Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe drumul unității în credință

Scrisoare pastorală
pentru
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
18-25 ianuarie 2014

"Oare a fost Cristos împărțit?" (1Cor 1,17)

Sfințiile voastre,
dragi frați și surori în Cristos.

Anul acesta 2014, tocmai în aceste zile binecuvântate ale lunii ianuarie, când va avea loc tradiționala Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, se împlinesc 50 de ani de la unul dintre cele mai semnificative evenimente ce a fost și rămâne la baza parcursului mișcării ecumenice: întâlnirea și îmbrățișarea de la Ierusalim dintre cei doi mari ierarhi ai Bisericilor creștine, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă - papa Paul al VI-lea, desăvârșitorul marelui Conciliu Ecumenic Vatican II, și Atenagoras I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului - deschizătorii curajoși ai unui drum frățesc de apropiere din partea celor două Bisericii creștine surori spre atât de mult dorita și așteptata unitate în credință.

Acest fapt a fost amintit în ziua de 5 ianuarie 2014 de către papa Francisc, care a hotărât să marcheze evenimentul întâlnirii istorice printr-o vizită specială la Ierusalim, în zilele de 24-26 mai, în spirit de rugăciune, acolo unde cei doi mari ierarhi și-au dat frățeasca îmbrățișare și s-au rugat pentru unitate în credință, unitate atât de mult dorită de însuși Mântuitorul, care, în cadrul discursului euharistic de la Cina cea de Taină, s-a rugat pentru ucenicii săi "ca toți să fie una" (In 17,21), îndemnându-i să se iubească unii cu alții, după cum el i-a iubit și îi iubește (cf. In 15,9-17).

În această fericită și remarcabilă aniversare, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor din Vatican împreună cu Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva ne invită la o perioadă de reflecții, rugăciuni și analize, sub titlul: "Oare a fost Cristos împărțit?" (cf. 1Cor 1,1-17).

Ne aflăm, așadar, toți cei care credem în Cristos și dorim să facem parte din Biserica sa, în fața unui program care răspunde dorinței lui Cristos, "ca toți să fie una": apropiindu-ne unii de alții, dispuși să dăm ascultare Învățătorului și Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Dacă Domnul nostru Isus Cristos se roagă pentru noi, dacă el ne invită necontenit să ne rugăm (cf. Lc 18,1-9; cf. 1Tes 5,17), oare putem să rămânem reci sau să renunțăm la o asemenea dumnezeiască invitație, la un asemenea îndemn de a oferi rugăciuni și cereri în Duh și în orice timp? (cf. Ef 6,18). Este întrebarea și invitația care au însoțit și au străbătut întreaga istorie și care răsună într-un chip deosebit în acest timp, când atâtea primejdii se abat asupra Bisericii și a lumii.

În lectura tematică din acest an, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 1,1-17, găsim strigătul profund al apostolului către cei din Corint, dar nu numai către ei, ci și către noi, care trăim drama despărțirii și a înstrăinării: Vă îndemn, fraților, pentru numele Domnului nostru Isus Cristos, să fiți toți în armonie și să nu fie între voi dezbinări, ca să fiți desăvârșiți în același cuget și în aceeași simțire. De fapt, despre voi, frații mei, mi s-a adus la cunoștință, de către cei din [casa] Cloei, că între voi sunt certuri. Spun aceasta pentru că fiecare dintre voi zice: "Eu sunt al lui Paul", "Eu sunt al lui Apolo", "Eu sunt al lui Chefa", "Eu sunt al lui Cristos". Oare a fost Cristos împărțit? Oare Paul a fost răstignit pentru voi sau în numele lui Paul ați fost botezați?" (1Cor 1,10-13).

Aceste întrebări și preocupări însoțesc necontenit conștiințele oamenilor și produc atâtea dureri, atâtea neliniști și chiar scandaluri. În fața lor trebuie să descoperim că nu avem decât "un [singur] Domn, o [singură] credință, un [singur] botez, un [singur] Dumnezeu și Tată al tuturor, care este peste toate, prin toți și în toți" (Ef 4,5-6).

Noi toți, așadar, suntem ai lui Cristos, căci el singur a murit pentru noi, el singur ne-a lăsat o cale a mântuirii, calea evangheliei. Și, mai mult, el însuși ne-a încredințat unei mame iubitoare și ocrotitoare, ne-a încredințat preasfintei Născătoare de Dumnezeu Maria, chiar atunci când se afla pe altarul crucii, ca ea să aibă grijă de noi și să ne păstreze ca într-o familie unită. Tocmai acest adevăr și această comoară comună trebuie să fie bucuria noastră, a creștinilor de pretutindeni, și liantul ceresc care să ne țină pe toți în atmosfera aceleiași credințe și uniți unii cu alții în spirit și adevăr.

În acest spirit de comuniune, cu întreaga Biserică din Occident și Orient, cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toți episcopii și ierarhii Bisericilor noastre, cu toți frații și surorile noastre în credință din țară și de peste hotare, ne unim, seară de seară, în bisericile și capelele noastre, dar și în familiile proprii și îndreptăm spre ceruri o rugăciune comună, un strigăt fierbinte pentru unitate, după recomandările stabilite pentru această săptămână de rugăciune de către comisia organizatoare pentru acest an 2014.

La ceste clipe de meditații și de rugăciuni sunt invitați și așteptați toți cei de bunăvoință, astfel încât Cristos cel neîmpărțit să se roage cu noi, prin noi și pentru noi, ca într-adevăr să ajungem, prin darul lui Dumnezeu, să fim una în credință și în iubire (cf. In 17,21).

Cu părintească și frățească prețuire și dragoste în Cristos,

Iași, 6 ianuarie 2014,
Epifania Domnului

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

PROGRAM

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
în bisericile și capelele romano-catolice din Iași
18-25 ianuarie 2014

Sâmbătă, 18 ianuarie:
Ora 17.00 - Deschiderea Octavei de rugăciune.
Capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", Iași (Copou)

Duminică, 19 ianuarie:
Ora 17.00 - Capela Surorilor Providenței (Bucium)

Luni, 20 ianuarie:
Ora 17.00 - Biserica "Sfânta Tereza", Iași (Cartier Nicolina)

Marți, 21 ianuarie:
Ora 17.00 - Biserica "Sfântul Anton", Iași (Cartier Alexandru cel Bun)

Miercuri, 22 ianuarie:
Ora 17.00 - Capela Fraților Școlilor Creștine, Iași (Cart. Aeroport)

Joi, 23 ianuarie:
Ora 17.00 - Capela Mănăstirii "Don Orione", Iași (Păcurari)

Vineri, 24 ianuarie:
Ora 17.00 - Capela Centrului Caritas Iași (Sărărie)

Sâmbătă, 25 ianuarie:
Ora 17.00 - Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
Catedrala episcopală "Adormirea Maicii Domnului", Iași

*

"Ca toți să fie una!"
(In 17,21)

*

Responsabili cu programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor sunt:
- Pr. Iosif Dorcu, decan și paroh de Iași, tel. 0741/223160
- Pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice Iași, tel. 0745/850844
Preoții parohi și superiorii caselor călugărești vor organiza și celebrarea și cuvântul de învățătură.

* * *

Editura "Presa Bună": A apărut broșura Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2014

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat