaștem trăsăturile cele mai genuine ale Bisericii, care asemenea unei mame continuă să nască noi fii în Cristos, în rodnicia Duhului Sfânt.

Așadar să-i cerem Domnului să putem experimenta tot mai mult, în viața de fiecare zi, acest har pe care l-am primit cu Botezul. Întâlnindu-ne, frații noștri pot să întâlnească adevărați fii ai lui Dumnezeu, adevărați frați și surori ai lui Isus Cristos, adevărați membri ai Bisericii. Și nu uitați tema de astăzi: să căutați, să întrebați cu privire la data propriului Botez. Așa cum eu cunosc data nașterii mele, trebuie să cunosc și data Botezului meu, pentru că este o zi de sărbătoare.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat