Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: o nouă "Primă Evanghelizare"

La 29 ianuarie 2014 a avut loc în misiunea din Djebonoua, Coasta de Fildeș, evanghelizarea a două noi comunități Attakro și Andokro. Seminariștii Cosmin Cimpoieșu și Damian Budău ne-au trimis câteva rânduri cu privire la acest eveniment.

În mediul european se vorbește tot mai mult de o nouă evanghelizare. Europa are nevoie de o nouă evanghelizare, de o reîmprospătare a credinței în Isus Cristos, în Africa, însă, există oameni care nu îl cunosc pe Isus. De aceea, multe părți ale Africii au nevoie de o primă evanghelizare, pentru a depăși vechile credințe animiste sau superstiții.

Pentru a-l face cunoscut pe Isus, la 29 ianuarie 2014 a avut loc o evanghelizare în două sate, Attakro și Andokro, vecine comunității catolice din Parohia Djebonoua. În acestea existau deja oameni care auziseră de existența catolicilor, dar nu cunoșteau cine erau ei cu adevărat.

Evanghelizarea este un prilej de întâlnire a credincioșilor din toate cele 34 filiale ale parohiei, pentru a da o mărturie a credinței, pentru a oferi un exemplu de comuniune.

Înainte de începutul ceremoniei, am vizitat șeful primului sat pentru a-l saluta și pentru a-i mulțumi pentru disponibilitate, așa cum este obiceiul. Ceremonia a început cu o procesiune în jurul celor două sate. În timpul procesiunii, credincioșii ne urmau și intonau cântece creștine, fiind o mărturie vie cei care nu erau creștini.

După terminarea procesiunii, a urmat sfânta Liturghie, la care locuitorii satelor au participat, urmărind și ascultând cu mult interes tot ceea ce se întâmpla. La predică, părintele a expus câteva din principalele adevăruri de credință, pornind de la tema iubirii lui Dumnezeu față de oameni.

După sfânta Liturghie, fiecare comunitate și-a stabilit un loc pentru a lua prânzul, pentru ca apoi să urmeze un spectacol cu tradiții și dansuri africane.

După acest eveniment urmează o perioadă în care este lăsat cuvântul și mărturia dată să pătrundă în sufletele oamenilor, să lucreze și să aducă roade. Următorul pas este formarea unei comunități catolice în fiecare dintre satele respective, în funcție de numărul de convertiri.

Centrul Misionar Diecezan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 ianuarie: Coasta de Fildeș: o nouă "Primă Evanghelizare"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat