Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (6 ianuarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm Epifania, adică "manifestarea" Domnului. Această solemnitate este legată de relatarea biblică a venirii magilor din Răsărit la Betleem pentru a aduce omagiu regelui iudeilor: un episod pe care papa Benedict l-a comentat în mod magnific în cartea sa despre copilăria lui Isus. Aceea a fost întocmai prima "manifestare" a lui Cristos neamurilor. De aceea Epifania scoate în evidență deschiderea universală a mântuirii adusă de Isus. Liturgia din această zi aclamă: "Te vor adora pe tine, Doamne, toate neamurile pământului", pentru că Isus a venit pentru noi toți, pentru toate popoarele, pentru toți.

De fapt, această sărbătoare ne face să vedem o dublă mișcare: pe de o parte mișcarea lui Dumnezeu spre lume, spre omenire - toată istoria mântuirii, care culminează în Isus -; și pe de altă parte mișcarea oamenilor spre Dumnezeu - să ne gândim la religii, la căutarea adevărului, la drumul popoarelor spre pace, spre pacea interioară, spre dreptate, spre libertate. Și această dublă mișcare este mișcată de o atracție reciprocă. Din partea lui Dumnezeu, ce anume îl atrage este iubirea față de noi: suntem fiii săi, ne iubește și vrea să ne elibereze de rău, de boli, de moarte și să ne ducă în casa sa, în împărăția sa. "Dumnezeu, prin har pur, ne atrage pentru a ne uni cu el" (exortația apostolică Evangelii gaudium, 112). Și din partea noastră există o iubire, o dorință: binele mereu ne atrage, adevărul ne atrage, viața, fericirea, frumusețea ne atrag... Isus este punctul de întâlnire al acestei atracții reciproce, al acestei duble mișcări. Este Dumnezeu și om: Isus. Dumnezeu și om. Dar cine ia inițiativa? Întotdeauna Dumnezeu! Iubirea lui Dumnezeu vine întotdeauna înainte de iubirea noastră! El ia mereu inițiativa. El ne așteaptă, el ne invită, inițiativa este mereu a sa. Isus este Dumnezeu care s-a făcut om, s-a întrupat, s-a născut pentru noi. Noua stea care le-a apărut magilor era semnul nașterii lui Cristos. Dacă n-ar fi văzut steaua, oamenii aceia nu ar fi pornit. Lumina ne precede, adevărul ne precede, frumusețea ne precede. Profetul Isaia spunea că Dumnezeu este ca floarea de sicomor. De ce? Pentru că în ținutul acela sicomorul este primul care înflorește. Și Dumnezeu întotdeauna precede, întotdeauna e cel care caută primul, el face primul pas. Dumnezeu ne precede mereu. Harul său ne precede și acest har a apărut în Isus. El este epifania. El, Isus Cristos, este manifestarea iubirii lui Dumnezeu. Este cu noi.

Biserica se află în întregime în această mișcare a lui Dumnezeu spre lume: bucuria sa este evanghelia, este reflectarea luminii lui Cristos. Biserica este poporul celor care au experimentat această atracție și o poartă înlăuntrul lor. În inimă, în viață. "Mi-ar plăcea - cu sinceritate - mi-ar plăcea să le spun celor care se simt departe de Dumnezeu și de Biserică - s-o spun respectuos - să spun celor care sunt temători și indiferenți: Domnul te cheamă și pe tine, te cheamă să fii parte din poporul său și face asta cu mare respect și iubire!" (ibid., 113). Domnul te cheamă. Domnul te caută. Domnul te așteaptă. Domnul nu face prozelitism, dă iubire, și această iubire te caută, te așteaptă, pe tine, care în acest moment nu crezi sau ești departe. Și aceasta este iubirea lui Dumnezeu.

Să-i cerem lui Dumnezeu, pentru toată Biserica, să cerem bucuria de a evangheliza, pentru că "de Cristos a fost trimisă să reveleze și să comunice caritatea lui Dumnezeu tuturor popoarelor" (Ad gentes, 10). Fecioara Maria să ne ajute să fim cu toții discipoli-misionari, mici stele care reflectă lumina sa. Și să ne rugăm pentru ca inimile să se deschidă pentru a primi vestirea și toți oamenii să ajungă "să fie părtași ai promisiunii prin evanghelie" (Ef 3,6).

_______________

După Angelus

Fraților și surorilor,

Adresez urările mele cordiale fraților și surorilor din Bisericile orientale care mâine vor celebra sfântul Crăciun. Pacea pe care Dumnezeu a dăruit-o omenirii cu nașterea lui Isus, Cuvântul întrupat, să întărească în toți credința, speranța și caritatea și să dea întărire comunităților creștine, Bisericilor care sunt în încercare.

Epifania este Ziua Misionară a Copiilor, propusă de Opera Pontificală a Sfintei Copilării. Mulți copii, în parohii, sunt protagoniști ai gesturilor de solidaritate față de cei de vârsta lor și astfel lărgesc orizonturile fraternității lor. Dragi copii și tineri, cu rugăciunea voastră și angajarea voastră voi colaborați la misiunea Bisericii. Vă mulțumesc pentru asta și vă binecuvântez!

Vă salut pe voi toți cei prezenți aici: familii, grupuri parohiale și asociații. Îndeosebi îi salut pe tinerii din Mișcarea "Printre Noi" și pe cei de la Oratoriul "Sfântul Victor din Verbania"; pe scoutiștii din Minori și din Castelforte; corul "Sfântul Anton" din Lamezia Terme; corul din Gozo "Laudate pueri", care a animat împreună cu Capela Sixtină cântările de la liturgia de astăzi; școala catolică "Giacomo Sichirollo" din Rovigo; și pe participanții la cortegiul istorico-folcloric, care anul acesta este animat de familiile din orașul Leonessa și din alte localități din provincia Rieti. Tuturor vă doresc o frumoasă sărbătoare a Epifaniei și poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat