Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: "O ce veste minunată"... la sfârșit și început de an

Corespondență din Parohia Ciugheș despre sărbătoarea Crăciunului, sfârșitul de an 2013 și prima zi din anul 2014.

24 decembrie 2013, ora 14.00

- La sfânta biserică se lucrează de zor. Se împodobește biserica sub atenta și exigenta îndrumare a preotului paroh Anton Egner. În spațiul destinat corului un grup de tineri, repetă colindele cu care urmează să întâmpine nașterea Mântuitorului. După căderea întunericului satul vibrează de cântecele copiilor transformați în colindători. Duc la casele gospodarilor apropiatul moment, al Nașterii Domnului. Două grupuri îmbrăcate în costume populare specifice zonei vestesc și ei același sfânt moment, așteptat de tot creștinul.

- ora 20.50. Clopotele bisericii dau semnalul că trebuie să fim cu toții în sfântul locaș. La acea oră, biserica era neîncăpătoare. Creștinii așteptând în liniște și cu emoție momentul venirii Pruncului Iisus. Sfânta Liturghie este oficiată de parohul comunității. La confesional, în permanență s-a aflat preotul Simon Francisc, pentru ca tot mai mulți credincioși să-l primească pe Domnul.

Sfântul locaș vibrează de frumoasele cântece de Crăciun. Punctul culminant l-a atins, când tot creștinul aflat în biserică și pridvorul acestuia, cânta la unison "O, ce veste minunată", străvechiul colind care-l știe tot românul oriunde s-ar afla, chiar la capătul lumii.

25 decembrie 2013, ora 11.

Toată comunitatea catolică prezentă în biserică, la sfânta Liturghie. Parohul comunității se află în corul bisericii. Liturghia este oficiată de preotul Simon Francisc, un preot în vârstă, dar când este în comunitatea satului Ciugheș, pare mai tânăr. Comunitatea l-a "adoptat" în sânul ei cu multă dragoste și prietenie.

Se aud din nou colinde tradiționale. Dar acel colind... "O, ce veste minunată" se aude cel mai puternic. Cel mai pătrunzător. Făcând emoțiile să vibreze din ce în ce mai profund.

26 decembrie 2013, ora 17.00

La sfântul locaș creștinii, tineri și vârstnici așteptau sfânta Liturghie și seara de colinde. Copii comunității au aflat că vine Moș Crăciun. În locul rezervat special pentru ei, în acea seară au fost cei mai cuminți. L-au văzut pe Moșul cu sacul plin, printre credincioșii comunității. Acea minunată seară nu putea să se încheie cu nimic altceva, decât cu "O, ce veste minunată". Cânta și Moș Crăciun amestecat printre cei mici ca un tânăr din Ciugheș.

27 decembrie 2013

A devenit deja o tradiție la Ciugheș ca la sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret cei care în anul respectiv își aniversează jubileul de aur al căsătoriei lor, să se găsească într-un moment de rugăciune în fața altarului bisericii parohiale.

În solemnitatea Crăciunului și într-o puternică notă de sărbătoare, Liturghia a început la ora 11.00. Cele 12 familii aniversate au ocupat spațiul din fața sfântului altar. Se vedea pe fața lor puternica emoție de care erau cuprinși. Aveau în urma lor 50 de ani de conviețuire, presărați uneori cu greutăți și griji multiple.

În urmă cu 50 de ani erau tineri și plini de elan gata să ia viața în piept. În această zi alături de ei se aflau fii, fiicele, nepoții și strănepoții lor. Părinții îi priveau mulțumiți de undeva din ceruri.

La această solemnitate au luat parte și cupluri de căsătoriți de confesiune ortodoxă din satele vecine. Au fost felicitați de către primarul comunei Adrian Paliștan, creștin romano-catolic, precum și viceprimarul comunei, Dumitru Maxim, creștin ortodox.

La sfârșitul solemnității, întreaga comunitate, la unison, le-au cântat urarea "Mulți ani trăiască" și nelipsitul colind "O, ce veste minunată".

31 decembrie 2013, ora 16.00

Câteva ore până la sfârșitul anului. La sfântul altar oficiază Liturghia trei preoți: parohul comunității Anton Egner și frații preoți Alexandru și Pavel Gabor. Veniți din alte meleaguri a lumii, în satul în care s-au născut. Când comunitatea întreagă a cântat "O, ce veste minunată".

Fratele Alexandru, plin de emoție, a scos telefonul personal și de pe sfântul altar, cu emoție a imortalizat pe film cum comunitatea cânta vestitul colind. Când ultimul acord al colindului a răsunat în biserică, din colțul ochilor cucernicului preot aluneca o picătură de lacrimă.

1 ianuarie 2014, ora 11.00

Creștinii comunității, după noaptea din cumpăna anilor, au ținut ca neapărat să fie în sfântul lăcaș chiar din prima zi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un fiu al satului, preotul Pavel Gabor. Parohul bisericii în fruntea corului ne-a încântat din nou cu frumoasele colinde. La sfârșitul Liturghiei a urat creștinilor un an nou cu sănătate, bucurie în familii, belșug și viață lungă.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 ianuarie: Ciugheș: "O ce veste minunată"... la sfârșit și început de an


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat