Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecțíe: Fratele fiului. O altfel de urare de Crăciun

Nimic nu-i mai frumos la noi decât dimineața de Crăciun! Tare aș vrea măcar o dată să nu dorm și eu toată noaptea: cum altfel să aud pașii Moșului care vine cu daruri? Și apoi, mai e mirosul viu de brad și zăpadă, și cozonac proaspăt, și fructe și... de toate... și licărul stins al globurilor și tăcerea care se face așa, deodată, un sunet subțirel pe care doar urechile copiilor cuminți îl aud (vezi tu, îmi zicea mai ieri frate-meu, de asta ne trage tata de urechi când facem vreo năzbâtie - nu cumva să vină Crăciunul și să nu auzim firicelul acela de cânt, fiindcă, spune el, acela e glasul îngerilor...), adică bucuria pe care o guști, o vezi, o știi, o simți... și de care nu te mai saturi... De aceea, cred, de bucurie, pic în somn și când mă trezesc, Moșul deja a trecut... Dar e dimineața de Crăciun, plină de soare și zăpadă și țurțuri lungi cu gust de cer senin și promoroaca lunecând așa, ca fire de argint în aerul înmiresmat și rece... și... Eh! Bine măcar că Moș Crăciun ne-a lăsat darurile!

Și mai e ceva: ceea ce visezi în noaptea de Crăciun, înseamnă un anume lucru... și se împlinește, dacă nu vorbești cu nimeni. De asta nu i-am spus nici lui frate-meu. Și apoi, era cu mine în vis, înseamnă că știe deja. Să vedeți: se făcea că merseserăm iar la bătrânul acela, care, spune el, l-a cunoscut pe Apostolul Ioan. Stătea pe genunchi cu un sul mare, desfăcut pe jumătate și acoperit cu litere cum nu mai văzusem niciodată. A surâs, ne-a privit blând și ne-a întrebat ce am vrea să ne aducă Moș' Crăciun. De uimire, am tăcut amândoi. Și atunci bătrânul, cu ochii ațintiți undeva, peste întinderea de culoarea nisipului (fiindcă era la el acasă, nu la noi) începu să povestească: mergeam prin pustiul Iudeei. Era tare cald, pietrele fierbinți și tăioase ca sticla îmi răniseră picioarele, mi-era sete, mi-era foame și auzeam în urechi bătaia sângelui, iar ochii începuseră să mi se împăienjenească - parcă departe, în zare, era ba o mare, ba un oraș, ba chiar o pădure... Când, deodată, m-am lovit de ceva. În fața mea răsărise din stânci un copac. Era mare și umbros, plin de fructe coapte, dulci și zemoase, iar lângă el curgea un izvor curat și rece, iarba era moale, mirosea a căldură, și o puzderie de vieți mărunte susurau, țârâiau, se chemau cu glasurile lor mici din iarba înaltă... După ce mi-am potolit setea și foamea,i-am mulțumit lui Dumnezeu și am vrut să-i mulțumesc și copacului. Și să-i fac un dar! Dar ce să-i doresc? Să-i urez să aibă fructe dulci - dar fructele lui erau deja dulci; să aibă frunziș mare și bogat și umbros? - dar frunzișul lui chiar așa era ... Să aibă un izvor vesel, curat și mare lângă el? Dar izvorul chiar acolo era... Să fie înconjurat de iarbă înaltă și grasă și plăcut mirositoare?...Dar și asta era... Și atunci i-am dorit ca toți copacii care vor creste din semințele lui să fie la fel ca el...

- Vedeți voi, continuă bătrânul, aceasta e povestea pe care o citeam din sulul cărții celei vechi și sfinte. Copilul care se naște chiar acum în iesle e întocmai ca Tatăl, fiindcă e Fiul Tatălui, e Dumnezeu - iar noi, noi toți ceilalți, să fim întocmai ca el - aceasta e binecuvântarea pe care corul îngerilor o cântă pentru el - ca să se bucure, și pentru noi, ca să știm ce să-I cerem lui Dumnezeu.

Din fructele copacului fie să crească întotdeauna arbori asemenea lui, care să potolească foamea și setea și arșița și să vindece rănile lumii care, mergând prin pustiul inimii, îl caută pe Dumnezeu.

Iar când auzi glasul îngerilor, înseamnă că ai reușit: îi semeni lui Dumnezeu... fiindcă ești cu adevărat fratele Fiului lui.

Creștin, adică.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat